“Suakin näkee!” “No, onhan täällä tuttujakin!”
He olivat vanhempieni rippikoulukavereita ja muita tuttuja. Tunnistin heidät ilmeestä, katseesta, hymystä, tavasta puhua.
He, kuten sadat muut minulle tuntemattomatkin vieraat, saapuivat ikääntyneiden yhteiseen joulujuhlaan. Perhetuttujen lisäksi tapasin heitä, joihin olen tutustunut “ihan itse” omissa elämänpiireissäni. Tehtäväni oli sanoa: "Jumalan terve, tervetuloa!" Sain vastaukseksi iloisia hymyjä ja tyytyväisiä kiitoksia.
Ystävälliset sanat tuntuivat hyviltä. Samalla liikutti, kuinka tuttavat ovat haurastuneet: naisten kädet olivat pienet ja luut näkyivät ohuen ihon alta. Miesten kädet eivät enää olleet työn kovettamat. Moni tukeutui puolison tai ystävän käsikynkkään, kävelykeppiin tai -sauvoihin. Huonojalkaista odotettiin, huononäköistä ohjattiin.
Omien yli 80-vuotiaiden ystävieni ansiosta olen oppinut, että elämänilo ja toivo eivät välttämättä vähene ikääntyessä. Voi olla päinvastoin, kun lopultakin uskaltaa olla oma itsensä. Iäkäs voi myös oppia uutta ja muuttaa ajattelutapaansa, jos motivaatiota on tarpeeksi.
Ystävieni seurassa ajattelen usein, että mieli on ikinuori ja se näkyy silmistä. Polvet vaivaavat, sydän oikuttelee ja iho ryppyilee, mutta mieli on kuin nuoren ihmisen – elämänkokemuksen viisaudella rikastettuna.
Vanhenemisen merkit muistuttavat meitä siitä, että emme elä loputtomasti. Sain itsekin muistutuksen: vasempaan silmääni tuli vaaraton vaiva, josta silmälääkäri sanoi: “Niitä tulee vanhemmiten.” Tuntui jotenkin oudolta, että hän puhui minulle. Pakko se oli uskoa, kun syntymäaika täsmäsi.
Yksi vanhenemisen puoli tuntuu oikein kivalta: saa olla rauhassa lapsellinen. Lasten lasten ja omienkin lasten kanssa voi hellittää aikuisen järkevyydestä ja antautua mielikuvituksen matkaan. Tämän kuluneen syksyn aikana olen varmaan leikkinyt enemmän kuin koskaan. Olen nimittäin saanut tehdä pikkupätkän työtä päiväkodin lasten ja aikuisten parissa. Kylläpä olen nauttinut saduista, tarinoista sekä leikistä ja kuvittelusta. Ehkä ne jäivät lapsena vähän piiloon tiedonjanon ja vastuullisuuden taakse. Onneksi sain kokea vielä tämän. Olen löytänyt sisälläni piilossa ollutta lasta.
Opettelen hoivaamaan leikkisää minua esimerkiksi kirjoittamalla tajunnanvirtaa, lasten lauluja, satuja tai tarinoita. Viimeksi ymmärsin vaihtaa kävelylenkkien taustaäänet rennompaan. Tykkään nimittäin opiskella ja kävellessä asiat painuvat helposti mieleen, joten olen kuunnellut kiinnostavia tietopainotteisia podcasteja nappikuulokkeilla. Nyt etsinkin Yle Areenasta Tove Janssonin muumikirjan Taikatalvi. Korvat nauttivat sen kielestä ja tarina yllätti, mutta kirja oli myös viisas ja pani ajattelemaan. Esimerkiksi: “Mutta se, mitä tapahtuu juuri nyt, on todella mielenkiintoisempaa kuin se, mitä tapahtui tuhat vuotta sitten” (Muumipeikko, Taikatalvi).
Viimeisenä vanhusten juhlaan saapui mies, jolla ei ollut seuraa. Hän tervehti iloisesti. Ajatuksissani taputin ja peukutin hänelle, kun hän oli selviytynyt lähtemään. Mieleeni nousseet lievä säälin tunne ja yksinäisyyden mörkö häipyivät vaatenaulakon taakse. Vähän nolotti. Ei kannattaisi tehdä päätelmiä yhden silmänräpäyksen perusteella.
Kukaan tuttavista ei muuten maininnut, että oletpa muuttunut tai vanhentunut. Ehkä he jo tietävät sen, mitä me nuoremmat vielä opettelemme, kummastelemme ja otamme puheeksi: me kaikki vanhenemme. Ja jokaisen sisällä on se sama lapsi. Se siitä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys