Tämä vuosi on Sakari Topeliuksen juhlavuosi – hänen syntymästään on kulunut 200 vuotta. Hän on jättänyt suomalaisille arvokkaan perinnön ja vaikuttanut merkittävällä tavalla suomalaisten mielenmaisemaan. Topeliuksen Maamme-kirja on Raamatun jälkeen eniten kulunut Suomen kansan käsissä. Sitä on myyty 2,5 miljoonaa kappaletta. Kirjan sisällössä painottuu isänmaan luonto ja lapset. Nämä tulevat herkällä tavalla esille myös joululaulussa Varpunen jouluaamuna, jonka sanat ovat Topeliuksen käsialaa.
Topelius kirjoitti runon Varpunen jouluaamuna vuonna 1859, ja se ilmestyi suomeksi 15 vuotta myöhemmin. Runossa pieni tyttö tarjoaa siemeniä varpuselle, joka ottaa ne kiitollisena vastaan. Viimeisessä säkeistössä kerrotaan, että tuo lintu onkin enkeliksi muuttunut pikkuveli. Tytön linnulle antaman joululahjan saikin hänen rakas veljensä ”enkeleitten maassa”.
Topeliuksen aikana monessa kodissa surtiin lapsen kuolemaa. Keskimäärin ainakin yksi lapsi kuoli joka perheessä. Topeliuksen yksi tyttö syntyi kuolleena ja toinen kuoli kolmen vuoden ikäisenä. Kaksi poikaa kuoli vauvaiässä. Varpunen jouluaamuna -runo syntyi yksivuotiaan Rafaelin kuoleman jälkeen. Seitsemän vuotta tämän jälkeen Topelius kirjoitti sadun Kesästä, joka ei koskaan tullut. Siinä kerrotaan Rafaelin lyhyestä elämästä. Sadussa haudalle ilmestyy hemppo laulamaan lohduttavaa sanomaa.
Minulle joululaulu Varpunen jouluaamuna on ollut lapsesta saakka tärkeä, jouluun läheisesti kuuluva laulu. Siihen vaikuttaa varmaan se, että varhaisin muisto omasta lapsuudestani on jouluna syntyneen pikkusiskon kuolema kahden kuukauden ikäisenä. Kolmivuotiaan pojan mieleen painui lähtemättömästi isojen siskojen lohduttava sanoma ja laulun ajatus: jouluvauvasta tuli pikkuenkeli.
Tässä blogissani olen julkaissut runsaasti luontokuviani ja -tarinoita. Olen näyttänyt kuviani ja kertonut niistä myös monissa luontokuvailloissa. Olen kokenut hyvin antoisia, jopa liikuttavia hetkiä, kun ihmiset ovat kertoneet omia kokemuksiaan luonnosta. Luonto on lähellä suomalaisten sydäntä. Monet purkavat tunteitaan luonnossa. Joillekin luonto on paikka, johon voi kanavoida surua – kuten Topeliukselle. Luonto koetaan voimaannuttavana.
Muistan hetken, jolloin varpusten tirskutus kuulosti kauniilta laululta. Joitakin vuosia sitten loukkasin jalkani, ja kun pääsin sen jälkeen ensimmäisen kerran ulos rullatuolissa, ympärilleni laskeutui varpusia. Ne lauloivat kuorossa. Kerroin tästä kolmannessa blogitekstissäni, jonka nimi on Herkkiä kokemuksia luonnosta. En kertonut silloin, että ne linnut olivat varpusia – tuo herkkä hetki tuntui erityiseltä juuri niiden vuoksi.
Jo Topeliuksen aikana varpusta pidettiin vähäosaisuuden vertauskuvana. Se oli silloin – ja on ollut meidän päiviimme asti – väheksytty ja jopa vainottu lintu. Sitä pidettiin maatalojen pihapiirien tuholaisena ja itsekkäänä pesäpönttöjen valtaajana. Sille on annettu pilkkanimiä. Nyt varpusiin suhtaudutaan myönteisemmin, kun ne ovat harvinaistuneet ja tilalle on tullut mustaposkinen pikkuvarpunen.
Topelius oli lintujen suojelemisessa edellä aikaansa. Hänen perustamansa Kevät-yhdistys suuntautui auttamaan pikkulintuja. Hänen ensimmäisen kirjansa nimi oli Luonnonkirja. Kaikista hänen kirjoistaan tulee voimakkaasti esille se, kuinka hän rakasti luontoa – jopa hyljeksittyä varpusta. Hänen runonsa ansiosta siitä tuli meidän joululintumme.
Toinen asia, joka tulee esille Topeliuksen tuotannossa, on hänen rakkautensa lapsia kohtaan. Lasten opettaminen on kaikkien kirjojen päätavoite. Lisäksi Topelius rakasti omaa maatansa. Luonto, lapset ja Suomi – ne olivat lähellä hänen sydäntään.
Ensimmäisen kirjallisuudessa kerrotun, varpusia puoltavan ajatuksen esitti Jeesus: ”Varpusia saa kahdella kolikolla viisi, eikö niin? Silti Jumala ei unohda yhtäkään niistä” (Luuk. 12:6). Varpusia käytettiin tuolloin ravintona ja uhrilintuina. Luoja on antanut meille lintuja ja muita eläimiä käyttöömme, mutta Hän pitää niistäkin huolen. Meidän tulee toimia tässä Luojan apuna. Silloin toteutuu Raamatun alkulehdillä ihmiselle annettu tehtävä ”viljellä ja varjella”.
Tämän kirjoituksen myötä päättyy minulle annettu blogistin tehtävä. Menneet kolme vuotta jäävät kauniina ja opettavaisena aikana mieleeni. Tuntuu, että olen saanut olla kirjoittajakoulussa, joka on antanut paljon. Kiitän lämpimästi Hannaa ja monia lukijoita, joiden palautteista mieleeni on jäänyt jotain pysyvää – rakennusaineita myös omaan elämään ja uskomiseen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys