Ulla Halonen
Tämän vuoden Suviseurojen tunnuslause puhuttelee minua sekä hengellisesti että ajallisesti. Tunnus kutsuu pohtimaan sinänsä yksinkertaista, mutta sisällöltään moniulotteista ja elämän perusteisiin vievää kysymystä siitä, kuka on minulle rakas. Saatamme tiedostamattamme kysyä toistuvasti, kuten Jeesus Pietarilta, myös läheisiltämme: olenko minä sinulle rakas?
Mitä se, että joku on rakas, tarkoittaa sinulle tai minulle? Mitä rakkaus oikeastaan on? Mitä se tarkoittaa, että Jeesus on minulle rakas? Tunnuslause herätti minut pohtimaan sitä, miten taivaallinen ja maallinen rakkaus poikkeavat toisistaan.
Ajallisessa mielessä rakkaus saatetaan mieltää viihteelliseksi ja kaupalliseksi myyntituotteeksi. Tästä huolimatta rakkaus liittyy vahvasti ihmisyyden lähtökohtiin ja perustarpeisiin, aina äidin rakkaudesta alkaen. Mitä vanhemmaksi elän, sitä selvemmin huomaan, että rakkaus on yhtä aikaa monimutkainen ja yksinkertainen asia, joka ilmenee ihmisissä eri tavoin ja tarkoittaa ihmisille erilaisia asioita. Epävarmuus voi vallata mielen ja saatan epäillä, olenko minä sinulle vielä rakas. Se voi nousta terapiassa esille kysymyksenä siitä, olinko minä vanhemmilleni rakas.
Riippumatta siitä, miten rakkauden määrittelee, sen ydin on suunnilleen sama: se on halua olla tärkeä ja arvokas toiselle ihmiselle. Kun kysyn: "Olenko minä sinulle rakas?", en oikeastaan tarkoita sitä, että pidätkö minusta. Haluan tietää, olenko sinulle erityinen, olenko joku, jota ajattelet. Olenko joku, jonka olemassaolo tuo lohtua ja lämpöä elämääsi, olenko joku, jota kaipaat. Ja jos kyllä, niin mitä se käytännössä sinulle tarkoittaa. Toisinaan voisi olla hyvä pysähtyä vaikkapa ystävän kanssa pohtimaan, että mitä tämä ystävyys meille tarkoittaa? Mitä sinä toivot ja mitä minä toivon siltä?
Rakkaudesta on sanottu, että se on joskus ”pitämisessä”, kun kaikki ihmiset eivät tule toimeen keskenään. Puolisoni neuvoi joskus tytärtämme nuoruuden ihmissuhdehaasteiden keskellä, että joitakin ihmisiä pitää rakastaa vähän kauempaa. Tämä lienee monelle käytännöllinen ohje siihen, miten eletään Raamatun ohjeen mukaan rauhassa kaikkien kanssa, jos se meistä riippuu. (Room. 12:18)
Usko ei suojele meitä myöskään ajallisilta epäonnistumisilta rakkaudessa. Suviseurojen alla törmäsin netissä uskonsa kieltäneisiin nuoriin, jotka kokevat, ettei heitä ole seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi hyväksytty ja rakastettu omassa perheessään tai uskovaisten keskuudessa. Yksilön kokemusta ei voi kiistää ja on täysin mahdollista, että osa on kokenut tai tulkinnut joitakin asioita hyljeksinnäksi. Lukiessani näiden nuorten pride-kampanjointi -aikeita mietin kuitenkin, että nuortemme korvaan kuiskitaan somen kautta kauniin ja hyväksyttävän kuuloisin sanankääntein kysymystä: Sanoiko Jumala todella niin? Eikö Jeesus rakastakaan kaikkia?
Siinä nuo edellä mainitut nuoret ovat oikeassa, että ihmisten väliseen rakkauteen verrattuna Jumalan rakkaus, agape, on täydellistä ja ehdotonta. Samalla se on yksipuolista. Se on jotakin, mihin me emme Pietarin kaltaisina kykene. Toisaalta Jeesus ei kysele Pietarilta, mitä tämä muistaa hänen opetuksistaan eikä kysy, miten välikohtaus ylipapin talon pihamaalla meni noin niin kuin omasta mielestä. Jeesus ei kysy langenneelta opetuslapseltaan kuin ainoastaan sen, että ”olenko minä sinulle rakas?”
Oletko sinä pysähtynyt ihan ajatuksella miettimään, mitä se tarkoittaa, kun vastaat: ”Kyllä, Herra, sinä tiedät, että olet minulle rakas?” Se tarkoittaa sitä, että meillä on lupaus iankaikkisesta elämästä. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Miten se näkyy elämässäsi ja käyttäytymisessäsi? Entä miten se vaikuttaa sinun ajankäyttöösi, tai pitäisikö sen vaikuttaa?
Me ihmiset olemme siis taivaallisen rakkauden kohteita, mutta olemme kaikki Pietarin tavoin epäonnistuneita vastaamaan siihen rakkauteen. Monella meistä on lähipiirissään ihmisiä, jotka sanovat Jeesuksen olevan heille rakas, mutta heidän uskonsa on erilaista. Sen sijaan, että he ”etsisivät Jumalan valtakuntaa” ja kysyisivät sitä, miten he kelpaavat Jumalalle, he aivan kuin kysyvät, minkälainen Jumala kelpaa heille. Ikään kuin meille ihmisille olisi annettu valta määritellä, mitä minun rakkauteni Jeesukseen tarkoittaa tai mitä Jeesuksen rakkaus minua kohtaan tarkoittaa. Usein tuo usko on omaehtoista ja itse määriteltyä, ja siinä on vain osa opetuksesta – armoa ja rakkautta, ilman totuutta.
Meidän puoleltamme ajallisella ja taivaallisella rakkaudella on kuitenkin ainakin yksi yhteinen piirre. Se on matkantekoa, joka edellyttää huolenpitoa ja vaalimista. Ajallinen rakkaus voi olla kuten olen aiemmin kirjoittanut – vaikkapa ajatuksia tai tekoja. Rakkaus Jeesukseen tulee Jumalan sanan kuulosta ja uskomisesta synnit anteeksi omalle kohdalleen. Se on ristin kantamista ja Jeesuksen ja opetuslasten seurassa kulkemista. Se on paitsi aarre, myös työtä pellolla.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys