Kuva Ulla Haloselta
Kuva Ulla Haloselta
Monissa perheissä käydään jossakin vaiheessa keskustelua lemmikin hankkimisesta. Käsitykseni mukaan tyypillisin kysymys on se, voidaanko meille ottaa koira. Koiran ohella kissa, kani tai marsu taitavat olla yleisimpiä kotieläimiä.
Lemmikin pitämisestä on monenlaista hyötyä. Se kasvattaa muun muassa pitkäjänteisyyttä ja vastuuntuntoa. Tosin monilla vanhemmilla on myös kokemuksia lemmikkien jäämisestä lopulta heidän itsensä hoidettavaksi innokkaiden lasten lukumäärästä riippumatta. Näin taisi käydä aikoinaan myös omalle äidilleni. Tästä huolimatta olen monesti ajatellut jälkeenpäin, että oli suurta viisautta hankkia perheeseemme koiranpentu isän kuoleman jälkeen. Henkistä tukea meille lapsille ei tuohon aikaan järjestetty, mutta koiranpentu toi iloa ja riemua surun keskelle.
Keskustelu lemmikin hankkimisesta kuumentui omassakin perheessämme, kun muutimme omakotitaloon. Äänet jakaantuivat selkeästi minun ja kolmen lapsemme ”kyllä” vastaan puolisoni ehdoton ”ei”. Olimme pattitilanteessa, koska puolisolla oli perheen (toisena) päänä veto-oikeus asiassa. Minä puolestani käytin omaa päätäntävaltaani, kun ilmoitin, että haemme erään puolivuotiaan kissanpennun meille ”työntekijäksi” – maaseutumaisella alueella kun asumme. Lisäksi ajattelin, että koululaisten on mukava tulla kotiin, kun kotona on edes kissa odottamassa. Kissan katoaminen vuoden jälkeen aiheuttikin surua.
Keskustelu uudesta lemmikistä käynnistyi uudelleen. Sain työkaveriltani idean antaa koti opaskoirapennulle. Koska pennulla oli eräpäivä tullessaan tiedossa, saimme puolisoltani luvan hakea pentu meille lainaan. Musta ”labbispentu” oli ihana mutta myös tavattoman vilkas. Emme saaneet sen energiaa loppumaan. Silmän välttäessä pentu söi muun muassa kenkiä ja kuulokkeita. Lisäksi koira alkoi lyhyinäkin hetkinä yksinään ollessaan jyrsimään listoja ja seiniä. Viimeinen niitti taisi olla puuportaiden pureskelu. Saimme kouluttajalta neuvoja, mutta tilan rajaamiset, aktiviteetit ja ynnä muut ohjeet eivät auttaneet asiaan. Hän totesikin, että olimme saaneet ylivilkkaan yksilön. Luovuimme pennusta ennen kuin vuosi tuli täyteen. Se oli kuluttanut energiaamme enemmän kuin yhdenkään lapsemme ensimmäinen vuosi.
Toive lemmikistä ei kuitenkaan hiipunut. Asetelma oli edelleen sama. Tällä kertaa ystävillemme oli tulossa kissanpentuja. Jaoimme kuvia pennuista perheen WhatsApp-ryhmässä ja keskustelimme, mikä niistä olisi meidän ja mikä sen nimi olisi. Hieman yllättäen saimme luvan ottaa Samin meille.
Kolmas kerta toden sanoi. Sami on ihan paras lemmikki – kissan ja koiran sekoitus. Sami näyttää erehdyttävästi kissalta, mutta sillä on koiran elkeitä. Sami tulee vastaan kuin koira, seuraa ulkona mukana ja tykkää mahan rapsutuksesta. Se on hiljainen eikä yleensä hypi pöydälle.
Lapsena minusta oli joskus noloa, kun äiti puhui koirallemme kuin pienille lapsille – tietyllä nuotilla. Kotimme ollessa usein jo aika hiljainen, juttelen usein Samille ja olen kiitollinen siitä. Jos en ole vähään aikaan sitä nähnyt, saatan kysyä siltä, että ”missä meidän kissakoira on ollut”. Äänensävyn voitte itse päätellä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys