Luen parhaillaan mainiota kirjaa, jolla on ruma nimi: Idiootit ympärilläni. Kirjan takakansitekstissä luvataan, että lukemisen jälkeen otsikon ajatus lähellä olevista ihmisistä muuttuu huimasti myönteisempään suuntaan. Lukemani perusteella uskon kirjan pystyvän tähän.
Aika usein ristiriidat ihmisten välillä voivat kummuta luonteiden erilaisuudesta. Erilaisuuden ymmärtämistä voi aina opetella lisää.
Jokaisella on oma tapansa suhtautua elämään ja maailmaan. Syntymässä ja perimässä saadut luonteenpiirteet määrittävät paljon tuota suhtautumistapaamme. Idiootit ympärilläni -kirjassa ihmisten tyypillisiä luonteenpiirteitä on jaoteltu neljän värin mukaan. Tiivistetysti sanottuna keltainen katsoo tulevaisuuteen, reagoi nopeasti, ponnistelee ottaakseen muita mukaan, on avoin, positiivinen, empaattinen ja tunteellinen. Vihreä elää nykyhetkessä, reagoi rauhallisesti, ponnistelee luodakseen yhteyksiä, on kärsivällinen, sisukas, auttavainen ja huomaavainen. Punainen elää nykyhetkessä, reagoi nopeasti, ponnistelee päästäkseen johtamaan muita, on tarmokas, määrätietoinen, aikaansaava ja suora aloitteentekijä. Sininen katsoo menneeseen, reagoi hitaasti, on varovainen, järjestelmällinen, etäinen ja rutiineja noudattava tarkkailija.
Kirjoitetut määritelmät ovat aina yleistyksiä; kukaan ei ole täsmälleen sellainen kuin jokin teoria määrittää. Elämän varrella tapahtuvat asiat, myötä- ja vastamäet, ilot ja murheet uurtavat meihin erisyvyisiä jälkiä. Toisen pinta on karheampaa, eikä siihen jää mitään näkyvää, toinen on huokoisempaa materiaalia ja imee kaiken tapahtuneen sisälleen. Sama kokemus voi olla aivan erilainen eri ihmiselle: toiselle iloista jännitystä, toiselle ahdistavaa stressiä tuottavaa. Välillä olen harmitellut (kuulunee sinisen tarkkoihin ja järjestelmällisiin piirteisiin), että temperamentti-termiä käytetään ylimalkaisesti. Arkikielessä ”temperamenttinen tyyppi” tarkoittaa ihmistä, joka huutaa, mekastaa ja polkee jalkaa, vaikka temperamenttinen ihminen voi olla yhtä lailla ujo ja vetäytyvä – ne piirteet voivat olla määrittäviä tekijöitä hänen luonteessaan. Ei ole lupa sanoa toisille ärhäköitä kommentteja vain siksi, että kokee olevansa ”temperamenttinen ihminen”. On opittava suitsimaan reagointiaan ja tunnistamaan tilanteet, joissa tunteet meinaavat kuohahtaa.
Tunnistan, jos oma lapsi piirteineen haastaa, ujostelee, jännittää, pelkää, vetäytyy, hyökkää. Tiedän, mistä se johtuu: hänet on varustettu sellaisella luonteella, että tietyissä tilanteissa hän toimii tietyllä tavalla. Se on hänen luontainen reaktionsa, jota minä en voi muuttaa. Käytöstä voidaan ohjata ja opetella, mutta pohjimmaisia reagointitapoja en saa kitkettyä tai lisättyä. Pitää oppia elämään niiden kanssa. Tiedän, miten omat luonteenpiirteeni vaikuttavat toimintaani, osallistumiseeni ja vetäytymiseeni, mutta miten saisin siirrettyä jokaiselle lapselle tiedon, jonka avulla hän oppisi ymmärtämään omia toimintatapojaan?
Värikoodien mukaan jaoteltuna minä olen sininen ihminen, jossa on myös ripaus punaista. Tuo punainen ärhäkkyys minua välillä kauhistuttaa: saatan olla kärkäs ja sanoa töräyttää kaikenlaista, jota sitten myöhemmin kadun. Siksipä aloitan itseni kanssa säännöllisin väliajoin kampanjoita, että päätän olla hiljaa – silloin ei varmasti tapahdu mitään. Välillä vaikeinta on oman itsensä kanssa pärjääminen. Toisten värien piirteet tuntuvat paljon paremmilta: olisinpa tuollainen. Olisinpa aina optimistinen, kärsivällinen, hillitty ja varovainen!
Onneksi olemme lopulta paljon enemmän kuin yksittäisiä luonteenpiirrelistoja. Ei ole hyviä tai huonoja luonteenpiirteitä – on vain erilaisia piirteitä. Jokaisesta ihmisestä rakentuu kaikkine ominaisuuksineen huikaisevan hieno ja ainutlaatuinen kokonaisuus. Luonnekysymyksiä miettiessä minua on monesti liikuttanut runoilija Jukka Itkosen yksinkertainen runonsäe: ”Minä en ole kukaan toinen, enkä voi ollakaan. Jokainen omaa maailmaa kuljettaa mukanaan.”
Lähteenä käytetty teosta Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään (Thomas Erikson)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys