Ihmisen elämää voi tarkastella monen kerroksen kautta. Meillä voi olla eri rooleja eri yhteyksissä. Ymmärtäisin niin, että nämä roolit jollakin tavalla muodostavat meidän persoonallisuuttamme, sen mitä me oikeasti olemme. Sama ihminen voi olla perheenäiti, jonkun alan asiantuntija työpaikalla, poliitikko, luottamushenkilö ja vaikka tukihenkilö. Harrastuksen yhteydessä voi usein ”heittää roolit narikkaan” ja heittäytyä mieleiseen tekemiseen ihan omana itsenään. Jos ihminen sairastuu tai vammautuu, aiemmat roolit voi joutua hylkäämään ja eteen voi tulla uuden identiteetin etsiminen. Lääkäri voi joutuakin potilaan asemaan ja auttaja toisten autettavaksi.
Sosiaalinen media on viime vuosikymmenen aikana avannut ainakin minulle uudenlaisen maailman, sellaisen, jossa voi itse valita millä tasolla tai missä roolissa siellä toimii. Etenkin Facebook on monine ulottuvuuksineen saanut oman sijansa arjessani. Se on avannut monia sellaisia yhteyksiä ja väyliä, joita olisi muuten ollut hankala tai mahdoton tavoittaa. Vammautumiseni jälkeen olen saanut paljon vertaistukea suljetuista vertaisryhmistä. Facebookin kautta olen myös löytänyt paljon ajantasaista ja vanhaakin tietoa ympäri maailmaa, sekä hyödyllistä tietoa että paljon turhaakin.
Sosiaalinen media tuntuu eräänlaiselta toiselta todellisuudelta tämän "oikean elämän" rinnalla. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että somessa luotu mielikuva ei välttämättä vastaa täysin todellisuutta tai se on vain osa todellisuutta. Kuvassa oleva kaunis maisema tai hieno temppu ei välttämättä kerro, millainen tilanne kuvaajalla on sillä hetkellä. Hän voi olla vaikka pyörätuolissa tai muulla tavalla huonossa kunnossa.
Olen kokenut Facebookin myös syventäneen monia vanhoja ystävyyssuhteita. Kun on Facebookissa ”alettu kaveriksi” vanhan ystävän tai tuttavan kanssa, niin on ollut oikeasti kohdatessa hyvin helppo alkaa juttusille. Näistä kohtaamisista olen tänänkin kesänä useaan kertaan iloinnut.
Toisaalta jos en Facebookissa ole tullut kohdatuksi millään tasolla, niin olen saattanut poistaa jonkun tuttavan kavereistani. Tämä on joka kerta kirpaissut, mutta ajan mittaan olen huomannut sen helpottavan oloani tuossa virtuaalisessa todellisuudessa. Yksipuolista oman elämän avaamista en ole halunnut jatkaa, jos olen huomannut, että toista ei lainkaan kiinnosta omat asiani. Tällaista "pudotuspeliä" en ole tottunut reaalielämässä toteuttamaan.
Oman roolin tai some-identiteetin löytäminen sosiaalisen median kanavilla ei ole aina helppoa. Miten paljon tai yksityiskohtaisia asioita somessa kannattaa tuoda esille? Mitä kaikkea haluan paljastaa omasta perheestäni tai läheisistäni? Osaanko suojella itseäni tai läheisiäni mahdolliselta ikävältä palautteelta tai tiedon levittämiseltä? Miten paljon aikaa on järkevää käyttää sosiaalisen median parissa?
Aika paljon olen miettinyt myös sitä, mitä voin tai uskallan tuoda esiin omasta uskonnollisesta taustastani Facebookissa tai Instagramissa? Aiheutanko ärtymystä joissakin kavereissani, jos ”tykkään” tai kerron uskonelämään liittyvistä asioista tai tapahtumista? Koska usko on niin keskeinen osa omaa elämääni, olen lopulta kokenut, että voin tuoda sitä sosiaalisessa mediassa esille, samoin kuin todellisessa arkielämässäkin. Samalla tavalla kavereillani on oikeus jakaa heille tärkeitä asioita.
Matteuksen evankeliumissa kerrotaan, miten Jeesus sanoi opetuslapsillensa: ”Joka tunnustautuu minun omakseni ihmisten edessä, sen minäkin tunnustan omakseni Isäni edessä taivaissa. Mutta joka ihmisten edessä kieltää minut, sen minäkin kiellän Isäni edessä taivaissa.” (Matt. 10: 32–33). Ei ole läheskään aina helppoa tunnustaa ääneen sitä, mitä sydämessään haluaa uskoa ja vaalia. Toivoisin, että saisin ainakin silloin rohkeutta vastata, kun joku kysyy, olenko uskovainen tai haluaa tietää uskonasioista.
Uskovainen saattaa joskus kokea elävänsä toisessa todellisuudessa tämän maailman keskellä. Meidän elämäntapamme ja valintamme voivat erota paljonkin siitä, miten toiset ihmiset elävät. Monien voi olla vaikea edes uskoa, että vielä on ihmisiä, jotka haluavat elää todeksi Raamatun opetukset esimerkiksi avioliiton pyhyydestä, alkoholin välttämisestä tai lepopäivän pyhittämisestä. Meidän seuramenomme eivät olekaan kieltojen ja käskyjen julistamista, vaan Raamatun tekstien esille tuomista ja niiden kautta elävän evankeliumin julistamista.
Se, mikä tälle maailmalle voi näyttäytyä ahdistavina rajoitteina, onkin uskovaiselle tapa välttää syntiä ja pysyä Jumalaa lähellä. Tällä tavalla eläen saamme kokea syvää turvallisuutta, onnea ja siunausta jo täällä maan päällä eläessämme. Uskon kautta pääsemme tämän ajan jälkeen ikuiseen iloon Jumalan luokse. Jos jaksamme tätä aarretta pitää esillä, voi myös kuka tahansa päästä osalliseksi tästä samasta onnesta: saa uskoa synnit anteeksi ja olla turvattuna ja siunattuna. Silloin ei tarvitse pelätä mitään, mitä maailmassa tapahtuu. Elämämme on Jumalan kädessä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys