Raha ei tuo onnea. Niin on tavattu sanoa. Se on tavallaan totta. Varallisuus ei suojaa monilta ongelmilta. Riippuvuusongelmia, masennusta, ahdistusta… kaikenlaista voi olla, vaikka pankkitili pullottaisi.
Olen viime aikoina törmännyt työkentän ja yksityiselämän kautta lisääntyneeseen ja syventyneeseen vähävaraisuuteen. Samalla, kun raha ei tuo onnea, köyhyys tuo mukanaan monenlaisia murheita. Kun toimeentulosta joutuu kamppailemaan, muuttuu moni tavalliseksi mielletty asia arkipäivän haasteeksi. Riittävätkö rahat ruokaan? Voinko järjestää juhlat? Pääseekö lapseni koulun retkelle?
Keskituloisten ja korkeatuloisten voi olla välillä vaikea hahmottaa, millaista on elää niukkuudessa. Tuloluokka vaikuttaa mahdollisuuksiin tehdä valintoja ja esimerkiksi vapaa-ajan matkoilla ja harrastuksissa voi herkästi ajautua sitä kautta omaan kuplaan kuuluvaan seuraan. Eikä siinä ole mitään pahaa, se on luonnollista.
Olisi kuitenkin hyvä välillä pysähtyä sen äärelle, mitä se tarkoittaa pienituloisen kannalta. Rauhanyhdistyksellekin voi muodostua tuttavaporukoita vapaa-ajanvieton ja työpaikkojen kautta. Millä tavalla arkisesta toimeentulosta huolta kantava ihminen sijoittuu tähän ympäristöön? Onko muiden joukkoon vaikea tulla, kun yritys on tehnyt konkurssin, tai työttömyys ja mielenterveysongelmat haastavat? Onko meillä halua ymmärtää elämäntilanteiden moninaisuutta, vai syyllistämmekö köyhyydessä elävää hänen tilanteestaan? Sekin on nimittäin valtakunnan tasolla todennettua.
Rauhanyhdistyksille me emme tarvitse eliittiä. Enkä tässä nyt tarkoita, että sellaista tarkoituksellisesti olisikaan. Asiaa on kuitenkin hyvä omasta kuplasta käsin vähän tutkiskella. Puhun myös itsestäni. Tarvitsemme suvaitsevaisen, lähimmäisen rakkaudella toisemme kohtaavan ilmapiirin. Taloudellinen huono-osaisuus, epäonni, tai epäonnistuminen eivät tarkoita samaa, kuin huono tai epäonnistunut ihminen. Meillä on Jeesuksen esimerkki siitä, miten kaikenlaiset ihmiset ovat samanarvoisia Jumalan edessä. Uskovaisina meillä kaikilla on paljon paikkoja, joissa koemme olevamme erilaisia ja ikään kuin selityksen velkaa arvoistamme ja elämäntavastamme. Sen rinnalle tarvitsemme erityistä turvaa ja yhteyttä muihin samaa uskoa tunnustaviin. Rauhanyhdistyksen pitääkin olla sellainen paikka, missä meillä kaikilla on turvallista olla omia itsejämme ja tilaa huokaista maailman tuulien keskellä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys