Heittelehdin tietotulvaveden mukana, vain välillä saan haukattua happea. Kun aaltojen myllerrys hetkeksi tasoittuu, tulee pian uusi vesimassa, joka meinaa tukehduttaa. Päälaellani on luukku, joka on avattu, ja siitä sullotaan täyteenkirjoitettuja paperiarkkeja ja kirkkaita kuvia suoraan aivoihini.
Tällainen henkeä haukkova olo minulla on usein.
Kun selaan läpi yhden lehden (ja miten monia lehtiä maailmassa onkaan!), vastaan tulee valtava määrä tärkeitä otsikoita. Peruskoulun uusi opetussuunnitelma. Hallituksen toiminnan käänteet. Nykyrakentamisen laatu ja rakennusten sisäilmaongelmat. Ruutuaika. Lastensuojelun tila Suomessa. Merien muovilautat. Syyrian lapset. Maailman sotatilojen keskellä kadut peittyvät vereen ja ruusuihin, pommien nostama pöly raapii lasten silmänvalkuaisia, ja näiden kuvien rinnalla Instagram tulvii valkotasapainokorjailtuja onnellisuusnäkymiä. Kaikesta lukemastani ja näkemästäni voisin olla jotakin mieltä, mutta nyt en jaksa. Tässä on teille esimerkki ihmisestä, joka ei osaa ottaa kantaa sote-uudistukseen!
Olen kova murehtimaan, ja nykyisessä uutistulvassa se on raskas ominaisuus. Yleensä murehtimista pidetäänkin huonona asiana ja yritetään tsempata pirteyteen ja positiivisuuteen. Kaikki meistä eivät kerta kaikkiaan ole höpsöjä hassuttelijoita; osa on synnynnäisesti positiivisemmin varautunut, osa negatiivisemmin. Synnynnäisiä ominaisuuksia ei ajatusten voimalla voi muuttaa, ainakaan kovin nopeasti. Toki murehtiminen voi mennä liiallisuuksiin niin, että se vie ilolta tilaa. Jos uutiset aiheuttavat ahdistusta, niiden seuraamista on hyvä rajata. Tai jos synkät ajatukset pitävät otteessaan, on hyvä hakea apua.
Pidän kyllä tiedosta, tykkään analysoida ja pohtia, mutta rajansa kaikella. Luulen, että moni muukin kuormittuu samanlaisista asioista. Koskaan ennen aivomme eivät ole olleet tietotulvan kanssa niin ylikuormitetussa tilassa kuin nykyisin. Nopeasti kulkeva tieto, some-maailman jatkuva kuva- ja viestivirta ja vaikeus rajata tietotyötä ovat stressitekijöitä, joiden kanssa aivomme eivät ole aikaisempina vuosisatoina joutuneet elämään.
Kun tulva-aalto viimein heittää minut rannalle, suljen lehdet ja uutissivustot. Keskityn aivan muuhun. Ajatusten myllerrykseen tarvitsen toisenlaista myllerrystä ja käsillä tekemistä. Teen ruokaa, leivon tai neulon. Valmistan hitaasti salaattia: viinirypäle halki, toinen halki, kolmas halki, neljäs halki Tuorekurkku ensin pitkittäin halki, sitten poikittain, pitkittäin ja poikittain, pitkittäin ja poikittain Kun pilkon kurkkua, en mieti pohjoiskorealaisia vankeja. Se kuulostaa itsekkäältä, mutta on ehkä paikallaan. En mitenkään pysty auttamaan vankeja, mutta voin kuitenkin huolehtia siitä, että lapseni saavat ajallaan ruokaa. Se on nyt minun tehtäväni.
Yksi onnellinen lepohetki tietotulvasta ovat Suviseurat. Silloin olen aivan tyytyväisenä lähes täydellisessä uutispimennossa. Aika kuluu olennaiseen: tutun äänimaiseman ja tärkeän sanoman kuuntelemiseen, harvinaislaatuisten ihmisten tapaamiseen, ruokapohdintoihin (liha- vai lohikeittoa tänään), säätilan seuraamiseen. Siellä en jaksa keskittyä lukemaan lehtiä, ja netti toimii yleensä niin hitaasti, ettei sitä viitsi odottaa. Suviseurat ovat täysin oma, ihana kesätodellisuutensa. Maailmalla voi tapahtua vaikka mitä suuria, mutta minä en tiedä niistä mitään, ja se ei haittaa.
Onneksi nyt on kevät ja ulkoilma! Joutsenet. Sinensininen taivas. Kirpeä tuuli, joka vain keväisin kulkee tällä tavalla aavojen yli. Ja sitten: pienet pulleat kukkavauvojen nyrkit, jotka nostavat itseään mullasta ylöspäin. Olen kävellyt kukkapenkkini vierustaa ja tervehtinyt kukkaystäviäni pitkästä aikaa. Pois ovat halla ja marraskuu, nyt alkaa taas kasvun aika! Ovatko kevääseen syntyvät ihmisvauvatkin onnellisimpia, vaaleanvihreään kasvuun saapuvat? Kaikki vauvat syntyvät kuin kevät – pikkunyrkit elämälle avautuen.
Kevät kevään jälkeen haaveilen vanhasta puutarhasta, jossa olisi kestäviä perennoja, sammaloitunutta ruohoa, suuria kivilaattoja, paljon pensaita Vielä sitä ei minulla ole, sillä vanhan puutarhan tekemisessä auttaa vain aika, jota ei ole riittävästi kulunut tässä meidän pihallamme. Toiset kaapivat sammaloitunutta ruohoa pois, mutta minusta se on ihanaa! Siinä on vanhojen kirjojen tunnelmaa, kuin olisin mukana metsien valkeiden varjojen häilähtelyssä tai kulkisin muinaiseen linnaan johtavalla polulla. Aina uuden kevään tullessa teen jotakin pihallani: istutan uusia kukkia tai pensaita, siirtelen vähän kiviä, kuljeskelen ja haaveilen.
Minun ei tarvitse lukea yhtään tutkimusta tai analyysia puutarhanhoidon hyvää tekevistä vaikutuksista. Tiedän sen kaiken heti, kun upotan sormeni multaan ja annan ajatusteni vihdoin levätä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys