Joulua edeltävä aika tarjoaa rauhallisia tapahtumia joulun kaupallisuuden keskelle. Kirkkojen kauneimmat joululaulut, rauhanyhdistysten joulujuhlat, musiikki- ja muut tilaisuudet kutsuvat pysähtymään jouluvalmistelujen keskellä. Juhlavalmistelut ja juhlan odotus ovat osa juhlaa, joten jo ennakkoon on hyvä pysähtyä joulun sanoman äärelle. Joulumusiikki ja Jumalan sana muistuttavat joulun hengellisen sisällön tärkeydestä verrattuna sen ulkoisiin puitteisiin.
Sisäministeriö on julkaissut lähestyvän itsenäisyyspäivän alla noin sata sivua sisältävän oppaan kriisitilanteiden varalle. Opas on luettavissa kustannussyistä vain verkossa. Opasta ei ole tehty esimerkiksi erityisen sodanuhan vuoksi, vaan se huomioi monenlaiset poikkeavat tilanteet.
Uskon lahjan menettänyt ihminen saattaa todeta tilanteestaan: ”Usko ei ollut mun juttu.” Lause kuulostaa kevyeltä ajateltaessa, mitä uskon myötä on menetetty. Usko ei ole vähempää kuin ihmisen suhde Jumalaan. Uskon menettämisen seuraukset ovat todellisuudessa vakavat. Vain usko johtaa ikuiseen elämään, epäusko puolestaan kadotuksen vaivaan.
Vietämme Päivämies-lehden juhlavuotta. Kristillistä elämänkatsomusta edustavan lehden syntyessä 70 vuotta sitten Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului noin 95 prosenttia suomalaisista. Suomi lienee silloin ollut maailman luterilaisin maa. Lehti on koko historiansa ajan yhdistänyt lukijoitaan ja vienyt viestiä elävästä uskosta.
Presidentinvaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina, ja varsinainen vaalipäivä on edessä sunnuntaina. Suomalaiset ovat valitsemassa itselleen kolmattatoista presidenttiä.
Tänäkin päivänä etsitään ja löydetään aarteita, vaikka mielikuvissa aarteenetsintä liittyy usein lapsuuteen ja sen leikkeihin. Historiantutkimukseen liittyvässä arkeologiassa kaivetaan esiin muinaisia aarteita nykypäivän menetelmin. Myös joissakin harrastuksissa voi nähdä ”etsi ja löydä” -tyyppistä aarteenetsintää, onpa kyse geokätköilystä tai lintujen bongaamisesta. Aarteena pidetään yleisesti jotakin, joka on tavallista arvokkaampaa, etsinnän ja löytämisen arvoista.
Lapset nauravat enemmän kuin aikuiset. Nauramisella on todettu olevan stressiä vähentäviä vaikutuksia, joten tässä lehdessä haastateltu lasten huumorin tutkija pohtiikin, miten nauramista voisi lisätä myös aikuisten keskuudessa. Samalla hän kannustaa aikuisia menemään mukaan lasten ilonpitoon, mikäli se on mahdollista.
Tässä ajassa eri tahojen pyrkimyksenä on saada aikaan Jumalan sanasta riippumaton yhteiskunta. Raamatun arvovalta ei ole siinä asemassa kuin se perinteisesti on ollut kansamme keskuudessa. Sen opetus ei enää kelpaa yhteisöllisten arvojen perustaksi. Tilalle halutaan Jumalan sanasta riippumaton arvoperusta.
Kristityt ympäri maailman valmistautuvat juhlimaan Jeesuksen syntymää. Joulun vietto on levinnyt myös sellaisten maiden ja kulttuurien keskelle, joissa kristinusko ei ole valtauskonto. Monille tieto joulun alkuperästä on ohut tai tuntematon. Joulua vietetään keskitalven juhlana, jolloin läheisiä ja muita ihmisiä muistetaan lahjoilla.
Omannäköinen joulu on viime vuosina yleistynyt sanapari. Mitä se pitää sisällään? Kielitoimiston mukaan omannäköinen tarkoittaa omien mieltymysten ja arvojen mukaista, itsensä näköistä asiaa. Näin ollen omannäköisen joulun voi ajatella tarkoittavan juhlaa, jonka viettämisessä näkyvät sekä arvot että joulua viettävän henkilön persoona.
Erilaisena syntyvä perheenjäsen tuo uusia sävyjä vanhemmuuteen. Kehitysvamma tai jokin muu vamma tuo usein mukanaan erityisiä hoivan tarpeita. On luonnollista, että tällöin vanhempi pohtii omia voimavarojaan, osaamistaan tai jaksamistaan vanhemmuuden äärellä. Osa huolista saattaa toteutua, osa taas ei. Ihmeellisesti elämän antaja, Jumala, antaa erityislapsen vanhemmille voimavaroja ja erityistä taitoa olla juuri tämän lapsen vanhempi. Moni kokeekin pian, että erilaisuus onkin erityisyyttä, sillä lapsi tuo uudenlaista merkitystä ja iloa perheen elämään.
Suomalaisia on pidetty niin kotimassa kuin ulkomailla rehellisinä ja luotettavina ihmisinä. Onko näin edelleen? Kaupan liitto teetti hiljattain ulkopuolisen selvityksen varkaushävikin suuruudesta vähittäiskaupassa. Samassa yhteydessä kartoitettiin varkaushävikin torjunnan aiheuttamia kustannuksia. Laskelmat tuottivat melkoisia lukemia: varastetun tavaran arvo on vuodessa puoli miljardia euroa. Toiset puoli miljardia euroa kaupoissa kuluu toimenpiteisiin, joilla näpistelyä ja varastamista yritetään estää. Kaupan alan toimijoiden mukaan varkaudet ovat olleet pidemmän aikaa kasvusuunnassa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys