Riikka Linnanmäki
Koen, että tässä ajassa on monenlaisia epävarmuustekijöitä, jotka voivat huomaamattamme kovettaa meitä. Hintojen nousun myötä voi tuntua entistä tärkeämmältä, että kaikesta tekemisestä saa rahallisen korvauksen. Totta on myös se, että rahaa pitäisi jokaisella olla sen verran, että on kohtuullinen toimeentulo. Taivaan Isä auttakoon meitä siinä.
Aina auttaminen ei vaadi rahallisia varoja. Monissa konkreettisissa asioissa voi toimia apuna. Ihmisen ikä ja elämäntilanne vaikuttavat siihen, millainen apu olisi toivotuinta. Toisen ääreen pysähtyminen, kuuntelu ja rinnalla kulkeminen ovat asioita, joita ei voi rahalla ostaa. Halu kuunnella toisen tämän hetken tarvetta ja mahdollisuuksien mukaan niihin vastaaminen ovat molemmat suurta rakkautta!
Haluan kertoa esimerkin, millaista rakkautta olen itse saanut kohdata. Meidän perheessämme syödään päivittäin marjoja. Marjojen poiminta on ollut tärkeää jo lapsuudenkodissani. Minulle on ollut tärkeää, että saisimme marjoja, ja olen ollut niistä todella kiitollinen. Tänä vuonna niiden saanti on tuntunut vaikealta. Asiasta oli syntynyt ristiriitaa, ja melkein jo luovutin.
Onneksi olin puhunut tästä tarpeestani myös yhdelle ystävällemme. Eräänä päivänä hän ilmoitti, että tietää paikan, josta saa poimia punaisia viinimarjoja (pohjoisen tyyliin sanoen). Ystävämme tuli hakemaan autolla meitä ja mahdollisti siten marjojen poiminnan. Välillä hän hoivasi myös vauvaa ja poimi itsekin meille.
Voit varmaan kuvitella, miten hyvältä tämä minusta tuntui kaikkien vaikeuksien jälkeen. Siinä viinimarjoja poimiessani aloin pohtia ystäväni kanssa toisen ystäväni pyyntöä, jota en oikein mielelläni halunnut toteuttaa. Kertoilin ystävälleni esteistäni, kuten kouluhommista.
Enkö vain uskalla sanoa, etten nyt halua tehdä tätä palvelusta, pohdiskelin. Ystäväni muistutti minua siitä, miten hyvältä minusta tuntui, kun hän mahdollisti minulle marjojen poiminnan. Yhtäkkiä osasin katsoa asiaa apua pyytäneen ystäväni näkökulmasta: miten kovin hän ilahtuisi saadessaan tarvitsemansa asian!
Oliko sydämeni nurjalla palvelumielellä siksi, etten itse ole kokenut tulleeni aina kuulluksi ja saaneeni omia tarpeitani täytetyiksi. Arvelen, että olin syyttä suotta siirtämässä tätä vaille jäämisen tunnetta seuraavalle. Onneksi marjanpoimintaystäväni katkaisi tämän nurjan sydämeni kierteen ja sai minut iloiseksi auttajaksi.
Juttelimme myös siitä, miten nykyisin puhutaan liiasta kiltteydestä. Arvelimme tästä ”kiltteyssyndroomasta” kärsimisen olevan myös yksi syy sille, että ihmiset voivat asettaa omat auttamisen rajansa niin tiukoiksi, ettei pyyteettömälle rakkaudelle jää ollenkaan sijaa. Mustavalkoisuus voi olla helpompaa, muttei aina mielekästä. Jos suorilta päättää kieltäytyä kaikesta, mikä vaatii myös itseltä panostusta, osallistumista, ponnistusta tai työtä, voi moni tärkeäkin kokemus mennä sivu suun. Lopulta elämä voi alkaa liiaksikin pyöriä oman navan ja ehkä pelkkien ongelmien ympärillä.
Entäpä jos seuraavalla kerralla, kun meinaan kieltäytyä – sen ei tarvitse olla välttämättä edes pyyntö tai palvelus, vaan joku voi pyytää minua vaikkapa kahville – en suoraan kieltäydykään, vaan pysähdyn hetkeksi kuulostelemaan itseäni: olisiko tämä sittenkin mahdollista? Sillä: antaessaan saa ja tyhjentyessään täyttyy!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys