Riikka Linnanmäki
Näyttääkö sinun polkusi toiveikkaalta ja kirkkaalta?
Riikka Linnanmäki
Pohdimme kummipoikani kanssa, onko unelmilla ja haaveilla eroa. Hänen ystävänsä oli kertonut, että unelmat ovat sellaisia jotka voi helpommin saavuttaa, haaveita ei niin helposti. Lupasin, että molemmat sanat ajavat tarkoitukseni, koska ne yleensä mielletään synonyymeiksi, vaikka pieniä vivahde-eroja onkin.
Yksi syy, miksi unelmat voivat loistaa poissaolollaan ihmisen elämässä, on se, että rohkeus ei riitä. Emme välttämättä uskalla unelmoida suuria, kun niitä tavoitellessa voi epäonnistua. Toisaalta unelmia voidaan pitää liian suurina, työläinä ja siksi saavuttamattomina. Luin joskus jostain, että unelmien tavoitteleminen tarkoittaa usein itsensä ylittämistä, epävarmuuden sietämistä ja uuden oppimista. Muistelen lukeneeni myös, että kun ihmisellä on unelmia, se on merkki siitä, että hänellä on toivoa.
Pian 14-vuotias kummipoikani kokee elämänsä sujuneen suorastaan täydellisesti: mitään isompaa kriisiä hän ei ole kohdannut ja hän kokee kiitollisuutta perheestään ja siitä, että on päässyt luokkaan, jossa on muitakin uskovaisia. Hän ei osannut sanoa, mistä hän nyt isommin unelmoisi. Uskon hän haluaisi säilyttää.
Hän kertoi unelmoineensa moposta 10-vuotiaana ja sen saaneensakin, mutta lopulta unelman toteutuminen ei ole tuntunutkaan niin hienolta kuin olisi voinut. Ehkei tämä sitten ollutkaan ihan aidosti hänen oma unelmansa?
Kummipojallani ei ollut suurempia unelmia. Huoleni ei kuitenkaan herännyt. Hän vaikutti elämäänsä tyytyväiseltä nuorelta. Omia unelmia ei välttämättä edes tunnista, jos ei oikein pysähdy miettimään. Joskus unelmat voivat ollakin nimenomaan niitä arkisia asioita, joita todella haluaa, kuten enemmän aikaa ystävien kanssa.
Löysin nuortenelämä.fi-sivustolta vinkkejä unelmien kartoittamiseen. Unelmointi vaatii aikaa. Nykyisin vapaan hetken koittaessa puhelimeen tulee tartuttua turhan usein. Seuraavalla kerralla, kun tekisi mieli tsekata puhelin, niin voisikin antaa itselle hetken kartoittaa unelmia, pysähtyä ja olla tekemättä yhtään mitään tai korkeintaan kirjoitan tulvivia ajatuksia ylös. Pienestä ideasta voi syntyä suuria, oikeasti toimivia juttuja! Omia unelmiaan voi konkretisoida piirtämällä, kuvaamalla tai kirjoittamalla.
Kummipoikani kertoi, että on helpompaa uskoa sellaisiin unelmiin, jotka ovat riittävän pieniä ja varmoja ja joihin voi itse vaikuttaa. Onneksi aika moneen asiaan voi lopulta itse vaikuttaa. Onko rohkeus sitten este? Rohkeutta vaaditaan mielestäni todella moneen asiaan. Jo se, että uskaltaa tunnustaa uskonsa, vaatii välillä paljonkin rohkeutta!
Kummipoikani kannustaa minua jaksamaan lasten kanssa ja lupaa sen lopulta palkitsevan. Minä vuorostani kannustan sinua jaksamaan omassa elämässäsi, missä tilanteessa nyt oletkin. Saamme olla rohkeita ja uskoa itsemme pahoina pyhiksi ja syntisinä vanhurskaiksi; onhan Jumalan lapsen lupa uskoa se kaikkein suurin unelma, taivaan koti, todeksi jo täällä ajassa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys