Eräänä aamuna tavanomaisella aamulenkilläni katseeni kohdistui vastaantulevaan pyöräilijään. Nuorempana ja tarkkanäköisempänä poika tunnisti minut ensin, mutta hänen pysäyttäessään ja laittaessaan pyöräänsä jalustimen varaan minäkin tunnistin hänet. Hän oli lähellä asuva kummipoikamme. Hän levitti kätensä ja tuli luokseni. Halasimme toisiamme tiukasti hetken ja jatkoimme matkaa tahoillemme. Emme vaihtaneet sanaakaan, mutta tuo kohtaaminen jäi syvälle sydämeeni.
Viime vuosina olen paljon miettinyt kohtaamista. Oma kiinnostukseni aiheeseen syttyi, kun aloin kouluttaa muistisairaan kohtaamista hoitajille ja läheisille. Muistisairaan kohtaamisessa on omat erityispiirteensä, mutta oivalsin, että aika monet esille nostamani asiat pätevät kaikenlaisissa kohtaamisissa. Kaikki ihmiset kaipaavat tulla kuulluksi, nähdyksi ja mielellään myös ymmärretyksi. Elämä on täynnä pieniä hetkiä, joissa voimme valita, kohtaammeko toisen ihmisen vai jätämmekö kohtaamatta.
Kohtaamisen voi määritellä monin eri tavoin, mutta olennaista kaikissa määritelmissä on kahden tai useamman ihmisen välinen vuorovaikutus. Asia on konkretisoitunut minulle noilla aamulenkeillä. Koska juoksen yleensä suunnilleen samaan kellonaikaan, monet vastaantulijoista ovat jo tuttuja. Osa heistä katsoo tiukasti eteenpäin, jolloin heitä on mahdoton kohdata. Toisten kanssa olemme alkaneet tervehtiä toisiamme. Siinä tapahtuu kohtaaminen.
Kohtaaminen ei itse asiassa ole ensisijaisesti sanoja. Se on ennen kaikkea sitä, että näen toisen ja osoitan sen jotenkin. Kohtaaminen voi olla pelkkä lämmin katse tai kädenpuristus. Erityisesti tilanteissa, joissa keskustelu ei ole mahdollista, hymy voi olla hyvinkin vaikuttava tapa välittää tukea ja ymmärrystä. Hymy on yksinkertainen lahja, jonka voi antaa kenelle tahansa, ja joskus se voi kantaa yllättävän kauas. Aamulenkiltä iltaan saakka tai vieläkin pidemmälle.
Mikä sitten estää meitä kohtaamasta toisiamme? Kohtaamisen tiellä voi olla monia esteitä: arkuus, epävarmuus, osaamattomuus, väsymys, ennakkoluulot, kiire ja niin edelleen. Nämä ja monet muut tekijät voivat saada meidät ohittamaan toisen ihmisen. Nykyään kohtaamista estää usein myös puhelin, joka vie usein katseen ja huomion läheltä olevilta ihmisiltä. Kohtaaminen on kuitenkin taito, jota voi oppia ja kehittää, vaikka toisilla on siihen mitä ilmeisemmin enemmän luontaisia lahjoja. Minullakin on lähipiirissä eri tavalla taitavia kohtaajia.
Raamattuun tallennettujen kertomusten perusteella Jeesus oli kohtaamisen mestari. Hänen tapansa kohdata ihmisiä oli ainutlaatuinen omana aikanaan – ja on sitä edelleen. Hän ei valikoinut niitä, joita kohtasi. Hän pysähtyi sairaiden, halveksittujen ja syntisten äärelle. Hänelle jokainen oli arvokas. Yksi erityisen koskettava kohtaaminen on kerrottu Johanneksen evankeliumissa. Johannes kertoo tapauksen, jossa Jeesus kohtaa samarialaisen naisen kaivolla. Tässä kohtaamisessa rikottiin ainakin kahta tuon ajan kulttuuriin liittyvää kohtaamisen rajoitetta: mies ja nainen keskustelevat, samarialainen ja juutalainen kohtaavat.
Jeesus ei pelkästään kohdannut naista ihmisenä, vaan näki hänen sydämeensä ja tarjosi hänelle elävää vettä – evankeliumin sanomaa. Tämä kohtaaminen muutti naisen elämän. Halveksittu, yksin kaivolle tullut nainen lähti iloiten kohtaamaan muita ja kutsumaan näitä Jeesuksen luo. Tätä samaa keveyden tunnetta ja iloa voi tuntea, kun saa kerrottua mieltä ja sydäntä painaneista synneistä saattomiehelle, joka katsoo lämpimästi silmiin, koskettaa ja kertoo vapauttavan sanoman.
Raamatussa meitä opetetaan kohtaamaan toisemme tasaveroisina ja osoittamaan rakkautta ja välittämistä, ja meidän on syytä opetella sitä myös Jumalan valtakunnan työssä. Se on esimerkiksi sitä, että lapsi- ja nuorisotyössä toivotamme tulijat tervetulleiksi, osoitamme sopivan paikan istua tai järjestämme ohjelmaa, johon kaikkien on helppo osallistua. Samoja elementtejä voisi hyödyntää muussakin toimintamuodoissa. Lämmin kohtaaminen rohkaisee arempaakin osallistumaan yhteisiin kokoontumisiin.
Koronan jälkeen kädestä tervehtiminen on jäänyt vähäisemmäksi. Se on kuitenkin helppo ja tasa-arvoinen tapa pysähtyä toisen luo. Ehkäpä meidän kannattaisi ottaa tämä tavaksi, kun seuraavan kerran istumme seurapenkkiin tai siirrymme kahvijonoon, tai kun menemme kylään, jossa kaikki eivät ole uskovaisia. Kädestä pitäen voi tervehtiä ketä tahansa. Jos kättelemme uskovaisia, on kohteliasta kätellä myös paikalla olevia epäuskoisia.
Näissä(kin) asioissa olen itse oppijan paikalla, joten päätän kirjoitukseni hiljaiseen pyyntöön: Jumala, anna minulle ja meille kaikille viisautta ja taitoa kohdata toisia ihmisiä arjessamme. Auta meitä näkemään toistemme tarpeet ja olemaan läsnä, niin pienissä kuin suurissakin hetkissä. Tee meistä rohkeita ojentamaan kätemme, antamaan hymymme ja tuomaan sanasi lohdutus. Aamen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys