Tulevana perjantaina vietetään kansainvälistä Downin syndrooma -päivää. Tänä vuonna Suomen Downin syndrooma -yhdistys haluaa kiinnittää huomiota erityisesti tuen merkitykseen: ”Jokaisella pitäisi olla oikeus tarvitsemaansa tukeen, joka vastaa tarpeita, tarjoaa valinnanvapautta ja mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan tasavertaisena kansalaisena.”
Jossain on todettu, että uskoa ja rakkautta ei voi eikä tarvitse ansaita. Molemmat ovat asioita, jotka annetaan ihmiselle ulkopuolelta. Jumala lahjoittaa uskon ja synnyttää rakkauden. Toisaalta hän sanassaan kutsuu ihmistä hoitamaan saatuja lahjoja.
Tämän lehden Kapsäkissä on aiheena Uhkien maailmassa Jumalan huolenpidossa. Aihe liittyy läheisesti Kirkon tutkimus- ja koulutuslaitoksen juuri julkaisemaan teokseen Apokalypsi nyt! Perikadon politiikka. Kirjassa tutkijat nostavat esiin tuhon tai maailmanlopun ennusmerkeiksi tulkittuja asioita ja avaavat sitä, miten niitä käytetään politiikan välineenä.
Jeesuksen julistuksen ytimessä ei ollut ohje parannella itse kunkin omaa elämää, vaan kehotus tehdä parannus. Jeesuksen puheessa taivaan valtakunta lähestyi syntisiä ihmisiä (Matt. 4:17). Jumalan sanassa oleva totuus oikeasta ja väärästä ja opetus synnistä paljastivat ihmisen sydämentilan. Syntinsä tuntevalle, niitä katuvalle ja apua etsivälle Jeesuksella oli hyviä uutisia: ”Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi” (Luuk. 7:48).
Siionin laulu 138 kuvaa uskovaisen äidin elämää. Se lähtee liikkeelle Jumalasta kaiken luojana ja erilaisten lahjojen tuojana. Näihin lahjoihin kuuluvat myös lapset, jotka ovat äidin tavoin Jumalan suojeluksessa.
Jokainen luotu ihminen on jo alusta saakka sukupuolinen ja seksuaalinen olento. Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Seksuaalisuus on ominaisuus, jonka Jumala on asettanut osaksi ihmisyyttä. Tämä palvelee yhä luomistyötä, sillä uuden elämän syntymiseen tarvitaan kaksi eri sukupuolta.
Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi keräsi maaliskuun alkuun mennessä tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta, joten aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Samoihin aikoihin Yle teetti kyselyn suomalaisten eutanasiakannasta. Sitä kannatti neljä viidestä suomalaisesta. Lääkäreiden keskuudessakin eutanasian kannatus on kasvanut: Tampereen yliopiston ja Suomen lääkäriliiton tuoreen kyselyn mukaan noin 55 prosenttia lääkäreistä hyväksyisi sen – joskin vain vajaa kolmannes olisi valmis itse toteuttamaan eutanasian.
Talkoilulla on Suomessa pitkä historia. Talkoohenki on ollut tunnettua, ja siihen on myös turvauduttu: apua on saatu ja annettu. Yhdessä on niin kerätty heinät latoon kuin uusittu katot. Yhä edelleen pidetään taloyhtiöissä keväisiä pihansiivoustalkoita, kouluilla ja kyläyhteisöissä lähiympäristön kevätsiivouksia.
Vantaalla tapahtunut kouluammuskelu on järkyttänyt laajasti ihmisiä. Miksi lapsi ampuu luokkakavereitaan? Mistä kumpuaa se paha olo, jota teon taustalla täytyy olla? Syitä on etsitty poliitikkojen ja asiantuntijoiden, eri alojen ammattilaisten voimin. Lapsiasiavaltuutettu on ottanut painokkaasti kantaa lasten ja nuorten tilanteeseen puuttumisen puolesta.
Pääsiäinen on kirkkovuodessa juhla, jonka ajankohta vaihtelee vuosittain. Se osuu aina aikaan, jolloin päivä pidentyy nopeasti, valon määrä lisääntyy ja pimeys väistyy. Aivan kuin luontokin muistuttaisi maailman valkeuden, Jeesuksen, voittoa pimeyden valloista.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous esittää kirkolliskokoukselle kirkkojärjestykseen lisättävää säännöstä rinnakkaisista avioliittokäsityksistä. Toisessa avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa avioliitto kahden henkilön välisenä. Käsitykset ovat teologisesti eri tavoin perusteltuja. Piispainkokouksen esitys on ehtinyt herättää hiljaisen huolestumisen lisäksi vahvoja reaktioita puolesta ja vastaan.
Ihminen kokee ja sanoittaa kiitollisuutta hyvin eri tavoin, riippuen tilanteesta. Kiitollisuus voi olla arkipäivän kohteliaisuutta oven avanneelle, kokonaisvaltaisvaltaista tunnetta elämässä tai jopa kokonainen elämänasenne. Kiitollisuus liittyy niin ihmisen persoonaan kuin hänen elämänsä lähtökohtiin ja kokemuksiin. Joku tuntee suurta kiitollisuutta päivän ainoasta ateriasta, toinen siitä, että sairausjakson jälkeen ruoka taas maistuu. Kolmas voi puolestaan tuntea kiittämättömyyttä hienonkin ravintola-aterian äärellä.
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys