Vuodenvaihteen puhujienkokouksen alustuksen aiheena oli uskon tuoma ajallinen ja ikuinen siunaus. Aihetta käsiteltiin Paavalin Filemonille osoittamin sanoin: ”Rukoilen, että yhteinen uskomme auttaisi sinua käsittämään kaiken sen hyvän, minkä Kristus on meille antanut” (Filem. 1:6).
Jumalan armosta olemme aloittaneet uuden vuoden. Kiitämme häntä kaikesta hyvästä, jonka olemme menneen vuoden aikana saaneet osaksemme. Hän on pitänyt meistä huolta koettelemustenkin keskellä, ja hänen armoonsa saamme luottaa myös alkaneena vuonna. Hänen rakkautensa kantaa ja turvaa.
Reilut kymmenen vuotta sitten julkisiin rakennuksiin alkoi ilmestyä kansioita, joissa luki ”pelastussuunnitelma”. Monien kirkkojen sakasteissa tämä antoi aiheen huumorille ja erilaisille toteamuksille: ”Viimeinkin pelastussuunnitelma on tiiviissä paketissa niin pappien kuin seurakuntalaisten saatavilla”. Joku puolestaan pohti: ”Eikö Raamattu enää riitäkään pelastussuunnitelmaksi, kun apua pitää kysyä viranomaisilta?” Rakennusten turvallisuuteen liittyvä ohjeistus muistutti siitä, että kirkko on Jumalan pelastussuunnitelman eli sielujen pelastamisen asialla.
Opistovuosi-koulutuksen valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaan oppivelvollisille tarkoitetun kansanopistokoulutuksen tavoitteena on edistää opiskelijan omaehtoista oppimista, auttaa häntä löytämään oma opiskelutyylinsä ja antaa valmiudet opintojen jatkamiseen perusopetuksen jälkeisessä koulutuksessa.
Polarisaatiosta on uutisoitu lähipäivinäkin. Ilmiössä on kyse ihmisten jakaantumisesta leireihin erilaisten poliittisten, henkisten tai muiden aatteiden vuoksi. Voimakkaasta ryhmäidentiteetistä katsottuna maailma näyttäytyy me vastaan ne -tyyppisesti eli ryhmään kuulumattomat ovat ryhmää vastaan. Lähimmäiset eivät ole enää yksittäisiä ihmisiä vaan toisen ryhmän edustajia, jopa vihollisia.
Uskon lahjan menettänyt ihminen saattaa todeta tilanteestaan: ”Usko ei ollut mun juttu.” Lause kuulostaa kevyeltä ajateltaessa, mitä uskon myötä on menetetty. Usko ei ole vähempää kuin ihmisen suhde Jumalaan. Uskon menettämisen seuraukset ovat todellisuudessa vakavat. Vain usko johtaa ikuiseen elämään, epäusko puolestaan kadotuksen vaivaan.
Vietämme Päivämies-lehden juhlavuotta. Kristillistä elämänkatsomusta edustavan lehden syntyessä 70 vuotta sitten Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului noin 95 prosenttia suomalaisista. Suomi lienee silloin ollut maailman luterilaisin maa. Lehti on koko historiansa ajan yhdistänyt lukijoitaan ja vienyt viestiä elävästä uskosta.
Presidentinvaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina, ja varsinainen vaalipäivä on edessä sunnuntaina. Suomalaiset ovat valitsemassa itselleen kolmattatoista presidenttiä.
Tänäkin päivänä etsitään ja löydetään aarteita, vaikka mielikuvissa aarteenetsintä liittyy usein lapsuuteen ja sen leikkeihin. Historiantutkimukseen liittyvässä arkeologiassa kaivetaan esiin muinaisia aarteita nykypäivän menetelmin. Myös joissakin harrastuksissa voi nähdä ”etsi ja löydä” -tyyppistä aarteenetsintää, onpa kyse geokätköilystä tai lintujen bongaamisesta. Aarteena pidetään yleisesti jotakin, joka on tavallista arvokkaampaa, etsinnän ja löytämisen arvoista.
Lapset nauravat enemmän kuin aikuiset. Nauramisella on todettu olevan stressiä vähentäviä vaikutuksia, joten tässä lehdessä haastateltu lasten huumorin tutkija pohtiikin, miten nauramista voisi lisätä myös aikuisten keskuudessa. Samalla hän kannustaa aikuisia menemään mukaan lasten ilonpitoon, mikäli se on mahdollista.
Tässä ajassa eri tahojen pyrkimyksenä on saada aikaan Jumalan sanasta riippumaton yhteiskunta. Raamatun arvovalta ei ole siinä asemassa kuin se perinteisesti on ollut kansamme keskuudessa. Sen opetus ei enää kelpaa yhteisöllisten arvojen perustaksi. Tilalle halutaan Jumalan sanasta riippumaton arvoperusta.
Kristityt ympäri maailman valmistautuvat juhlimaan Jeesuksen syntymää. Joulun vietto on levinnyt myös sellaisten maiden ja kulttuurien keskelle, joissa kristinusko ei ole valtauskonto. Monille tieto joulun alkuperästä on ohut tai tuntematon. Joulua vietetään keskitalven juhlana, jolloin läheisiä ja muita ihmisiä muistetaan lahjoilla.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys