Viime aikojen julkisessa keskustelussa on pohdittu uskonnonvapauden ja vakaumusten rajoja koulujen toiminnassa. Hämeenlinnalaisessa koulussa pidettiin vuonna 2023 tilaisuus, johon sisältyi uskonnolliseksi tulkittava laulu. Asiasta ei oltu informoitu kaikkia tyydyttävällä tavalla. Asiasta kanneltiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle. Sen päätöksen mukaisesti kaupunki joutuu maksamaan oppilaalle 1500 euroa korvausta uskonnollisen syrjinnän vuoksi. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan uskonnottomaan oppilaaseen kohdistui uskonnollista syrjintää. Päätös on lajissaan ensimmäinen.
Isyyttä ja isien jaksamista ei ole tutkittu yhtä paljon kuin äitiyttä. Tutkimustietoa kuitenkin on, tuorettakin. Eräs tutkimuksissa havaittu perustavanlaatuinen ristiriita on se, että nykyisien oletetaan osallistuvan tasa-arvoisesti sekä lapsiperheen käytännön työhön että tunnekasvatukseen, mutta työelämä käytäntöineen ja asenteineen ei välttämättä kuitenkaan mahdollista tätä.
Kirkkovuodessa Lähimmäisen sunnuntain tekstit pysäyttävät ihmisen pohtimaan uskon ja arjen valintojen suhdetta. Evankeliumissa Jeesus opettaa oikean sydämentilan merkitystä ihmisen antaessa omastaan muiden hyväksi. Köyhän lesken ropo uhriarkkuun oli enemmän kuin siihen laitetut suuret rahat. Jeesuksen mukaan köyhä leski antoi ”kaiken mitä hänellä oli, kaiken mitä hän elääkseen tarvitsi” (Mark. 12:44). Olisiko aikamme ihmisellä valmiutta samaan?
Raamatun syntiinlankeemuskertomus kuvaa kiusausta, joka on ollut tuosta tapahtumasta lähtien lähellä ihmistä. Jumalan vastustaja antoi ihmiselle houkuttelevan, mutta pettävän lupauksen, mikäli tämä seuraisi sielunvihollisen neuvoa: ”Teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia” (1. Moos. 3:5). Lankeemuksen jälkeen valhesaarna paljastui ja Jumalan varoitus kuolemasta kävi toteen.
Opetusministeriössä suunnitellaan älypuhelinten käytön rajoittamista kouluissa. Missä laajuudessa ja millä kouluasteilla, siitä ei ole vielä tehty tarkempia linjauksia. Vaihtoehtoja on opetusministerin mukaan kolme: täyskielto, käyttökielto oppituntien aikana ja opettajan harkinnassa oleva kielto. Opettajat ovat toivoneet, että asiasta tulisi lainsäädännön tasolla saakka selkeä päätös, johon heidän olisi hyvä työssään nojata.
Ensimmäinen SRK:n järjestämä rippikoululeiri järjestettiin kesällä 1956 Reisjärven kristillisessä opistossa. Oppilaita oli 30 henkeä. Myös nykyinen kirkkojärjestys mahdollistaa kristillisten järjestöjen rippikoulut hiippakuntien tuomiokapitulien luvalla. Tänä kesänä SRK:n rippikouluja on 51, joihin osallistuu noin 2500 nuorta. Kesän viimeiset konfirmaatiot ovat tulevana lauantaina.
Siionin laulut ja virret kuuluvat olennaisena osana kristillisyytemme seuratoimintaan. Sanat ja sävelet ruokkivat, rohkaisevat, lohduttavat ja ilmaisevat usein juuri sitä mitä sydämessämme tunnemme. Olemme saaneet tänäkin kesänä kokea, miten täysi suviseurateltta seurakansaa laulamassa tuttua taivaslaulua tuo aavistuksen tulevasta taivaan juhlasta. Yhdessä laulaminen jättää pysyvän jäljen myös lapsen ja nuoren mieleen.
Jumala on antanut avioliiton lahjaksi ja siunaukseksi. Yhdessä jaetut hetket tuovat syvää merkitystä elämään ja vahvistavat puolisoiden välistä sidettä. Avioliitto tarjoaa mahdollisuuden kasvaa yhdessä ja se tuo turvaa ja vakautta, joka kannattelee aviopuolisoita läpi elämän.
Pudasjärven Suviseurojen seuratunnus on otettu Jeesuksen ja Pietarin välisestä keskustelusta (Joh. 21:17). Keskustelussa Jeesus esittää Pietarille kysymyksen: ”Olenko minä sinulle rakas?” Suviseuratunnus on Jumalan sanaa ja Jeesuksen aito kysymys myös 2000-luvun ihmiselle. Kristinoppi opettaa, että Kristuksen työ maailmassa jatkuu Pyhän Hengen työnä. Tämän perusteella Jeesus yhä esittää kutsua parannukseen, kuten hän teki maan päällä eläessään: ”Jumalan valtakunta on lähestynyt: tehkäät parannus ja uskokaat evankeliumi” (Mark. 1:15).
Kesän suurten seurojen kausi alkaa tulevana viikonloppuna Pudasjärven Suviseuroilla. Lehden ilmestyessä osa seuravieraista on jo matkalla seuroihin Kesäseuraradion lähetystä kuunnellen. Käsillä on reilun kuukauden mittainen odotettu juhlajakso, jolloin on runsaasti mahdollisuuksia niin Jumalan sanan kuuloon kuin kiireettömään yhdessäoloon ystävien ja sukulaisten kesken.
Kotimaa-lehti (nro 23) uutisoi verkkojumalanpalvelusten lisääntyneistä katsojamääristä. Uutisen mukaan messuihin osallistutaan monissa seurakunnissa useammin kotisohvalta kuin paikan päällä kirkossa. Kirkkohallituksen tilastojen mukaan tämän vuoden tammi-helmikuussa messuihin osallistui lähes 565 000 ihmistä, kun verkko-osallistumisia kirjattiin noin 558 000. Määrä on suuri, sillä kaikki seurakunnat eivät striimaa jumalanpalveluksia eivätkä kaikki ilmoita katsojamääriä.
Kevään ja kesän taitekohdassa pitkä lukuvuosi jää kesätauolle. Todistuksen arvosanat kertovat opintojen edistymisestä ja niissä menestymisestä. Joidenkin kohdalla opinnot päättyvä tutkinnon suorittamiseen ja ammattiin valmistautumiseen. Ilmainen ja laadukas opetus on suuri etuoikeus ja Jumalan lahja. Opettajat ansaitsevat sekä oppilaiden että vanhempien arvostuksen, tuen ja kunnioituksen, jotta jaksavat hoitaa vaativaa opetus- ja kasvatustehtävää iloiten.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys