Riikka Linnanmäki
Liika syyllisyys voi tuoda elämää painavia varjoja.
Riikka Linnanmäki
Kuinkahan monesta asiasta sitä kokeekaan syyllisyyttä? Tuntuu, että nykyisin paineet ovat kasvaneet, vaikka elämä on monilta osin helpottunut ja omaa aikaakin on enemmän kuin vaikka 50 vuotta sitten.
Mikä sinulla laukaisee syyllisyyden tunteen? Minun syyllisyyden tunteeni heräävät, jos tiedän tehneeni huonosti toista kohtaan. Minulle on tärkeää, että pääsisin sitten käymään asiaa läpi ja parhaassa tapauksessa oppimaan ensi kertaa varten.
Luin syyllisyydestä hieman Nyyti ry:n sivuilta. Siellä terveesti ilmenevän syyllisyyden kuvattiin liittyvän tekoihin, ja arvojen vastaisten tekojen seurauksena voi kyseisen asian kohdalla kokea itsensä negatiivisesti.
Liian ja turhan syyllisyyden kantamisesta energiaa ja voimavaroja menee hukkaan. Pohdinkin, että jos syyllisyyttä kokee lähes koko ajan, se muuttuu helposti itsesäälin kaltaiseksi, eikä siinä ole enää muutosvoimaa mahdollistavaa energiaa. Liiallisen syyllisyyden tunnistaa siitä, että syyllisyyttä tuntee lähes kaikesta ja koko ajan; ihminen miettii lähes koko ajan mitä on tehnyt väärin tai jättänyt tekemättä tai kokee jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta (Nyyti ry 2022).
Itse muistan, miten nuoruudessa omaan itseen keskittyi aika paljon, ja tutkimuksissakin on ilmennyt, että 12–14-vuotiailla tytöillä itsetunto on matalimmillaan (Ellilä, Tiina 2020). Kehuminen ja armollisuus, mutta myös se, että arvostaa myös itseään, ovat varmasti parasta lääkettä huonolle itsetunnolle ja liialliselle syyllisyydelle.
Joskus ihmissuhteissani on käynyt niin, ettei toinen osapuoli ole ollut valmis keskustelemaan konfliktitilanteesta. Syyllisyyden tunteestakin on sen vuoksi ollut vaikeampi päästä yli. Tilannetta on täytynyt pyöritellä vain omalta kannalta joidenkin läheisten tai ammattiauttajan kanssa. Tilannetta ulkopuolisen kanssa reflektoidessa ymmärrän usein, että lähtökohtani ja tarkoitusperäni ovat olleet hyvät, mutta aina se ei ole näyttäytynyt toiselle siten. Aina en ole kyennyt ilmaisemaan asiaani kovin hyvin. Sen vuoksi näenkin keskusteluyhteyden säilyttämisen tärkeänä ihmissuhteiden hoitajana, jotta ymmärrys ihmisten välillä voisi kasvaa.
Vastoin oletustani liiallista syyllisyyttä potevalle anteeksianto ei välttämättä olekaan paras lääke; se voi vahvistaa huonommuuden ja arvottomuuden tunteita. Olen itsekin kokenut, rauhaan ja sopuun kun lopulta haluaisin päästä, että on tuntunut nurinkuriselta, että olen ”joutunut” itse pyytämään anteeksi, vaikka lähtökohtaisesti olen itse kokenut tulleeni loukatuksi. Lopulta tilanne on usein kääntynyt myös niin toimiessa parhain päin: kun on halu mennä armo edellä, asiat loksahtavat helpommin oikeisiin mittasuhteisiin.
Mistä liiallinen syyllisyys sitten kumpuaa? Nyyti ry:n sivulta ilmenee, että jos esimerkiksi lapsena vihan tunteita ei olla tuettu tai sallittu, voi liian syyllisyyden kanssa olla ongelmia aikuisena. Hylätyksi tulemisen kokemukset ja vanhempien mitätöivä ja syyllistävä kasvatustapa voivat ihan ymmärrettävästi aiheuttaa vääränlaisen syy–seuraus-käsityksen itsestä: olen huono, vika on minussa, mitä tein väärin? Itseä syyttelevä elämä alkaa varmasti tuntua raskaalta ja kuluttavalta.
Kukaan ihminen ei ole erehtymätön. Menneisyyden taakat, väärät uskomukset ja ennakkokäsitykset voivat olla tiukassa tai itseä ohjaavia lainalaisuuksia ei tunnista. Väärät ennakkokäsitykset estävät uuden oppimisen. Sen vuoksi olisikin tärkeä oppia tunnistamaan omia vääristyneitä ennakkokäsityksiä siitä, mistä esimerkiksi omien uskomusten mukaan tulee kokea syyllisyyttä tai ottaa paineita. Tätä oman toiminnan ja arvojen välistä tarkastelua on hyvä tehdä aika ajoin, jotta aikaa ja energiaa jää oikeasti itselle tärkeille asioille. Lopulta todella tärkeitä asioita on vain vähän.
Lähteet:
Ellilä Tiina, Aamulehti 20.7.2020. Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore antaa vanhemmille kotiläksyn: ”On yksi erittäin tehokas tapa saada lapselle hyvä itsetunto” https://www.aamulehti.fi/ihmiset/art-2000007320181.html
Nyyti ry 2022. Liiallinen syyllisyys rajoittaa elämää. https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/tunteet/syyllisyys/
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys