Riikka Linnanmäki
Onko sinulla kokemusta siitä, että keho ei toimi toivotusti tai sinun on vaikea löytää tasapainoa hyvän ruokavalion kanssa?
Normaalioloissa minä syön kohtuullisen terveellisesti ja en kanna siitä suuremmin stressiä. Diabetes on tullut omakohtaisesti tutuksi raskausdiabeteksen muodossa jo kolmen raskauden ajalta. Verensokeriarvojen tulisi olla mahdollisimman hyvät vauvan normaalin kasvun turvaamiseksi. Välillä on tuntunut, ettei mikään auta, ja on ollut vaikea hyväksyä itselle tätä verensokereiden kanssa tasapainottelua edes raskauden ajaksi.
Olen ollut pettynyt itseeni ja ihmetellyt, että vaikka olen noudattanut ohjeita, arvot ovat saattaneet siitä huolimatta olla korkeat. Olo on tuntunut turhautuneelta ja voimattomalta kerta toisensa jälkeen. Edes lääkehoito ei auta riittävästi.
Tämän seuralaisen kanssa olen joutunut opettelemaan kantapään kautta mekanismeja, jotka ovat olleet vahvempia vaikuttajia kuin oma tahtotila: autonomisia toimintoja on mahdotonta hallita päättäväisyydellä! Diabeteshoitaja ja veljenvaimo ovat kuitenkin rohkaisseet, ettei vika ole minussa, ja insuliinihoito on vielä käytettävissä oleva vaihtoehto. Itsensä syyllistäminen ja korkeat tavoitteet ovat lähellä myös terveyskysymyksissä.
Diabeteksen tärkeimpinä hoitokeinoina pidetään ruokavaliota ja liikuntaa. Aina vähähiilihydraattisia elintarvikkeita ei ole kaapissa. Eivätkä kaikki diabeetikot edes siedä ruokaympyrässä suositeltuja perunaa, riisiä, hedelmiä ynnä muita hiilihydraattipitoisia ruokia – edes välipalana.
Itsekuri on kovalla koetuksella: verensokerin seuraaminen antaa välitöntä palautetta ruokavalion sopivuudesta. Yhteistyö kehon tarpeiden ja raskausajan mielihalujen kanssa ei ole saumatonta. Miten tämän kaiken tarkkailun keskeltä löytää hyvää, kuten liikunnan- ja ulkoilunilon, levähtämisen onnen sekä kehon ja mielen läsnäolon tässä hetkessä?
Raskaus ei kestä ikuisuutta, mutta joidenkin sen aikana tehtyjen hyvien muutosten toivoisi pysyvän. Välillä olen miettinyt, mitä arvoja haluan erityisesti kiillottaa ja huoltaa; kaikelle ei ole aikaa. Tuntuu, että tärkeitä asioita on paljon, ja lopulta aikansa voi tuhlata suuremmasta kuvasta katsottuna lähes mitättömiin asioihin. Mitkä ovat pitkällä tähtäimellä asioita, joihin haluan panostaa? Terveys on tärkeää, mutta stressaamalla se muuttuu sairaudeksi. Liikunnan olisi hyvä tuoda iloa ja harrastusten ja hyvän, monipuolisen ruuan antaa voimaa kaikkeen, mitä tällä hetkellä haluaa vaalia.
Olen saanut opintopsykologilta kannustusta keskittyä kevätlukukaudella vauvaan. Ilahduin tästä tuesta, koska se vastasi arvojani. Vanhemmat lapset siirtyvät myös kokopäivähoidosta osapäivähoitoon, jolloin saan itse myös enemmän seuraa välillä aika yksinäiseenkin opiskelija-arkeen. Samalla saan myös mahdollisuuden touhuta ja kokea arjen tapahtumia yhdessä heidän kanssaan yhä enemmän.
Vauvan synnyttyä verensokeriarvot palaavat yleensä normaaliin, kun raskaushormoni ei enää kuormita insuliinin tuotantoa. Lisäksi verensokeriarvot saavat olla hieman raskausaikaa korkeammat, ja mikä parasta: iänikuiselta tuntuvan pistelyn sormiin arvojen tarkkailemiseksi ja iltaisin pistettävän insuliinin saa myös lopettaa!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys