Vuodenvaihteen puhujienkokouksen alustuksen aiheena oli uskon tuoma ajallinen ja ikuinen siunaus. Aihetta käsiteltiin Paavalin Filemonille osoittamin sanoin: ”Rukoilen, että yhteinen uskomme auttaisi sinua käsittämään kaiken sen hyvän, minkä Kristus on meille antanut” (Filem. 1:6).
Jumalan armosta olemme aloittaneet uuden vuoden. Kiitämme häntä kaikesta hyvästä, jonka olemme menneen vuoden aikana saaneet osaksemme. Hän on pitänyt meistä huolta koettelemustenkin keskellä, ja hänen armoonsa saamme luottaa myös alkaneena vuonna. Hänen rakkautensa kantaa ja turvaa.
Tämänvuotinen vanhustenviikko on kokonaisvaltaisesti hyvän elämän äärellä, kun viikon teemana on “Sujuva arki – hyvä mieli”. Fyysisen ympäristön ja voinnin sekä mielenterveyden rinnalle teema kaipaa vielä sielun ulottuvuutta: miten tärkeä asia vanhuksen kokonaishyvinvoinnin kannalta onkaan ravittu ja evankeliumilla hoidettu sielu sekä rauha Jumalan kanssa.
Luonnonsuojelujärjestön jäsenet Suomesta ja Ruotsista töhrivät viime viikolla eduskuntataloa Helsingissä. Tapaus on saanut laajaa julkisuutta: ei niinkään asia, jonka puolesta he toimivat, vaan nimen omaan teko, jolla he asiaansa ajoivat. Uutismediat ovat pyrkineet selvittämään muun muassa eduskuntatalon suojausta, rakennukselle mahdollisesti koituvaa pysyvämpää haittaa ja tempauksesta koituvaa hintalappua.
Syyskuun lopulla vietetään Mikkelinpäivää, kirkolliselta aiheeltaan lasten ja enkelien päivää. Juuri Mikkelinpäivän edellä, syyskuun viimeisenä perjantaina on Vauvan päivä. Tämän päivän tarkoituksena on tuoda esille vauvoja ja vauvaperheitä ajatuksella, että vauvat tuovat perheisiin iloa ja yhteiskuntaan tulevaisuudenuskoa. Tästä näkökulmasta kalenterin jokainen päivä saisi olla vauvan päivä, erityisesti nykyisinä alhaisen syntyvyyden aikoina.
Yhteisöllisyyden, kohtaamisen ja ystävyyden mahdollisuuksia järjestetään kristillisyyden toiminnassa runsaasti viikoittain. Keskeisintä on kokoontua Jumalan sanan äärelle. Tärkeää on myös päästä kohtaamaan tuttuja ja tuntemattomia, samalla tavalla uskovia ihmisiä.
Ahvenanmaalla pidetyssä piispainkokouksessa nousivat esiin keväällä julkaistun nuorisobarometrin tulokset. Niiden mukaan valtaosa nuorista hyväksyy uskonnon ja muiden katsomusten näkymisen oppilaitoksissa. Piispainkokouksen avajaispuheen pitänyt Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand näki nuorten ajatusten tukevan positiivista uskonnonvapautta.
Suomessa on yli 440 000 yritystä, jotka työllistävät noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Huomenna vietettävä Yrittäjän päivä muistuttaa yrittäjien ja yritysten merkityksestä koko yhteiskunnan hyvinvoinnille. Yritykset luovat toimeentuloa ja vahvistavat niin koko maan kuin oman alueensa taloudellista menestystä ja elinvoimaa.
Jumala, kaiken Luoja, on järjestänyt luomistyönsä siten, ettei ihmisistä löydy keskenään kahta täysin samanlaista. Jokainen on oma persoonansa ja ilmentää näin luomistyön rikkautta. Jokaisella on myös luovuttamaton arvo Jumalan luomistekona ja hänen kuvanaan. Jumalan edessä kukaan ei ole toista arvokkaampi, täydellisempi tai parempi luomus. Jumala antaa myös syntyvälle lapselle vanhemmat, kodin, kotimaan, kielen ja kansan, johon kuulua.
Kirkkovuodessa Lähimmäisen sunnuntain tekstit pysäyttävät ihmisen pohtimaan uskon ja arjen valintojen suhdetta. Evankeliumissa Jeesus opettaa oikean sydämentilan merkitystä ihmisen antaessa omastaan muiden hyväksi. Köyhän lesken ropo uhriarkkuun oli enemmän kuin siihen laitetut suuret rahat. Jeesuksen mukaan köyhä leski antoi ”kaiken mitä hänellä oli, kaiken mitä hän elääkseen tarvitsi” (Mark. 12:44). Olisiko aikamme ihmisellä valmiutta samaan?
Raamatun syntiinlankeemuskertomus kuvaa kiusausta, joka on ollut tuosta tapahtumasta lähtien lähellä ihmistä. Jumalan vastustaja antoi ihmiselle houkuttelevan, mutta pettävän lupauksen, mikäli tämä seuraisi sielunvihollisen neuvoa: ”Teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia” (1. Moos. 3:5). Lankeemuksen jälkeen valhesaarna paljastui ja Jumalan varoitus kuolemasta kävi toteen.
Opetusministeriössä suunnitellaan älypuhelinten käytön rajoittamista kouluissa. Missä laajuudessa ja millä kouluasteilla, siitä ei ole vielä tehty tarkempia linjauksia. Vaihtoehtoja on opetusministerin mukaan kolme: täyskielto, käyttökielto oppituntien aikana ja opettajan harkinnassa oleva kielto. Opettajat ovat toivoneet, että asiasta tulisi lainsäädännön tasolla saakka selkeä päätös, johon heidän olisi hyvä työssään nojata.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys