Suositeltu loogisen ajattelun ja intuition yhdistelmä kuulosti äkkiseltään aika napakalta paketilta. Isot kokonaisuudet jaetaan pikku paloiksi ja ajatellaan peräkkäin. Niitä asioita, joita ei voi jakaa eikä laittaa peräkkäin, ajatellaan kokonaisina.
Koluttiin ääneen lukien sohvalla maaten Descartesin Järjen käyttöohjetta, joka todettiin tarpeelliseksi. Pientä epäselvää kirjavien maailmoittemme käsittämiseen vielä jäi.
Tartuttiin Raamattuun.
Otettiin Jobin kirja, koska lukemisystävä nimesi Jobin suosikkihahmokseen. Hänen mielestään siinä on yhtä inhimillisiä elämänohjeita kuin Annassa, mutta paljon kauniimmin.
Pilvenhattaroihin minä vaatetin meren, myrskypilvillä sen kapaloin. Minä laadin sille lait ja rajat ja asetin portit ja salvat sen tielle, ja sanoin: ”Tähän asti, ei edemmäs! Tässä on sinun ylpeitten aaltojesi raja.” (Job. 38:9)
Hurjakin Jobin kirja on, rankka mieskohtalo, jossa pelkkä asenne ei auta.
Jos sanon itselleni: "Nyt minä unohdan murheet, otan iloisen ilmeen, nauran", niin kohta iskee minuun uusi kauhu. (Job. 9:27)
Kärsimystensä keskellä Job toivoo tulevansa kuulluksi ja nähdyksi.
Kunpa minun sanani kirjoitettaisiin muistiin, kunpa ne talletettaisiin kirjaan, uurrettaisiin kallioon ikuisiksi ajoiksi taltalla hakaten, lyijyllä piirtäen! (Job. 19:24)
Niin on käynyt, ja saatavillamme oleva kirja on tulvillaan sekä inhimillistä viisautta että kirjallista komeutta.
Näetkö virtahevon? Minä olen sen tehnyt, niin kuin olen tehnyt sinut. Se syö ruohoa kuin lehmä, mutta näetkö, miten vahvat ovat sen lanteet, näetkö, miten voimakkaat ovat sen vatsan lihakset. Sen häntä on kuin seetrin runko, reisien jänteet ovat kuin punottua köyttä. Luut ovat kuin pronssiputket, selkäranka on kuin rautaa. (Job. 40:15)
Hämmästelin, kuinka monet saduista tutut tarinan elementit löytyvät Raamatusta. Mutta Jobin satumainen onnen palautuminen onkin totta, usko-totta.
Niin Herra siunasi Jobin elämän loppuajan vielä runsaammin kuin oli siunannut sen alkuajat. Hänellä oli nyt lampaita ja vuohia neljätoistatuhatta, kuusituhatta kamelia, tuhat kyntöparia härkiä ja tuhat aasintammaa. Hän sai vielä seitsemän poikaa ja kolme tytärtä. Yhdelle tyttärelle hän antoi nimeksi Jemima, toiselle Kesia ja kolmannelle Keren-Puk. Eikä koko maassa ollut kauniimpia naisia kuin Jobin tyttäret. Heidän isänsä antoi heillekin perintöosuuden niin kuin heidän veljilleen. (Job. 42:12)
Jobin lohdullinen viesti on sama kuin miljoonilla mustilla merkeillä tuhansilla papereilla, ei tarvitse käsittää enempää, ja vallitsevien reunaehtojen hyväksyminen johtaa tyytyväisyyteen. Järkeä käytetään siihen, mihin se yltää.
Ja toki, myös niistä vanhoista filosofioista saa työkaluja. Jos uudessa avoaulassa ihmetyttää: mikä se tämmöinen paikka on? Voi todeta vaikkapa kartesiolaisen yksinkertaisesti > paikka on ympäröivän kappaleen sisäpinta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys