JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Pääkirjoitukset

Rasismi halveksii Jumalan luomistyötä

Pääkirjoitukset
28.8.2024 6.00

Juttua muokattu:

27.8. 08:38
2024082708380020240828060000

Ju­ma­la, kai­ken Luo­ja, on jär­jes­tä­nyt luo­mis­työn­sä si­ten, et­tei ih­mi­sis­tä löy­dy kes­ke­nään kah­ta täy­sin sa­man­lais­ta. Jo­kai­nen on oma per­soo­nan­sa ja il­men­tää näin luo­mis­työn rik­kaut­ta. Jo­kai­sel­la on myös luo­vut­ta­ma­ton ar­vo Ju­ma­lan luo­mis­te­ko­na ja hä­nen ku­va­naan. Ju­ma­lan edes­sä ku­kaan ei ole tois­ta ar­vok­kaam­pi, täy­del­li­sem­pi tai pa­rem­pi luo­mus. Ju­ma­la an­taa myös syn­ty­väl­le lap­sel­le van­hem­mat, ko­din, ko­ti­maan, kie­len ja kan­san, jo­hon kuu­lua.

Ih­mi­nen kiin­nit­tää hel­pos­ti huo­mi­on­sa lä­him­mäi­sen­sä eri­lai­suu­teen, ku­ten ihon­vä­riin, et­ni­seen taus­taan, eri­lai­seen kie­leen, mah­dol­li­ses­ti nä­ky­vään vam­maan tai sai­rau­teen. Lä­hem­pi tut­ta­vuus saat­taa puo­les­taan tuo­da esil­le asi­oi­ta, jot­ka ei­vät ai­na näy ulos­päin. Täl­lai­sia ovat esi­mer­kik­si eri­lai­nen kult­tuu­ri­taus­ta tai us­kon­to.

Jee­suk­sen esi­mer­kin mu­kaan mei­dän tu­lee ra­kas­taa jo­kais­ta lä­him­mäis­täm­me, ei vain us­kon­vel­jeä tai -si­sar­ta, ei vain suo­ma­lais­ta vaan myös muu­ka­lais­ta. Raa­mat­tu ker­too, kuin­ka täs­sä asi­as­sa Ju­ma­la neu­voi Is­ra­e­lin kan­saa: ”Kun maa­han­ne tu­lee muu­ka­lai­sia asu­maan kes­kuu­des­san­ne, äl­kää sor­ta­ko hei­tä. Koh­del­kaa jou­kos­san­ne asu­via siir­to­lai­sia ikään kuin he oli­si­vat hei­mo­lai­si­an­ne ja ra­kas­ta­kaa hei­tä kuin it­se­än­ne, sil­lä te olet­te it­se­kin ol­leet muu­ka­lai­si­na Egyp­tis­sä. Minä olen Her­ra, tei­dän Ju­ma­lan­ne.” (3. Moos. 19:33–34.)

Koh­taam­me en­tis­tä use­am­min muis­ta kult­tuu­reis­ta tul­lei­ta ih­mi­siä maa­han­muu­ton vuok­si. Asia he­rät­tää vah­vo­ja mie­li­pi­tei­tä, sil­lä ky­sees­sä on mo­ni­nai­nen il­miö. Nä­kö­kul­mas­ta riip­pu­en il­mi­ös­sä näh­dään sekä mah­dol­li­suuk­sia et­tä uh­kia. Yk­si­löt, vä­es­tö­ryh­mät ja ko­ko­nai­set kan­sat ovat ai­na liik­ku­neet uu­sil­le alu­eil­le ja uu­siin mai­hin. On et­sit­ty niin tur­vaa ja pa­rem­paa elä­mää kuin pa­et­tu vai­noa ja so­taa. Al­ku­seu­ra­kun­nan ai­kaan elä­vä us­ko le­vi­si voi­mak­kaas­ti juu­ri vai­no­jen vuok­si. On hyvä muis­taa, et­tä myös suo­ma­lai­set ovat jou­tu­neet jät­tä­mään ko­ti­seu­tun­sa niin toi­meen­tu­lon vä­hyy­den kuin so­dan­kin vuok­si.

Lä­him­mäi­sen­rak­kaus mai­ni­taan Raa­ma­tus­sa en­sim­mäi­se­nä Hen­gen he­del­mis­tä. Ju­ma­lan rak­kaus oh­jaa et­si­mään lä­him­mäi­sen pa­ras­ta lä­hel­lä ja kau­ka­na. Toi­sen ih­mi­sen sor­ta­mi­nen tai pilk­kaa­mi­nen on puo­les­taan vää­rin ja syn­tiä (Sa­nanl. 14:3, Room. 13:10).

21.11.2024

Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Viikon kysymys