Viime aikojen julkisessa keskustelussa on pohdittu uskonnonvapauden ja vakaumusten rajoja koulujen toiminnassa. Hämeenlinnalaisessa koulussa pidettiin vuonna 2023 tilaisuus, johon sisältyi uskonnolliseksi tulkittava laulu. Asiasta ei oltu informoitu kaikkia tyydyttävällä tavalla. Asiasta kanneltiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle. Sen päätöksen mukaisesti kaupunki joutuu maksamaan oppilaalle 1500 euroa korvausta uskonnollisen syrjinnän vuoksi. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan uskonnottomaan oppilaaseen kohdistui uskonnollista syrjintää. Päätös on lajissaan ensimmäinen.
Isyyttä ja isien jaksamista ei ole tutkittu yhtä paljon kuin äitiyttä. Tutkimustietoa kuitenkin on, tuorettakin. Eräs tutkimuksissa havaittu perustavanlaatuinen ristiriita on se, että nykyisien oletetaan osallistuvan tasa-arvoisesti sekä lapsiperheen käytännön työhön että tunnekasvatukseen, mutta työelämä käytäntöineen ja asenteineen ei välttämättä kuitenkaan mahdollista tätä.
Isä meidän -rukouksen ensimmäisessä ja toisessa pyynnössä rukoilemme, että ”voisimme pitää Jumalan nimen kunniassa ja että hänen valtakuntansa tulisi meidän keskuuteemme” (Iso katekismus).
Monen kodin joulukoristeista löytyy jossakin muodossa seimiasetelma, joka ilmentää jouluevankeliumin tapahtumia. Tähän lehteen sisältyvä artikkeli avaa katolilaista perua olevan asetelman pitkää historiaa, joka on kuitenkin Suomessa verrattain lyhyt. Täällä seimiasetelmasta tuli yleinen näky vasta 2000-luvulla.
Yhteiskunnallisen päätöksenteon yhteydessä nousevat joskus esille niin kutsutut omantunnon kysymykset. Tällöin esimerkiksi lainsäädäntötyössä kansanedustajat osallistuvat päätöksentekoon henkilökohtaisen vakaumuksensa ja arvomaailmansa pohjalta. Omantunnonkysymykset ovat siis perustavaa laatua olevia ja periaatteellisia kysymyksiä.
Joulun aika osuu Suomessa vuoden pimeimpään aikaan, ja talvipäivänseisaus joulun kynnykselle. Tuolloin päivä on lyhyimmillään. Kodeissa päivän pimeyttä saattaa lisätä annetut kehotukset säästää sähköä. Kaikeksi onneksi joulu- ja kaamosvalot eivät ole suuria sähkösyöppöjä.
Sota Ukrainassa on karu muistutus siitä, ettei itsenäisyys ole itsestäänselvä asia. Sodan puhkeaminen avasi suomalaisten muistot, jotka liittyvät joko itse koettuun sotaan tai siitä kuultuihin tapahtumiin. Moni koki, että vuosikymmenet kutistuivat välistä, ja sotamuistot nousivat esiin elävinä, jopa ne suvussa kerrotut tilanteet, joita ei itse ole edes kokenut.
Adventin aika on edessä. Kirkkovuosi päättyy ja uusi alkaa adventin ajalla eli joulun odotuksella. Joulun lähestyminen kuuluu julkisten tilojen taustamusiikissa ja kauppojen tarjonnassa. Adventin todellinen merkitys on valmistautumista Kristuksen eli Messiaan syntymäjuhlaan. Vaikka joulun vietto on kaupallistunut ja maallistunut, mikään ei muuta sitä tosiseikkaa, että kyseessä on pohjimmiltaan kristillinen ja uskonnollinen juhla.
Tulevana sunnuntaina vietettävä Lasten oikeuksien päivä keskittyy tänä vuonna turvalliseen lapsuuteen, joka koostuu turvallisesta ympäristöstä ja ihmissuhteista sekä omasta turvallisuuden kokemuksesta. Näihin voidaan vaikuttaa monin eri keinoin, kuten lainsäädännöllä, liikennesuunnittelulla ja perheitä tukemalla. Myös vanhoillislestadiolaisessa kristillisyydessä tehdään perhe- ja diakoniatyötä esimerkiksi resurssipankkitoiminnan muodossa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys