Tiistaina 18.10.2016 sähköinen media löysi täysosuman. Klikkausten määrää ei ole varmaankaan tilastoitu, mutta pelkästään Helsingin Sanomien Nyt-liitteen artikkelia on jaettu 29315 kertaa eli noin suurin piirtein Riihimäen kaupungin asukasluvun verran. Media osaa koukkunsa ja tuntee klikkauskulttuurin. Esille nostettiin niinkin kiinnostava taho kuin Opetushallitus ja sen kouluihin ajama tasa-arvosuunnitelma. Iltapäivälehden otsake suorastaan hihkui: Pojat eivät ole poikia ja tytöt tyttöjä – ensi vuonna kouluissa saa puhutella vain nimillä!
Median ylilyöntien takia taka-alalle jäi luonnollisesti uuden tasa-arvosuunnitelman tärkeä viesti samanarvoisuudesta. Suunnitelman tueksi tehdyn oppaan kaunolauseet ovat lievästä paperinmakuisuudestaan huolimatta vahvasti tässä päivässä kiinni. Opas lupaa, että tasa-arvoisessa koulussa jokainen oppilas uskaltaa olla oma itsensä tuntien olonsa turvalliseksi. Tasa-arvoisessa koulussa oppilaat myös viihtyvät ja tuntevat suurempaa osallisuutta omaan kouluyhteisöönsä. (Tasa-arvo on taitolaji, 2015:5). Kansankielellä sanottuna uuden suunnitelman tarkoituksena on opettaa lasten kanssa työskenteleville, että lapsen sukupuoli ei saa määritellä häneen liittyviä oletuksia. ”Pojat on poikia” ja ”kympin tyttö” eivät ole enää tämän päivän fraaseja.
Tasa-arvokasvatus on taitolaji. Odotuksemme ja oletuksemme kulkevat kuin verenperintönä matkassa. Askeleita otetaan pikkuhiljaa, ja ilmapiiri on 2010-luvulla ehdottomasti myönteisempi kaikelle erilaisuudelle kuin mitä ehkä koskaan ennen. äitini lapsuudessa 1940- ja 50-luvuilla kova sana oli Tarzan-kirjat. Kirjat innoittivat myös lasten leikkejä. Valitettavasti tytöille ei ollut tarjolla muuta osaa kuin olla Tarzanin Jane-vaimo. äitini piti tätä epäreiluna, sillä Jane oli hänen mielestään puumajassa istuva tylsimys.
Kulkeminen kohti samanarvoisuutta vaatii aikuiselta ajatusten kirkastamista. Perinteisesti sukupuoleen liittyvät adjektiivit ja luonteenpiirteet tahdittavat kulkuamme aika tiukassa. Pojan herkkyys ja tytön riehuminen ovat pysähtymisenpaikkoja. Luolamiesmäinen ajattelutapa kasvattaa pienistä pojista kunnon miehiä voisi 2010-luvulla syystäkin jo hiukan jalostua. Herkkyys ja taiteellisuus tuskin korreloivat ristiin kunnollisuuden kanssa? Entäpä, voiko suoraselkäinenkin joskus tirauttaa pienet itkut? Itse joudun muistuttelemaan pienten poikien isänä itseäni tästä jatkuvasti. Kun lapsi vaikkapa kaatuu pyörällä, ei itkua ole tarkoituskaan hillitä ja saada heti siinä silmänräpäyksessä loppumaan. Lasta on sattunut, hänellä ei ole ehkä sanoja siihen, mihin sattuu, ja tunne purkautuu ulos itkuna. Toisella sama itku kestää hetken, toisella kauemmin. Olemme yksilöitä. Toinen itkee jo pelkän veren näkemisestä, toinen sanoo, että juuri murtunut ranne on vain ”hiukan kipeä”. Tuskinpa sukupuolemme määrittää kipukynnystämme.
2010-luvulla päätään nostanut sukupuolineutraali kasvatustapa saattaa ottaa aikuisilla toisinaan hienoisia ylilyöntejä, kun valmiita roolimalleja yritetään väen vängällä välttää. Lasta voidaan yrittää kasvattaa ohi kaikkien muottien, mutta jos hän itse kokee sukupuolensa selkeän vahvana ja haluaa toimia perinteisten odotusten mukaisesti, ei aikuisen pidä sitä yrittää muuttaa. Olennaista on, että jokainen tyttö ja poika, nainen ja mies, voisi elää Jumalan luomassa kehossaan vapaasti omana persoonanaan.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys