Tulevana perjantaina vietetään kansainvälistä Downin syndrooma -päivää. Tänä vuonna Suomen Downin syndrooma -yhdistys haluaa kiinnittää huomiota erityisesti tuen merkitykseen: ”Jokaisella pitäisi olla oikeus tarvitsemaansa tukeen, joka vastaa tarpeita, tarjoaa valinnanvapautta ja mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan tasavertaisena kansalaisena.”
Jossain on todettu, että uskoa ja rakkautta ei voi eikä tarvitse ansaita. Molemmat ovat asioita, jotka annetaan ihmiselle ulkopuolelta. Jumala lahjoittaa uskon ja synnyttää rakkauden. Toisaalta hän sanassaan kutsuu ihmistä hoitamaan saatuja lahjoja.
Suomi on monella yhteiskunnallisella mittarilla mitattuna lapsiystävällinen maa. Suomessa on turvallista syntyä ja synnyttää, lapsikuolleisuuden ollessa alhaisimpia koko maailman mittakaavassa. Yhteiskunta tarjoaa lapsen kasvun tueksi laadukkaan terveydenhuollon ja ainutlaatuisen neuvolajärjestelmän. Lapsiperheitä tuetaan myös taloudellisesti ja ilmainen koulutus tarjotaan jokaiselle lapselle.
Tässä lehdessä käsitellään digiajan vanhemmuutta monesta näkökulmasta. Esillä ovat muun muassa koulupoliisin rujot havainnot digilaitteiden vaikutuksista lasten ja nuorten elämään. Päivämiehen kontekstissa erityistä huomiota kiinnitetään siihen, miten tukea lapsen ja nuoren uskoa arvoiltaan pirstaleisessa ajassa ja koukuttavan viihteen keskellä.
Kristinuskoa tuntemattomalle ihmiselle kolmiyhteisen Jumalan käsite voi olla vaikea. Asiaa tuntematon saattaa ymmärrettävästi ajatella, että kristityillä olisi kolme jumalaa. Käsitettä voi keskusteluin pyrkiä avaamaan, vaikka Jumalan olemus pysyykin ihmiselle salaisuutena.
Mediat tuovat esille yhä lisääntyvässä määrin tietoa keskittymiskyvystä, sen heikentymisestä ja harjoittamisesta. Helsingin Sanomat kertoi hiljattain, että tietotyöläiset käyttävät keskimäärin 47 sekuntia yhteen tehtävään ennen pomppaamista seuraavaan. Tämä tarkoittaa vaikkapa 47 sekuntia tietotekstin kirjoittamista ja sitten jo kurkistamista sähköpostiin tai someen.
Parisuhde-käsite on yleistynyt puhekielessä ja jossain määrin jopa syrjäyttänyt termin avioliitto. Asia johtunee osittain siitä, että avioliitto on instituutiona menettänyt merkitystään yhteiskunnassa. Avioliitosta säädetään avioliittolaissa ja se solmitaan kirkollisella vihkimisellä tai siviilivihkimisellä. Lain näkökulmasta avioliitolla ja muilla yhdessä asumisen muodoilla on merkittäviä eroavaisuuksia.
Lähestyvä pääsiäinen herättää muistoja, kuten muutkin juhlapäivät. Lukijat kertovat tämän lehden takasivulla koskettavimpia pääsiäismuistojaan. Monet niistä liittyvät jollakin tavalla pääsiäisen sanoman äärellä olemiseen tai tuon sanoman läsnäoloon lapsuuden kodissa. Erityisesti vanhempien sukupolvien mieliin on painunut tunnelma, joka omassa lapsuudenkodissa pääsiäisenä vallitsi: pitkäperjantain vakavuus ja hiljaisuus, joka vaihtui pääsiäisen iloon. Vaikka moni sanoo kokeneensa tunnelman vahvasti ja muistaa sen rajoittaneen lasten normaaleja leikkejä, yleensä näitä asioita muistellaan kiitollisina.
Tuleva sunnuntai on eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä. Vaaleissa jokaisella äänioikeutetulla on mahdollisuus vaikuttaa yhteiseen päätöksentekoon. Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2019 ”nukkuvien puolue” sai eniten kannatusta. Tällä tarkoitetaan sitä, että lähes 30 prosenttia äänioikeutetuista jätti äänestämättä. Prosenttiosuus oli suurempi kuin yhdenkään puolueen saama kannatus.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys