Ulla Halonen
Parhaillaan moni nuori ja vanhempikin miettii, mihin kouluun hakisi ja millä perusteella. Valintojen tekeminen voi olla epävarmaa ja vaikeaa.
Edellä mainituista asioista on keskusteltu myös meillä. Me vanhemmat olemme yrittäneet rohkaista ja kannustaa nuorta pohtimalla asiaa yhdessä. Ei ne meidän omat nuoruuden valintammekaan ihan järkeviltä kuulostaneet näin aikuisen silmin katsottuna – emmekä tosin vielä itsekään tiedä, mitä meistä tulee isona.
Minulla ei ollut ennen lukiota eikä lukion jälkeenkään minkäänlaista aavistusta, mitä haluaisin opiskella. Kihlattuni oli saanut hyvillä puhelahjoillaan opiskelupaikan Kuopiosta. Ajattelin, että jonnekin siellä paikkakunnalla pitäisi minunkin pyrkiä. Hain ammattikorkeakouluun, mutta en koskaan mennyt edes pääsykokeisiin. Ei vissiin ollut ”mun juttu”. Ehkä ajattelin ja toivoin, että haaveeni äitiydestä toteutuisi. Menin lopulta ammattikouluun. Harmitti, kun joku lähiaikuinen sanoi, että ”olisi sinusta muuallekin ollut”. Ymmärrän jälkeenpäin, että hän tarkoitti sen kannustavaksi, mutta tuolla hetkellä se tuntui lannistavalta.
Ammattikoulu oli ylioppilaalle kaksivuotinen. Kolmas lapsemme syntyi kolmen vuoden jälkeen, hieman ennen valmistumistani. Lyhyt ammatillinen koulu tuntui oikealta valinnalta. Alan töissä en ole koskaan ollut. Opituista taidoista on ollut kuitenkin valtavasti hyötyä elämässäni. Neljäs lapsi syntyi vuosi koulun jälkeen. Minusta oli tullut äiti, mutta minun tai meidän ja Taivaan Isän suunnitelmat perheen koosta poikkesivat toisistaan. Tuntui, että elämältä katosi suunta.
Siihen aikaan hakupaperit olivat vielä paperia ja hakuoppaat tiiliskiven paksuisia opuksia. Luin oppaita, mutta mikään ala ei tuntunut edelleenkään omalta. Puolisoni näki ahdistukseni. Selailtuaan hetken opasta, hän sanoi, tässä se on, sinun alasi. Kuvaus oli mielenkiintoinen, mutta epäilin: eihän minun paperini eikä sen puoleen älykkyytenikään riitä yliopistoon. Mieheni kuitenkin kannusti, että kyllä sieltä yliopistosta ulos pääsee, jos pääsee ensin sisälle.
Hankin pääsykoekirjan. Pari kuukautta meni niin, että laitoin lapset nukkumaan ja aloin lukea. Osasin kirjan käytännössä ulkoa, koska tiesin, että minun oli päästävä sisään pääsykokeiden kautta. Kesällä, kun tulimme suviseuroista, paksu kirjekuori odotti postilaatikossa. Silloin purskahdin itkuun ilosta. Ei jäänyt rima heilumaan. Ahkeralla työllä pääsin ajallaan koulusta myös ulos.
En ollut ajatellut jatkaa opintoja tuon koulun jälkeen, mutta niin vain on käynyt. Olenhan nytkin opiskelija, kahdessakin koulussa. Ja voi, miten paljon olenkaan ajatellut, että Taivaan Isä on tiennyt paljon minua paremmin syyt, miksi juuri tässä kohdassa elämää minun on hyvä ollut olla opiskelija.
En tosin ole edelleenkään varma, mikä minusta tulee isona. Olenkin alkanut ajatella, että vanha kysymys siitä, "mikä sinusta tulee isona", pitäisi unohtaa kokonaan. Sen sijaan voisimme kysyä nuorilta tai toisiltamme: ”Mitä sinä teet seuraavaksi elämässä?” Kysymys antaa tilaa myös niille, jotka eivät syystä tai toisesta voi opiskella tai tehdä töitä.
Tahtoisin puhutella nuorta itseäni ja kaikkia tämän päivän nuoria lempeästi ja kannustavasti. Tahtoisin rohkaista luottamaan Jumalaan ja kertoa, että asiat järjestyvät. Ihminen säätää ja suunnittelee, Jumala päättää ja ohjailee. Askel ja työ- ja koulupaikka kerrallaan. Päätä tehdä jotain jollakin perusteella. Tässä hetkessä se riittää.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys