Sosiaalinen media, ajankäyttö ja medialukutaito on valtava ja melkein kaiken kattava teema, joka koskettaa jokaista tämänkin lehden lukijaa muodossa tai toisessa. Älylaitteiden vaikutus ulottuu elämän eri osa-alueille. Se vaikuttaa muun muassa aivojemme toimintaan, ajatteluumme, terveyteemme, sosiaalisiin suhteisiimme, vapaa-aikaamme ja työhömme. Vaikka ei itse käyttäisi älylaitteita, niiden vaikutukset heijastuvat ympäröivästä yhteiskunnasta.
Termi sielunhoito ei nykypäivänä ole kaikille tuttu käsite. Jo sana sielu kertoo sielunhoidon kuuluvan ihmisen hengellisen elämän alueelle. Sielunhoidossa on kyse ihmisen jumalasuhteen hoitamisesta. Kuten ihmisen keho ja mieli tarvitsevat huolenpitoa, samoin ihmisen sielu tarvitsee hoitoa.
Presidentinvaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina, ja varsinainen vaalipäivä on edessä sunnuntaina. Suomalaiset ovat valitsemassa itselleen kolmattatoista presidenttiä.
Tänäkin päivänä etsitään ja löydetään aarteita, vaikka mielikuvissa aarteenetsintä liittyy usein lapsuuteen ja sen leikkeihin. Historiantutkimukseen liittyvässä arkeologiassa kaivetaan esiin muinaisia aarteita nykypäivän menetelmin. Myös joissakin harrastuksissa voi nähdä ”etsi ja löydä” -tyyppistä aarteenetsintää, onpa kyse geokätköilystä tai lintujen bongaamisesta. Aarteena pidetään yleisesti jotakin, joka on tavallista arvokkaampaa, etsinnän ja löytämisen arvoista.
Lapset nauravat enemmän kuin aikuiset. Nauramisella on todettu olevan stressiä vähentäviä vaikutuksia, joten tässä lehdessä haastateltu lasten huumorin tutkija pohtiikin, miten nauramista voisi lisätä myös aikuisten keskuudessa. Samalla hän kannustaa aikuisia menemään mukaan lasten ilonpitoon, mikäli se on mahdollista.
Tässä ajassa eri tahojen pyrkimyksenä on saada aikaan Jumalan sanasta riippumaton yhteiskunta. Raamatun arvovalta ei ole siinä asemassa kuin se perinteisesti on ollut kansamme keskuudessa. Sen opetus ei enää kelpaa yhteisöllisten arvojen perustaksi. Tilalle halutaan Jumalan sanasta riippumaton arvoperusta.
Kristityt ympäri maailman valmistautuvat juhlimaan Jeesuksen syntymää. Joulun vietto on levinnyt myös sellaisten maiden ja kulttuurien keskelle, joissa kristinusko ei ole valtauskonto. Monille tieto joulun alkuperästä on ohut tai tuntematon. Joulua vietetään keskitalven juhlana, jolloin läheisiä ja muita ihmisiä muistetaan lahjoilla.
Omannäköinen joulu on viime vuosina yleistynyt sanapari. Mitä se pitää sisällään? Kielitoimiston mukaan omannäköinen tarkoittaa omien mieltymysten ja arvojen mukaista, itsensä näköistä asiaa. Näin ollen omannäköisen joulun voi ajatella tarkoittavan juhlaa, jonka viettämisessä näkyvät sekä arvot että joulua viettävän henkilön persoona.
Erilaisena syntyvä perheenjäsen tuo uusia sävyjä vanhemmuuteen. Kehitysvamma tai jokin muu vamma tuo usein mukanaan erityisiä hoivan tarpeita. On luonnollista, että tällöin vanhempi pohtii omia voimavarojaan, osaamistaan tai jaksamistaan vanhemmuuden äärellä. Osa huolista saattaa toteutua, osa taas ei. Ihmeellisesti elämän antaja, Jumala, antaa erityislapsen vanhemmille voimavaroja ja erityistä taitoa olla juuri tämän lapsen vanhempi. Moni kokeekin pian, että erilaisuus onkin erityisyyttä, sillä lapsi tuo uudenlaista merkitystä ja iloa perheen elämään.
Suomalaisia on pidetty niin kotimassa kuin ulkomailla rehellisinä ja luotettavina ihmisinä. Onko näin edelleen? Kaupan liitto teetti hiljattain ulkopuolisen selvityksen varkaushävikin suuruudesta vähittäiskaupassa. Samassa yhteydessä kartoitettiin varkaushävikin torjunnan aiheuttamia kustannuksia. Laskelmat tuottivat melkoisia lukemia: varastetun tavaran arvo on vuodessa puoli miljardia euroa. Toiset puoli miljardia euroa kaupoissa kuluu toimenpiteisiin, joilla näpistelyä ja varastamista yritetään estää. Kaupan alan toimijoiden mukaan varkaudet ovat olleet pidemmän aikaa kasvusuunnassa.
Päivämies on kristillinen viikkosanomalehti, jonka levikki on noin 20 000 kappaletta. Lehden tekemiseen osallistuu suuri joukko ihmisiä. Lehden toimittajien, taittajien ja ilmoitussihteerin lisäksi lehden sisällön eteen työskentelee joka viikko joukko lehtiavustajia, paikallisia kirjoittajia, hartauskirjoittajia, lukijoita ja kuvaajia. Päivämies onkin pitkälti lukijoidensa näköinen lehti.
Edessä oleva valvomisen sunnuntai muistuttaa ajatuksia herättävin Raamatun esimerkein siitä, että uskon lahjaa on tärkeä hoitaa ja suojella läpi elämän. Emme tiedä, milloin tulee oma aikamme lähteä tästä maailmasta.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys