JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nykyiset blogit

Kohtaamisia oppimassa

21.11.2024 12.45

Juttua muokattu:

21.11. 12:40
2024112112401620241121124500

Erää­nä aa­mu­na ta­va­no­mai­sel­la aa­mu­len­kil­lä­ni kat­see­ni koh­dis­tui vas­taan­tu­le­vaan pyö­räi­li­jään. Nuo­rem­pa­na ja tark­ka­nä­köi­sem­pä­nä poi­ka tun­nis­ti mi­nut en­sin, mut­ta hä­nen py­säyt­tä­es­sään ja lait­ta­es­saan pyö­rään­sä ja­lus­ti­men va­raan mi­nä­kin tun­nis­tin hä­net. Hän oli lä­hel­lä asu­va kum­mi­poi­kam­me. Hän le­vit­ti kä­ten­sä ja tuli luok­se­ni. Ha­la­sim­me toi­si­am­me tiu­kas­ti het­ken ja jat­koim­me mat­kaa ta­hoil­lem­me. Em­me vaih­ta­neet sa­naa­kaan, mut­ta tuo koh­taa­mi­nen jäi sy­väl­le sy­dä­mee­ni.

Vii­me vuo­si­na olen pal­jon miet­ti­nyt koh­taa­mis­ta. Oma kiin­nos­tuk­se­ni ai­hee­seen syt­tyi, kun aloin kou­lut­taa muis­ti­sai­raan koh­taa­mis­ta hoi­ta­jil­le ja lä­hei­sil­le. Muis­ti­sai­raan koh­taa­mi­ses­sa on omat eri­tyis­piir­teen­sä, mut­ta oi­val­sin, et­tä ai­ka mo­net esil­le nos­ta­ma­ni asi­at pä­te­vät kai­ken­lai­sis­sa koh­taa­mi­sis­sa. Kaik­ki ih­mi­set kai­paa­vat tul­la kuul­luk­si, näh­dyk­si ja mie­lel­lään myös ym­mär­re­tyk­si. Elä­mä on täyn­nä pie­niä het­kiä, jois­sa voim­me va­li­ta, koh­taam­me­ko toi­sen ih­mi­sen vai jä­täm­me­kö koh­taa­mat­ta.

Koh­taa­mi­sen voi mää­ri­tel­lä mo­nin eri ta­voin, mut­ta olen­nais­ta kai­kis­sa mää­ri­tel­mis­sä on kah­den tai use­am­man ih­mi­sen vä­li­nen vuo­ro­vai­ku­tus. Asia on konk­re­ti­soi­tu­nut mi­nul­le noil­la aa­mu­len­keil­lä. Kos­ka juok­sen yleen­sä suun­nil­leen sa­maan kel­lo­nai­kaan, mo­net vas­taan­tu­li­jois­ta ovat jo tut­tu­ja. Osa heis­tä kat­soo tiu­kas­ti eteen­päin, jol­loin hei­tä on mah­do­ton koh­da­ta. Tois­ten kans­sa olem­me al­ka­neet ter­veh­tiä toi­si­am­me. Sii­nä ta­pah­tuu koh­taa­mi­nen.

Koh­taa­mi­nen ei it­se asi­as­sa ole en­si­si­jai­ses­ti sa­no­ja. Se on en­nen kaik­kea sitä, et­tä näen toi­sen ja osoi­tan sen jo­ten­kin. Koh­taa­mi­nen voi ol­la pelk­kä läm­min kat­se tai kä­den­pu­ris­tus. Eri­tyi­ses­ti ti­lan­teis­sa, jois­sa kes­kus­te­lu ei ole mah­dol­lis­ta, hymy voi ol­la hy­vin­kin vai­kut­ta­va tapa vä­lit­tää tu­kea ja ym­mär­rys­tä. Hymy on yk­sin­ker­tai­nen lah­ja, jon­ka voi an­taa ke­nel­le ta­han­sa, ja jos­kus se voi kan­taa yl­lät­tä­vän kau­as. Aa­mu­len­kil­tä il­taan saak­ka tai vie­lä­kin pi­dem­mäl­le.

Mikä sit­ten es­tää mei­tä koh­taa­mas­ta toi­si­am­me? Koh­taa­mi­sen tiel­lä voi ol­la mo­nia es­tei­tä: ar­kuus, epä­var­muus, osaa­mat­to­muus, vä­sy­mys, en­nak­ko­luu­lot, kii­re ja niin edel­leen. Nämä ja mo­net muut te­ki­jät voi­vat saa­da mei­dät ohit­ta­maan toi­sen ih­mi­sen. Ny­ky­ään koh­taa­mis­ta es­tää usein myös pu­he­lin, joka vie usein kat­seen ja huo­mi­on lä­hel­tä ole­vil­ta ih­mi­sil­tä. Koh­taa­mi­nen on kui­ten­kin tai­to, jota voi op­pia ja ke­hit­tää, vaik­ka toi­sil­la on sii­hen mitä il­mei­sem­min enem­män luon­tai­sia lah­jo­ja. Mi­nul­la­kin on lä­hi­pii­ris­sä eri ta­val­la tai­ta­via koh­taa­jia.

Raa­mat­tuun tal­len­net­tu­jen ker­to­mus­ten pe­rus­teel­la Jee­sus oli koh­taa­mi­sen mes­ta­ri. Hä­nen ta­pan­sa koh­da­ta ih­mi­siä oli ai­nut­laa­tui­nen oma­na ai­ka­naan – ja on sitä edel­leen. Hän ei va­li­koi­nut nii­tä, joi­ta koh­ta­si. Hän py­säh­tyi sai­rai­den, hal­vek­sit­tu­jen ja syn­tis­ten ää­rel­le. Hä­nel­le jo­kai­nen oli ar­vo­kas. Yk­si eri­tyi­sen kos­ket­ta­va koh­taa­mi­nen on ker­rot­tu Jo­han­nek­sen evan­ke­liu­mis­sa. Jo­han­nes ker­too ta­pauk­sen, jos­sa Jee­sus koh­taa sa­ma­ri­a­lai­sen nai­sen kai­vol­la. Täs­sä koh­taa­mi­ses­sa ri­kot­tiin ai­na­kin kah­ta tuon ajan kult­tuu­riin liit­ty­vää koh­taa­mi­sen ra­joi­tet­ta: mies ja nai­nen kes­kus­te­le­vat, sa­ma­ri­a­lai­nen ja juu­ta­lai­nen koh­taa­vat.

Jee­sus ei pel­käs­tään koh­dan­nut nais­ta ih­mi­se­nä, vaan näki hä­nen sy­dä­meen­sä ja tar­jo­si hä­nel­le elä­vää vet­tä – evan­ke­liu­min sa­no­maa. Tämä koh­taa­mi­nen muut­ti nai­sen elä­män. Hal­vek­sit­tu, yk­sin kai­vol­le tul­lut nai­nen läh­ti iloi­ten koh­taa­maan mui­ta ja kut­su­maan näi­tä Jee­suk­sen luo. Tätä sa­maa ke­vey­den tun­net­ta ja iloa voi tun­tea, kun saa ker­rot­tua miel­tä ja sy­dän­tä pai­na­neis­ta syn­neis­tä saat­to­mie­hel­le, joka kat­soo läm­pi­mäs­ti sil­miin, kos­ket­taa ja ker­too va­paut­ta­van sa­no­man.

Raa­ma­tus­sa mei­tä ope­te­taan koh­taa­maan toi­sem­me ta­sa­ve­roi­si­na ja osoit­ta­maan rak­kaut­ta ja vä­lit­tä­mis­tä, ja mei­dän on syy­tä ope­tel­la sitä myös Ju­ma­lan val­ta­kun­nan työs­sä. Se on esi­mer­kik­si sitä, et­tä lap­si- ja nuo­ri­so­työs­sä toi­vo­tam­me tu­li­jat ter­ve­tul­leik­si, osoi­tam­me so­pi­van pai­kan is­tua tai jär­jes­täm­me oh­jel­maa, jo­hon kaik­kien on help­po osal­lis­tua. Sa­mo­ja ele­ment­te­jä voi­si hyö­dyn­tää muus­sa­kin toi­min­ta­muo­dois­sa. Läm­min koh­taa­mi­nen roh­kai­see arem­paa­kin osal­lis­tu­maan yh­tei­siin ko­koon­tu­mi­siin.

Ko­ro­nan jäl­keen kä­des­tä ter­veh­ti­mi­nen on jää­nyt vä­häi­sem­mäk­si. Se on kui­ten­kin help­po ja tasa-ar­voi­nen tapa py­säh­tyä toi­sen luo. Eh­kä­pä mei­dän kan­nat­tai­si ot­taa tämä ta­vak­si, kun seu­raa­van ker­ran is­tum­me seu­ra­penk­kiin tai siir­rym­me kah­vi­jo­noon, tai kun me­nem­me ky­lään, jos­sa kaik­ki ei­vät ole us­ko­vai­sia. Kä­des­tä pi­tä­en voi ter­veh­tiä ketä ta­han­sa. Jos kät­te­lem­me us­ko­vai­sia, on koh­te­li­as­ta kä­tel­lä myös pai­kal­la ole­via epä­us­koi­sia.

Näis­sä(kin) asi­ois­sa olen it­se op­pi­jan pai­kal­la, jo­ten pää­tän kir­joi­tuk­se­ni hil­jai­seen pyyn­töön: Ju­ma­la, an­na mi­nul­le ja meil­le kai­kil­le vii­saut­ta ja tai­toa koh­da­ta toi­sia ih­mi­siä ar­jes­sam­me. Au­ta mei­tä nä­ke­mään tois­tem­me tar­peet ja ole­maan läs­nä, niin pie­nis­sä kuin suu­ris­sa­kin het­kis­sä. Tee meis­tä roh­kei­ta ojen­ta­maan kä­tem­me, an­ta­maan hy­mym­me ja tuo­maan sa­na­si loh­du­tus. Aa­men.

UllaHalonen
Olen reilu nelikymppinen äiti, puoliso, muistisairauksiin ja omaishoitoon erikoistunut tutkija ja yrittäjä, lyhytterapeutti ja liikkuja Jyväskylän Puuppolasta. Olen myös kissanomistaja, laulaja ja käsillä tekijä. Innostun uudesta, mutta toisen samanlaisen sukan neulominen on jo työlästä. Olen entinen ylisuorittaja, mutta nykyinen hidastaja, joka on herkistynyt elämän tärkeille asioille. Moninaisuus ja erilaisuus näkyvät myös kirjoituksissani. Kerrothan, jos koskettaa: ulla.m.halonen@gmail.com