Joku on todennut pitävänsä työstään niin paljon, että voi olla iloinen, että siitä vielä maksetaan. Valitettavasti tällainen napakymppi ei ole aina mahdollinen. Mikään ammatti ei ehkä tunnu muita hohdokkaammalta tai jos sellainen on, siihen voi olla lähes mahdotonta päästä.
Kun olin tuore ylioppilas, minulla ei ollut selvää unelma-ammattia, johon olisin voinut koulutuksen kautta pyrkiä. Kuvataide oli minulle jotakin erityistä, mutta en ajatellut kykyjeni riittävän alalle enkä uskonut voivani sillä alalla ansaita elatusta mahdolliselle perheelleni.
Pyrin sekä tekniselle että kaupalliselle alalle. Valtiotieteellinen olisi kiinnostanut, mutta se ala oli 70-luvun alussa huonosti työllistävän maineessa. Tekniseen korkeakoulun pääsykokeesta en selvinnyt, mikä oli hyvä asia, koska minusta olisi tullut surkea insinööri. Olen ”suurten linjojen mies”, eli epäkäytännöllinen.
Kaupallinen koulutus tuntui sopivalta, koska katsoin sen antavan mahdollisuuden moniin erilaisiin tehtäviin. Voisin tavallaan pitkittää ammatinvalintaani. Päädyin opiskelemaan Turun kauppakorkeakouluun, vaikka en ole oikeasti luonteeltani kauppamies.
Työurani voidaan jakaa pääpiirteissään kolmeen osaan. Olen toiminut – kuten ennen sanottiin – atk-alalla myyntineuvottelijana. Sen lisäksi olen työskennellyt talouspäällikkönä sekä kouluttajan että ammatillisena opettajana. Alkuperäinen tutkintoni antoi, kuten olin ajatellutkin, mahdollisuuden hyvin erilaisiin tehtäviin. Minun piti toki opiskella lisää saadakseni muodollisen pätevyyden opettajan tehtävään.
Jos unelma-ammatiksi katsotaan sellainen, jossa saa tuloksia aikaan hyvin helposti ja jonka tekeminen tuntuu äärettömän mieluisalta, minä en ole koskaan päätynyt sellaiseen. Kaikki tehtävät ovat kuitenkin olleet kukin tavallaan kiinnostavia ja haasteellisia.
Työurani on takana ja vietän rauhallista eläkeläisen elämää. Kaiken kokemani jälkeen en osaa vieläkään määrittää unelmatyötäni. Opettajan tehtävässä arvostin sitä, että sain auttaa ihmisiä elämässä eteenpäin.
Esikoiskirjailija Eeva Kolu on noussut julkisuuteen kirjoitettuaan teoksen nuorten suorituspaineista. Hän toteaa, että ihminen kokee painetta toteuttaa jatkuvasti omaa intohimoaan. Olen ymmärtänyt, että tällainen työ on hänen kohdallaan ikään kuin paennut etsijäänsä.
Olen ollut huomaavinani, että nuoret saattavat juuttua moneksi vuodeksi pyrkimään unelmatyöhönsä johtaviin opintoihin. Jotkut saattavat myös vaihtaa opiskelupaikkaa jopa useita kertoja. Tämä on aivan ymmärrettävää. Voi olla, että mieluisalta vaikuttanut ala ei tunnukaan tutustumisen jälkeen niin houkuttelevalta.
Tunsin nuorena intuitiivisesti, että kuvataide olisi ollut minulle luontaisin ala. Olen opiskellut vuosien varrella kuvataidetta runsaasti ja toiminutkin taiteilijana, jos sillä tarkoitetaan näyttelyjen pitämistä ja teosten myymistä. Olen kuitenkin ollut aika passiivinen, eikä intohimosta kannata puhua. Tämä on kuitenkin rikastanut elämääni ja lisännyt itsetuntemusta. Ala on erittäin haasteellinen.
Kun nyt punnitsen taipumuksiani, toimittajan työ – joko kirjoittavan tai puhuvan – voisi sopia minulle varsin hyvin. Jos olisin päätynyt toimittajaksi, olisin todennäköisesti kokenut työn stressaavaksi ja intohimoa olisin luultavasti tuntenut aika harvoin. Tälläkin saralla olen saanut tavallaan toteuttaa itseäni toimimalla Päivämiehen blogistina ja kirjoittamalla omaa blogiani. Olen saanut huomata, että nämäkin puuhat vaativat itsekuria ja pakottautumista.
Kun valitsee ammattia, oma soveltuvuus ja mielenkiintoisuus ovat varmasti hyviä suuntaviittoja. Hyvin varteenotettava asia on myös työn saatavuus. Jos unelma-ammatissa toimivia ihmisiä on vain kourallinen, kyseiseen tehtävään voi olla äärettömän vaikea päästä. Joku sinne kuitenkin aina päätyy. Hekään eivät ehkä tunne tehtäväänsä täydelliseksi.
Kompromissin tekeminen saattaa olla ammatinvalinnassa paikallaan, kun ottaa huomioon, että muukin kuin työ on elämässä tärkeää.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys