Riikka Linnanmäki
Onko sinulla aikaa pysähtyä unelmoimaan?
Nuorempana minua on kesätöissä sanottu taivaanrannan maalariksi. En osannut ottaa tuota silloin kovin kohteliaisuutena, vaikka tiesin rakastavan henkilön sanomana sen sellaiseksi. Kielitoimiston sanakirjan mukaan taivaanrannan maalari tarkoittaa haihattelijaa, haaveilijaa ja epärealistista ihmistä. Ehkei tuon kaltaisia kuvailuja heti ajattelekaan kovin toivottaviksi piirteiksi. Joitakin ominaisuuksia on vaikeampi hyväksyä itselle, mutta sitäkin voi opetella – ja onko haaveilu lopulta ollenkaan huono juttu?
Nykyisin tehokkuutta korostetaan yhä vain enemmän. Toki vastavoimiakin on, mutta tehokkuus ja nopeus ovat arvostettuja asioita kiireisessä maailman menossa. Tutkimuksissa on ilmennyt, että ihminen on onnellisimmillaan tavoitellessaan jotain haluamaansa, eli eivätkö unelmat nimenomaan laita meitä tavoittelemaan ja tekemään töitä sen saavuttamiseksi (Kaleva 18.2.2017)?
Luin MTV Uutisten artikkelia (21.5.2014) unelmointiin liittyen. Jo tuolloin oltiin huolissaan siitä, että alle kolmikymppisetkään eivät välttämättä enää unelmoi. Tunnistan itsekin, että välillä unelmat loistavat poissaolollaan. Opistoystävät ovat muistuttaneet niiden tärkeydestä, ja artikkelin mukaan inspiroivat ihmiset ja tekeminen auttavatkin unelmien kukkaan puhkeamisessa.
Mistä unelmat sitten muodostuvat, kuka tai mikä ne määrittelevät? Tavoittelenko asioita verraten itseä muihin tai ollakseni jollain tavoin muita parempi? Ihmiset eivät välttämättä koe samoja asioita iloa tuottavina; siinä on yksi hyvä syy olla vertailematta itseä muihin.
Ammatinvalinnanohjaaja Leena Ståhlbergin mukaan (Kaleva 18.02.2017) unelmat auttavat elämään omannäköistä elämää ja unelmien avulla voi löytää oikeasti toteuttamiskelpoisia ideoita. Lisäksi unelmointi itsessään tuo hyvä mieltä ja positiivista virettä sekä auttaa suuntaamaan ajatuksia tavoitteisiin.
Mitenkäs sinulla? Oletko viime aikoina unelmoinut? Minä halusin kysellä unelmoinnista kahden eri sukupolven edustajalta, kummitädiltäni ja kummipojaltani. Itse olen iältäni suunnilleen heidän välistään.
Kummitätini kertoi, ettei ole lakannut unelmoimasta ehkä milloinkaan, mutta unelmat ovat aikuistuessa muuttuneet enemmän toiveen kaltaisiksi, kuten läheisille hyvän toivomiseksi. Pohdin, että itselläni on suurimmaksi osaksi aika samoin. En ole vain itse ehkä laskenut tätä unelmoinniksi, koska siitä ei ole vielä syntynyt sellaista kutkuttavaa inspiraation sumaa kuin esimerkiksi aamuyön tunteina omasta kotieläintilasta haaveillessa.
Kummitäti muisteli nuorempana haaveilleensa matkustelusta ja maailman näkemisestä. Aika yleinen haave, ja monella tuo unelma on varmasti toteutunutkin. Toivottavasti kaikessa tavoittelussamme muistaisimme välillä pysähtyä ja olla kiitollisia unelmien, toiveiden ja haaveiden toteutumisesta!
Kummini on kokenut opettavaisena ja ihmisenä kasvattavana sen, etteivät unelmat ole aina toteutuneet hänen tahtomallaan tavalla, vaan Luojalla on voinut olla kiemuraisempi polku esimerkiksi toiveammattiin. Tämä olisi hyvä muistaa, sillä joskus ainakin itse olen kovastikin ajatellut, että ei tämä asia voi olla mitenkään muuten hyvin kuin miten itse sen rukoilen ja pyydän. Rukoilun arvo ja voima on ollut välillä kadoksissa, kun Taivaan Isä kuitenkin johtaa asiat parhain päin. Silti Raamatussa kehotetaan rukoilemaan lakkaamatta. Lopulta, kun rukoilua katsoo unelmoinnin perspektiivistä, se auttaa myös suuntaamaan ajatukset omiin tavoitteisiin. Lisäksi rukous voi tyynnyttää mieltä, kun kaiken voi laskea Isän kaikkivoipiin käsiin ja lopettaa oman sätkyttelyn, koska Taivaan Isä näkee niin paljon kauaskantoisemmin.
Yksi kummitätini toive oli, että elämä saisi kulkea jatkossakin yhtä kiemuraista tietä, kuitenkin siten, että pystyssä pysyy. Luulen, että helppoa ja mukavaa elämää tavoitellessaan ihminen on usein langennut syntiin tai joutunut epäuskoon. Liian helppo elämä ei välttämättä ole muutenkaan aina kaikista mielekkäintä tai merkityksellisintä. Seuraavalla kerralla, kun ajatuksissa alkaa sähistä, että miksi taas näin, voi kääntääkin ajatuksen toisin päin: onpa hyvä, että Taivaan Isä tietää paremmin tämänkin. Täytyypä kokeilla!
PS Kummipoikani vastauksista kirjoitan seuraavassa blogitekstissäni.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys