Saara Holappa
Raahe
Tunti on lapselle pitkä aika istua aloillaan ilman tekemistä, tietävät viihdykekassien toteuttajat.
Raahen rauhanyhdistyksellä on lapsia varten koottu valmiiksi puuhavälineitä sisältäviä seurakasseja. Niiden myötä lasten ja vanhempien on helpompi rauhoittua kuuntelemaan seuroissa.
Raahelainen Miia Kämäräinen päätyi ideoimaan kassit kymmenisen vuotta sitten, kun ei aina muistanut ottaa kotoa lapsilleen mukaan seuroihin piirtämistarvikkeita.
– Usein hain sakastista lapsille paperia ja kyniä. Ajattelin, ettei tämäkään kauhean hyvä ole, jos kaikki muutkin tekisivät samalla lailla. Tulisi aika lailla trafiikkia. Jostakin kehkeytyi idea seuroissa valmiina odottavista kasseista, Kämäräinen taustoittaa.
Tehty työ tuo iloa
Toisen raahelaisen äidin, Riitta Häklin, kanssa hän hankki oma-aloitteisesti kangaskasseja ja pyysi tuttaviltaan hiljaiseen tekemiseen sopivaa sisältöä kasseihin: kyniä, vihkoja, värityskuvia, kirjoja ja pieniä leluja.
– Yhtenä iltana Häklillä koristelimme kassit piirtämällä ja jaoimme niihin saamamme tavarat. Tunti on lapselle pitkä aika vain istua.
– Paras palaute kasseista on se, kun näkee, että kaikki ovat käytössä. Paljonhan me saadaan siitä, kun tietää, että tehty työ on tuonut iloa jollekin. Isommatkin lapset saattavat käyttää näitä, mikä on ihana asia, Miia Kämäräinen kertoo.
Seurakassien avulla lapset rauhoittuvat helpommin kuuntelemaan.
– Tunti on aika pitkä aika lasten vain istua. Huomaan, että lapset kuuntelevat, vaikka näyttäisi, etteivät he kuuntele. Helpottaahan se vanhempienkin kuuntelemista, kun lapset ovat rauhassa vieressä. Äidin laukusta löytyvät tavarat voivat olla jo turhankin tuttuja.
Sisältö voi yllättää
Miia Kämäräinen pohtii, että lapsen voi olla mukavampi tulla seuroihin, kun häntä on näin erikseen huomioitu. Kassien sisällöt saattavat poiketa toisistaan hieman. Näin ollen eri seurakerroilla kassista saattaa löytyä aina jotain uuttakin.
– Vihoissa voi olla edellisen käyttäjän piirustuksia, joita voi katsella ja vaikka jatkaakin. Joskus vihkoissa näkyy myös aikuisen kynänjälkiä. Ehkä joku lapsi on halunnut seurata vanhemman piirtämistä.
Seurakasseja järjestellään ja täydennetään
Kasseja on vuosien mittaan siivottu ja täydennetty monta kertaa uudestaan. Välillä joku on käyttänyt kassit kotona pesukoneessa. Toinen on halunnut tuoda kasseihin lapsia varten lahjoituksia ja kertonut sen tuntuneen tärkeältä, kun omat lapsenlapset eivät asu samalla paikkakunnalla. Myös rauhanyhdistys on tarjoutunut osallistumaan kustannuksiin.
– Ajattelen, että kassien kokoaminen, siivoaminen ja täyttäminen voisivat hyvin olla vaikka naistenillan ohjelmana. Toisaalta kuulin, että yksi tuttu isäkin on näitä kasseja järjestellyt ja samalla ihastellut.
Seurasalin takaosasta löytyy oma naulakko seurakasseja varten. Sen yläpuolella on kauniisti kirjoitettu ohjeistus kassien käyttäjille. Kasseja ei ole tarvinnut sen kummemmin markkinoida, vaan lapset ovat löytäneet ne itsestään.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys