Euroopan historian professori Laura Kolben mukaan kansan olemus syntyy kulttuurista, laista, uskonnosta ja tavoista, mutta ei geeneistä. Kansallisen identiteetti rakentuu erityisesti korostamalla joitakin historiallisia tapahtumia. Suomalaisille ne ovat talvisota ja Kalevala.
Suomalaiset ovat geeneiltään epätyypillinen eurooppalainen kansa. Meillä on samaa dna-ainesta jopa kiinalaisten kanssa. Silti näytämme eurooppalaisilta.
Edellä kerrottu selittynee sillä, että tulijoita on ollut idän lisäksi etelästä ja lännestä. Itä- ja länsisuomalaisten perimä eroaa toisistaan enemmän kuin saksalaisten ja englantilaisten.
Suomen valtiolla on tarkat rajat. Suomalaisuus on kuitenkin valtiota vanhempi asia. Se ei noudattele tarkasti kulloisiakin rajoja.
Suomen kansalaisista suurin osa puhuu suomalais-ugrilaisten kielten ryhmään kuuluvaa suomea, kun taas valtaosa eurooppalaisista puhuu indoeurooppalaisia kieliä. Kielellä on identiteetille suuri merkitys. Maallamme on kaksi virallista kieltä, suomi ja ruotsi. Tällainen on harvinaista Euroopassa.
Ruotsalaiset onnistuivat liittämään nykyisen Suomen eteläisiä osia hallintoonsa osana keskiaikaista ristiretkiliikehdintää. Tämä on todennäköisesti koitunut suomalaisille siunaukseksi.
Valtion osana oleminen on tuonut turvallisuutta ja järjestystä. Suomalaisten elämää kehysti ruotsalainen laki itsenäistymiseen asti. Suomalaisten talonpoikien onneksi Ruotsissa ei ollut maaorjuutta kuten Keski-Euroopassa.
Ruotsalaisten tuoma katolinen kristinusko korvasi vähitellen suomalaisten pakanauskonnon. Suomi eli Itämaa omaksui Ruotsin osana myös luterilaisuuden. Itäistä vaikutusta edustaa Suomen ortodoksinen kirkko, joka on toinen kansankirkkomme ja jolla myös on lainsäädännöllinen asema.
Historian saatossa meihin on juurtunut omanlaisemme elämäneetos. Arvostamme rehellisyyttä, vaatimattomuutta ja täsmällisyyttä. Nautimme luonnosta. Luotamme toisiimme. Olemme hieman individualisteja.
Suomeen tuleva ulkomaalainen saattaa kiinnittää huomiota siihen, että asiat toimivat Suomessa hyvin. Talot ovat tiiviitä, joten sisällä ei palella kuten monissa lämpimämmissä maissa. Vieraat jättävät kengät eteiseen.
Me suomalaiset olemme varmasti maailman ahkerimpia saunojia. Pöytään mentäessä kursaillaan. ”Ei minua varten tarvitse keittää kahvia.” Arjen elämä lienee yleisesti ottaen ollut hyvin samanlaista Pohjanlahden kummallakin puolella.
1800-luvulla Euroopassa virinnyt idea kansallisvaltiosta sai kannatusta myös Suomessa, mutta enimmäkseen ruotsinkielisen eliitin keskuudessa. Elias Lönnroth keräsi vanhaa kansanrunoutta suurelta osin tuolloisten rajojen ulkopuolelta ja kokosi niistä kansallisen aarteemme Kalevalan. Suomi sai yhdellä iskulla suuren menneisyyden.
Kansallisvaltioinnossa on tehty silmänkääntötemppu. Kärjistän nyt hieman, mutta olemme unohtaneet pitkän yhteisen historiamme ruotsalaisten kanssa ja korvanneet sen Kalevalalla.
Suomen lippu, Maamme-laulu, Sibeliuksen musiikki, Kalevala ja Gallen-Kallelan maalaukset ovat aika tuoreita symboleja. Millainen oli esimerkiksi 1700-luvun loppupuolella Satakunnassa tai Karjalankannaksella asuneen suomea puhuvan kansanmiehen tai -naisen identiteetti? He eivät tienneet näistä symboleista mitään.
Itsenäistyminen ja koulunkäynnin tuleminen pakolliseksi kaikille ovat vaikuttaneet valtavasti suomalaisen identiteetin kehittymiseen. Lapsille alettiin opettaa koulussa, mitä suomalaisuus on. Maanpuolustushenkeä alettiin kehittää.
Sodat ovat koetelleen ankarasti runsas sata vuotta sitten itsenäistynyttä valtiotamme, mutta nykyään Suomi tunnetaan kehittyneenä ja onnellisena maana, jonka kansa on koulutettua ja kielitaitoista.
Äitini on kotoisin Satakunnasta ja isäni on kotoisin nykyisen itärajan takaiselta Karjalan Kannakselta. Minussa yhdistyy suomalaisten itäinen ja läntinen perimä. Äidinkieleni on suomi, mutta jotkut kaukaiset esiäitini ja -isäni ovat puhuneet ruotsia.
Identiteettini on läpeensä suomalainen. Tässä maassa ja tässä kielessä tunnen olevani kotonani.
Olen tiivistänyt ja muokannut tämän artikkelin 6.12.2019 Turun rauhanyhdistyksen itsenäisyyspäiväjuhlassa pitämästäni puheesta. Jos haluat lukea alkuperäisen, voin toimittaa sen sinulle sähköpostitse.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys