Riikka Linnanmäki
Onnistumisten huomaaminen lisää niiden huomaamista.
Riikka Linnanmäki
Koen lasten vanhempana monesti painetta omasta riittävyydestä ja taidoista toimia oikein. Koetko sinä helposti paineita? Nykyisin on paljon hyvää tietoa saatavilla, ja nautinkin esimerkiksi asiantuntevista kasvatuspodcasteista tai -nettisivuista. Toisaalta välillä huomaan omassa käytöksessä paljon puutteita, vaikka onnistumisiakin on todella paljon!
Ihmisen mieli voi olla kovin kriittinen. Koen, että joinakin päivinä olen kerännyt itseä kuormittavia kiviä selkäreppuuni painamaan. Monia asioita kyllä tiedostan, mutta todellisuudessa en pysty aina toimimaan ihanteideni mukaan.
Paineet eivät ainakaan minulle ole aina se juttu, joka saisi minut toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Olen koettanut kartoittaa tilanteita ja tekijöitä, jotka tiukoittavat nutturaani. Sellaisia ovat esimerkiksi kiire ja ulkoiset tai sisäiset odotukset. Mikä tekisi minusta onnellisemman vanhemman silloin, kun nuttura alkaa kiristää? Musiikki ja edes hetkeksi lasten leikkeihin heittäytyminen on voinut tuoda hieman keveyttä ja lisätä vuorovaikutusta ja sitä kautta myös yhteistyöhalukkuutta.
Minua vinkattiin tai oikeastaan kehotettiin aloittamaan onnistumispäiväkirja. Tehtävänäni on kirjata omat pienetkin onnistumiset näkyvälle paikalle, vaikkapa jääkaapin oveen. Olen ottanut omaksi onnistumisen teemakseni tunnetaidot ja niiden hallinnan. Erityisen tärkeältä onnistumispäiväkirja on tuntunut niinä päivinä, jolloin oman toiminnan näkee pelkästään negatiivisessa valossa. Millä osa-alueella sinä haluaisit huomata itsessäsi enemmän hyviä puolia?
Vaikka kynään ei läheskään aina saa tartuttua, omassa mielessä voi hoksauttaa itseään miettimään, missä onnistuinkaan. Opettelemalla huomaamaan oman toiminnan hyvät puolet niitä myös huomaa jatkossa helpommin. Monesti minua on helpottanut, että alun kriittisen mielen pysäyttämisen jälkeen olen huomannutkin osanneeni tehdä esimerkiksi rakentavia ja korjaavia liikkeitä ja asiat on saatu käydä läpi ja pyytää ja antaa anteeksi.
Asioiden läpikäyminen on voinut avata myös omia silmiä – lapsi ei olekaan pahoittanut omasta toiminnastani mieltään niin paljon kuin itse olin pelännyt. Omiin mokiin ei tarvitse jäädä vellomaan. Ne voi käydä rehellisesti läpi ja iloita myös onnistumisista.
Olen myös huomannut, että hyvän huomaaminen ruokkii lisää hyvää toimintaa. Tuntuu palkitsevalta huomata edistyneensä. Itsesyytöksissä vellomisen sijaan saa harjoitella armahtavampaa katselukantaa. Uskon, että tarkoitamme toimiessamme yleensä hyvää, mutta välillä tapamme tai keinomme vaativat hiomista.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys