Ulla Halonen
Muutama vuosi sitten mediassa pohdittiin, mikä voisi olla suomalaisten oma motto. Sellainen, joka kuvaisi kansan syviä tuntoja. Lausetta pääsi myös äänestämään. Oma suosikkini oli lause ”Ei minua varten tarvitse keittää.” Lause kuvastaa ja kiteyttää suomalaista ja myös omaa mielenlaatuani: jos itse juot, voin minä seuraksi kupillisen ottaa, mutta älä nyt suotta minun vuokseni vaivaudu.
Puolisoni piti valmistujaisjuhlissani puheen, jossa hän kertoi opintomatkalleni sattuneista kolmesta vaikeasta päätöksestä. Ensimmäinen näistä oli kysymys siitä, mitä alaa lähden opiskelemaan. Toinen päätös koski opintojen loppupuolella vakituisesta työstä irtisanoutumista ja yrityksen perustamista. Inhimillisesti isoja päätöksiä molemmat. Puolisoni mukaan edellisiä suurempi päätös koski kuitenkin sitä, pidetäänkö minulle juhlia vai ei.
Olin pitkään sitä mieltä, että en aio juhlia valmistumistani mitenkään. Itse asiassa olin loppumetreille asti täysin vakuuttunut siitä, etten aio edes kertoa kenellekään, milloin edes valmistun. En halunnut nostaa itseäni mitenkään esille, kuten olen aiemmin Puurotohtori-blogikirjoituksessani kertonut. Osittain juhlimista oli estämässä ajatus siitä, että väitöksen jälkeen vastaväittäjän kunniaksi pidettävä karonkka on varsin muodollinen akateeminen tilaisuus. Ei siis lainkaan houkutteleva tällaiselle pönötystä ja hierarkkisuutta vierastavalle ihmiselle. Keskustelimme asiasta kotona useita kertoja. Päädyin kulkemaan tässä(kin) asiassa hieman omia polkujani: juhlat pidettäisiin, mutta niitä kutsuttaisiin juhlalliseksi iltakyläksi.
Väitöspäiväni oli parisen viikkoa sitten. Päivä oli monin tavoin mieleenpainuva. Sain upean vastaväittäjän, jonka kanssa sovimme, että noudatamme väitöstilaisuuden kaavaa ja yritämme nousta ja istua oikeissa kohdissa. Muutoin olimme samaa mieltä siitä, että tilaisuuden ei tarvitse olla jäykkä ja muodollinen, vaan se on keskustelua väitöskirjan teemoista. Itse väitöstilaisuushan on nykyään enemmän akateeminen näytelmä, jossa ei ole tarkoituskaan hylätä tehtyä työtä. Perinteisen karonkan sijaan olimme sopineet, että menemme vastaväittäjän ja kustoksen (väitöksen puheenjohtajan) kanssa syömään väitöksen jälkeen. Päivällisen jälkeen ajoin rauhanyhdistyksellemme tilaisuuttani varten.
Ilta oli oikein onnistunut. Se sisälsi pientä aivojumppaa anagrammien muodossa, uusia tuttavuuksia, laulua, naurua, runoja, pieniä puheita, soittoa ja kuorolaulua. Ennen pitsailtapalaa hiljennyimme iltahartauteen, jonka jälkeen lauloimme seisaaltaan kiitosvirren Jumalalle – hänelle, jolta kaikki päivään liittyvä on saatu suurena lahjana.
Päivä oli ikimuistoinen ja monin tavoin onnistunut. Olen tässä miettinyt, että olisikohan ihan sopimatonta ajatella – ja sanoa jopa ihan ääneen – että kyllä minun vuokseni kannatti keittää.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys