Lapsettomuuteen liittyvistä kysymyksistä on kristillisyyden keskellä puhuttu vähemmän kuin lasten vastaanottamiseen liittyvistä aiheista. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että keskustelulle ei olisi tarvetta. Kehittynyt lääketiede on tuonut uusia menetelmiä esimerkiksi hedelmättömyyden hoitoon. Lääketiede on Jumalan lahjaa, jonka avulla voidaan hoitaa ihmisen terveyttä ja parantaa erilaisia sairauksia. Samanaikaisesti lääketiede tuo pohdittavaksi vaikeita eettisiä kysymyksiä siitä, missä kulkee raja ihmisen hoitamisen ja Jumalan luomistyöhön puuttumisen välillä.
Pääsiäisen tapahtumat puhuttelevat Päivämiehen lukijoita. Lehden takasivulla lukijat kertovat, mitä ajatuksia heillä herää tilanteesta, jossa Pietari kielsi kolmesti Jeesuksen. Lukijoiden vastauksissa korostuvat samaistumisen tunteet: noin on käynyt tai voisi käydä minullekin. Toisaalta vastauksista välittyy rukous: kunpa Jumala auttaisi säilymään Jumalan lapsen paikalla valtakunnassaan. Kolmantena nousee esiin Pietarissa ilmennyt oman voiman tunto, joka voi johtaa lankeamiseen.
Meneillään oleva Lapsen oikeuksien viikko keskittyy tänä vuonna oppimiseen. Oikeus oppimiseen on edellytys lapsen hyvinvoinnille ja kehitykselle. Oppiminen ei rajoitu pelkästään opiskeluun tarkoitettuihin paikkoihin, vaan sitä tapahtuu kaikkialla, missä lapsi elää ja liikkuu. Teemaviikko muistuttaa myös siitä, että uuden oppiminen on useimmiten lapselle myönteinen, iloa tuottava asia.
Viime aikojen julkisessa keskustelussa on pohdittu uskonnonvapauden ja vakaumusten rajoja koulujen toiminnassa. Hämeenlinnalaisessa koulussa pidettiin vuonna 2023 tilaisuus, johon sisältyi uskonnolliseksi tulkittava laulu. Asiasta ei oltu informoitu kaikkia tyydyttävällä tavalla. Asiasta kanneltiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle. Sen päätöksen mukaisesti kaupunki joutuu maksamaan oppilaalle 1500 euroa korvausta uskonnollisen syrjinnän vuoksi. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan uskonnottomaan oppilaaseen kohdistui uskonnollista syrjintää. Päätös on lajissaan ensimmäinen.
Isyyttä ja isien jaksamista ei ole tutkittu yhtä paljon kuin äitiyttä. Tutkimustietoa kuitenkin on, tuorettakin. Eräs tutkimuksissa havaittu perustavanlaatuinen ristiriita on se, että nykyisien oletetaan osallistuvan tasa-arvoisesti sekä lapsiperheen käytännön työhön että tunnekasvatukseen, mutta työelämä käytäntöineen ja asenteineen ei välttämättä kuitenkaan mahdollista tätä.
Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä 1.11. ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2.11. Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristuksen oma on pyhä (Kirkkokäsikirja).
Tavallisena arkipäivänä parillakymmenellä nuorella aikuisella on aikaa tulla Jumalan sanan kuuloon. Kutsu on tuntunut niin tärkeältä, että työstä tai opiskelusta on hankittu vapaata. Monet kuulevat ensimmäisen kerran Pyhän Hengen kautta julistettua Jumalan sanaa. Syntien anteeksiantamuksen evankeliumia halutaan myös uskoa. Tällaisia tilanteita kohdataan kristillisyytemme lähetystyössä usein.
Tämän lehden nuortenliite Kapsäkki käsittelee ahdistusta. Aihe on valitettavan ajankohtainen, sillä tuoreen kyselytutkimuksen mukaan nuorten, erityisesti tyttöjen, ahdistusoireet ovat selvässä kasvussa. Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen teettämän kyselyn mukaan ahdistuneisuusoireita koki viime vuonna 31 prosenttia 13–16-vuotiaista tytöistä. Myös poikien ahdistuskokemukset ovat lisääntyneet, mutta muutos on tyttöjä vähäisempää.
Tämänvuotinen vanhustenviikko on kokonaisvaltaisesti hyvän elämän äärellä, kun viikon teemana on “Sujuva arki – hyvä mieli”. Fyysisen ympäristön ja voinnin sekä mielenterveyden rinnalle teema kaipaa vielä sielun ulottuvuutta: miten tärkeä asia vanhuksen kokonaishyvinvoinnin kannalta onkaan ravittu ja evankeliumilla hoidettu sielu sekä rauha Jumalan kanssa.
Luonnonsuojelujärjestön jäsenet Suomesta ja Ruotsista töhrivät viime viikolla eduskuntataloa Helsingissä. Tapaus on saanut laajaa julkisuutta: ei niinkään asia, jonka puolesta he toimivat, vaan nimen omaan teko, jolla he asiaansa ajoivat. Uutismediat ovat pyrkineet selvittämään muun muassa eduskuntatalon suojausta, rakennukselle mahdollisesti koituvaa pysyvämpää haittaa ja tempauksesta koituvaa hintalappua.
Syyskuun lopulla vietetään Mikkelinpäivää, kirkolliselta aiheeltaan lasten ja enkelien päivää. Juuri Mikkelinpäivän edellä, syyskuun viimeisenä perjantaina on Vauvan päivä. Tämän päivän tarkoituksena on tuoda esille vauvoja ja vauvaperheitä ajatuksella, että vauvat tuovat perheisiin iloa ja yhteiskuntaan tulevaisuudenuskoa. Tästä näkökulmasta kalenterin jokainen päivä saisi olla vauvan päivä, erityisesti nykyisinä alhaisen syntyvyyden aikoina.
Yhteisöllisyyden, kohtaamisen ja ystävyyden mahdollisuuksia järjestetään kristillisyyden toiminnassa runsaasti viikoittain. Keskeisintä on kokoontua Jumalan sanan äärelle. Tärkeää on myös päästä kohtaamaan tuttuja ja tuntemattomia, samalla tavalla uskovia ihmisiä.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys