Kotimaa-lehti (nro 23) uutisoi verkkojumalanpalvelusten lisääntyneistä katsojamääristä. Uutisen mukaan messuihin osallistutaan monissa seurakunnissa useammin kotisohvalta kuin paikan päällä kirkossa. Kirkkohallituksen tilastojen mukaan tämän vuoden tammi-helmikuussa messuihin osallistui lähes 565 000 ihmistä, kun verkko-osallistumisia kirjattiin noin 558 000. Määrä on suuri, sillä kaikki seurakunnat eivät striimaa jumalanpalveluksia eivätkä kaikki ilmoita katsojamääriä.
Myös monet rauhanyhdistykset ottivat koronapandemiakeväänä 2020 käyttöönsä niin sanotut nettiseurat. Muodot vaihtelivat striimauksista nettiradiolähetyksiin. Erityisesti nettiradiolähetyksiä tulee edelleen, ja ne ovat monen kuulijan mielestä uskomisen kannalta elintärkeitä. Sitä ei ole tilastoitu, kuinka iso osa kuuntelee seuroja etäyhteyksin ja paljonko on vastaavasti seuravieraita.
Niin kuin monilla hyvillä asioilla, myös nettiseuratarjonnalla voi olla varjopuolensa: mikäli sosiaalinen tilanne tuntuu työläältä, nettiseurat tarjoavat helpomman väylän sanankuuloon, ja uskovaisten yhteydessä oleminen saattaa käydä vähiin. Käyntikertojen vähentyessä lähtemisen kynnys saattaa nousta ja esteiden määrä tuntua kasvavalta.
Toinen varjopuoli on hyvän tavan, seuroihin lähtemisen tavan, ohentuminen niin lapsilla kuin aikuisilla. Korona-aika osoitti, miten helposti pyhäpäivät täyttyvät muullakin tekemisellä ja sisällöllä. Lapsille ja nuorille ei olekaan välttämättä enää tuttua, että sunnuntai tai kristillinen juhlapyhä on seurapäivä, jolloin uskovaiset haluavat hiljentyä ja käyttää aikaansa elämän tärkeimpiin asioihin.
Sydämen usko pelastaa ihmisen – ei seurapaikalla käyminen tai nettiseurojen kuuntelu. Usein uskovaiset kertovat kuitenkin, että uskovaisten yhteyden kokeminen tukee uskomista ja lämmittää mieltä, vaikka lähtemisen kynnys olisikin ollut korkea. Muisto seurasalista voi kantaa pitkälle arkiviikkoon, ja joskus kohtamaiset poikivat myös kyläilykutsuja. Erityisen merkittävä asia tämä on lasten ja nuorten kannalta: on helpompaa juurtua Jumalan valtakuntaan uskovaisten yhteydessä kuin yksinäisellä vartiopaikalla etäseurojen varassa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys