Ulla Halonen
Viime vuosina meitä on opetettu ja kehotettu opettelemaan sanomaan ei. Ein sanomiseen on liitetty paljon tälle ajalle tyypillisiä ajatuksia siitä, miten on tärkeää varata aikaa itselleen, oppia tunnistamaan omia rajojaan ja vähentämään muihin kuin omaan itseemme käytettävää aikaa. Tämän luvataan lisäävän itsetuntemusta, auttavan saavuttamaan omia tavoitteita ja parantavan ihmissuhteita. Kuulostaa lupaavalle ja houkuttelevalle. Ei kai sanoma voi vääräkään olla, kun sitä niin paljon toistetaan.
On hyvä ja oikein, että meitä on opetettu sanomaan ei. Meidän ei tarvitse tehdä ihan kaikkea, ei tarvitse pystyä vielä parempaan ja enempään. Ei tarvitse tehdä ylitöitä tai olla aina se, joka leipoo myyjäisiin, keittiövuoroon, lähtee pyhäkouluretken organisoijaksi ja järjestää joulujuhlaan ohjelman. On totta, että erilaisen työn määrä tulee suhteuttaa omaan jaksamiseen ja omaan perhetilanteeseen sopivaksi. Onko tämä ein oppiminen kuitenkin liian yksipuolinen tai tulevaisuuteen katsottuna vahingollinen opetus?
Olen pohtinut, että onko ein sanomisessa menty tai vaarassa mennä liian pitkälle tai väärään suuntaan. Kieltäytymisen ei kai pitäisi tarkoittaa sitä, ettei piitattaisi muista tai yhteisistä asioista. Psykoterapeutti Maaret Kallio julkaisi vuoden alussa blogissaan erinomaisen kirjoituksen tähän asiaan liittyen. Hän huomauttaa, että pelkästään omaan elämään keskittyminen kuvastaa vääristynyttä elämänkuvaa. Kallio jatkaa, että elämä on aina suhteessa toisiin ihmisiin, ja että olisi etsittävä enemmän yhteistä hyvää. Sama asia on sanottu jo ihan Raamatun alussa: Jumala itse on tarkoittanut meidät yhteyteen toisten kanssa.
Jumalan valtakunnan työssä on monin paikoin jaettu huolta siitä, että kun ihmiset ovat oppineet sanomaan "ei", halukkuutta myöskään siionin työhön ei ole enää samalla tavalla kuin ennen. Ilmiö on yleistynyt viimeisten vuosien aikana. Monet vastuutehtävissä olevat ovat huokailleet, että tekijöiden löytäminen on yhä vaikeampaa. Ein sanomisesta on tullut ”normaalia”. Aiemmin sen sanomista perusteltiin, mutta nyt sitä ei tunnu edes tarvitsevan perustella mitenkään. On ymmärrettävää, ettei kaikissa tilanteissa jaksa ja pysty perusteita kysyjälle selittämään. Perustelematon ”ei” voi jättää kuitenkin epäilyksiä kieltäytymisen motivaatioista. Samalla se murentaa yhteisen tekemisen pohjaa. Se saattaa olla myös tarttuvaa ja väsyttävää: ”Miksi minä, jos ei nuo muutkaan?”
Keskinäisen rakkauden vaaliminen ja toisten rohkaiseminen on näinä aikoina erityisen tärkeää. Sielunvihollinen etsii enemmän kuin mielellään keskinäisestä rakkaudesta löytyviä säröjä. Jokin aika sitten olin rauhanyhdistyksemme remonttitalkoissa ainut talkoolainen ryhmästämme. Huomasin kuitenkin, etten ollutkaan yksin remonttipölyn keskellä. Sielunvihollinen oli mukanani kuiskuttelemassa, että olisi kai sinullakin ollut arki-iltana muutakin tekemistä. Tuttu talkooilo oli kateissa. Tajusin, että yhteinen ponnistelu on se, mistä erityinen ilokin syntyy.
Juttelimme näistä Jumalan valtakunnan töihin liittyvistä aiheista myös puolisoni kanssa. Hän pohti, että voisiko ein sanomisen sijasta levittää opetusta siitä, että ”olen opetellut sanomaan kyllä”. Etenkin, kun on kyse siionin töistä. Naurahdin ensin, mutta jäin miettimään ajatusta. Siinähän voisi olla paitsi hengellisesti oikea, myös ajallisesti järkevä ajatus. Tutkitustikin vapaaehtoistyössä ihmiset kokevat saavansa enemmän kuin antavat. Lisäksi Jumalan valtakunnan työssä on aivan erityinen siunaus. Merkityksellinen tekeminen ja yhteys toisiin ihmisiin hoitavat myös ihmisen mieltä. Kyse on tasapainon löytämisestä minän, meidän ja yhteisten asioiden välille. Oma katse ja ajatus on hyvä pitää kiinni hyvissä asioissa ja niissä monissa muissa, jotka edelleen ahertavat yhteiseksi hyväksi. Nähdä erilaiset tehtävät etuoikeutena, johon minulla ja meillä on mahdollisuus.
Nämä ajatukset nousivat mieleeni, kun minua kysyttiin bloggaajaksi. Siksi minä olen se, joka tässä nyt kirjoittaa. Yritin opetella sanomaan ”kyllä”.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys