Tuttu vanha mies käveli vastaan palvelutalon käytävällä. Hän hymyili kauniisti, pysähtyi ja sanoi: ”Minun varmaan pitäisi tuntea sinut, mutta en muista, kun minulla on tämä Alzheimerin tauti.”
Mies pyysi minua juomaan kahvia kanssaan. Aika, jolloin olin ollut tekemisissä hänen kanssaan, oli häipynyt hänen muististaan. Se ei keskusteluamme häirinnyt. Paljon oli tapahtunut hänen elämässään asioita, jotka hän muisti.
Alzheimerin tauti on dementian suurin aiheuttaja. Terveyskirjaston mukaan tautia sairastaa 2 prosenttia 65–67-vuotiaista, yli 85-vuotiaiden keskuudessa heidän osuutensa on jo 35 prosenttia. Tuossa taudissa "ovi muistiin" alkaa vähitellen sulkeutua. Sairauden edetessä potilas ei tunne enää olevansa sairas. Hänen kaikki toimintonsa ovat kuitenkin hidastuneet, ja hän tuntuu elävän onnellisten maailmassa. Tapaamani vanha mies oli 90-vuotias.
Kahvikupin äärellä mies kertoi, että viime aikoina hengelliset asiat ovat nousseet hänen mieleensä – aivan tärkeimmiksi asioiksi. Keskustelumme kääntyi uskon asioihin. Lähdön hetkellä kysyin vanhalta mieheltä, että saanko siunata häntä. Hän lupasi ja otti vastaan syntien anteeksisaamisen lahjan.
Vajaan vuoden päästä olin jälleen käymässä palvelutalossa. Menin keskustelemaan vanhan miehen kanssa. Hän ei muistanut minua eikä edellistä käyntiäni. Siitä huolimatta hän kutsui minut huoneeseensa. Meille syntyi siellä mukava keskustelu, vaikka mies joutui muutaman kerran kysymään, että mikä minun nimeni oli.
Yhtäkkiä mies nousi seisomaan ja ilmoitti, että nyt on oikea hetki nostaa pöydälle tarjottavaa, jota hän on pitkään säilyttänyt. Minä vähän huolestuin, mutta se oli turhaa. Mies meni jääkaapille ja otti pakastelokerosta litran jäätelörasian. Minä menin hakemaan asetteja, mutta vanha mies pyysi ottamaan vain lusikat molemmille.
Sitten me söimme jäätelöä samasta astiasta – minä toiselta reunalta ja vanha mies toiselta. Mies toisti vielä, että tämä on juhlahetki; tätä varten hän on säilyttänyt jäätelörasiaa. ”Juuri sinua varten, kuka sinä nyt olitkaan?”
Lähdön hetkellä mies otti esille hengelliset asiat. Kysyin häneltä, saanko siunata häntä samalla tavalla kuin viime kerralla. Hän nyökkäsi, laski päänsä alaspäin ja otti siunauksen vastaan. Sitten hän katsoi minua iloisin silmin ja sanoi: ”Nyt minä muistan sinut!”
Vanhan miehen muistin kanavat aukesivat hetkeksi. Miehen kirkas katse tallentui mieleeni. Parin kuukauden kuluttua hänen silmänsä sulkeutuivat tälle maailmalle.
Hän oli tullut jo niin vanhaksi,
että on melkein kuin unta vain.
Tuskin hän tuntee enää minua,
minä olen joku muu monen kymmenen vuoden takaa.
Mutta kun puhumme uskonasioista,
kaikki on ihmeellisen selkeää
niin kuin lapsella, joka heräämättä unestaan
asettaa kätensä äidin kaulaan
ja pitää sen siinä aamuun asti.
Niilo Rauhala
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys