Elina Lumijärvi
Elämä on kaiken kaikkiaan merkillinen asia. Se, että synnytään ja kuollaan ja kaikki se, mitä siinä välissä on, on lahja, johon sisältyy niin paljon ja monenlaista. Nuorempana ajattelin usein, että voin itse vaikuttaa paljonkin siihen, millaiseksi se muodostuu. Kuitenkin vuosien kuluessa tyydyn toteamaan, että olen saanut paljon enemmän kuin olen osannut odottaa ja toisaalta, elämä ei ole mennyt moneltakaan osin siten, kuin olisin itse toivonut.
Nöyryyden merkitys elämän edessä on kasvanut ja se, että on suunnatonta armoa kun saan tyytyä siihen, mitä minulle elämässä annetaan. Ei tarvitse itse vastata aina ihan kaikesta, vaan voin myös pysähtyä ja heittäytyä korkeamman suojiin ja huolenpitoon. Tuota edellä mainitsemaani taitoa on tänä kesänä taas kysytty minulta henkilökohtaisesti.
Traumaperäinen stressihäiriöni on aktivoitunut monen vuoden tauon jälkeen, elämän tuomien erinäisten asioiden takia. Omasta sisimmästä nouseva ennalta tuttu, sisäinen värinä ja levottomuus vaati kesän kynnyksellä voimallisesti pysähtymään. Mieli kapinoi, että en suostu enkä ala tähän. Helpotti, kun pysähdyin ja suostuin nöyrästi hyväksymään omasta sisimmästä kumpuavat tarpeet. Tämä ei ole helppoa kaltaiselleni, normaalioloissa sähäkälle, työssä tulosta itseltään vaativalle ja vapaa-ajallaan aktiiviselle eläjälle.
Olen pohtinut usein tuota nöyryyttä ja nöyrtymistä ja sen merkitystä ylipäätään elämässä. Nöyryydestä elämän edessä versonee kaikkinaiset viisauden idut, mitä nyt meille ihmisille itse kullekin ylipäätään suodaan. Nöyryys on suostumista siihen, mitä itse ei haluaisi tai toivoisi, mutta jota elämä eteeni tahtomattanikin antaa.
Kun ihminen pysähtyy, voi kestää hetken, ennen kuin hälytystilassa oleva mieli alkaa ylipäätään vastaanottaa positiivisia signaaleja. Tarvitaan paitsi lepoa ja rauhaa, mielellään myös asioita, jotka tuottavat mielihyvää, mikäli niihin itse kykenee vaikuttamaan. Aluksi voi tuntua, ettei elämässä enää edes mikään tunnu miltään.
Itse havahduin juuri tähän ja tuli suuri tarve ottaa etäisyyttä arkeen. Aina ei tarvita suurta edeltävää suunnitelmaa arjesta irtautuakseen. Lähdimme tyttäreni kanssa ex tempore -retkelle ja meloimme Raumalla sijaitsevaan Nurmeksen saareen. Tuolla reissulla elämän ilo palasi niin suurella liekillä, että liikuttuneena sain todeta olevani elossa. Luonto, meri ja paluumatkalla eräässä kohdin puhaltavasta navakasta sivutuulesta selviäminen teki kaikkinensa oikein hyvää mielelle ja sielulle.
Elämän arki unohtui myös tyystin rakkaan mieheni kanssa viisi päivää kestävällä pyöräily- ja retkeilyreissulla rannikolla, meren tuntumassa jälleen. Elimme täydellisessä luontokuplassa, trangialla ruokaa kokkaillen. Tuntui kesältä, lämmöltä, onnelta ja rakkaudelta.
Juuri nyt, myös lähimetsät tarjoavat valtavasti lohtua ja iloa elämääni. Metsässä kaikki asiat asettuvat paikoilleen, sillä vihreän sävyt rauhoittavat ja metsäntuoksut voitelevat mieltä. Kaverina on aina luotettava ja turvallinen nelijalkainen ystäväni – pian viisi vuotta vanha labradorinnoutaja Winston.
Vaikeankin keskellä koen tällä hetkellä myös ihmeellistä kannattelua. Minulla on vuosien takaa tuttu psykiatrian erikoislääkäri edelleen rinnallani. Samoin ihana työterveyslääkäri, joka toivotti paljon voimia ja tekee omasta näkökulmastaan työtä siihen osuuteen, mikä hänelle kuuluu. Lisäksi esihenkilöltä saamani ymmärtävät ja kauniit sanat lämmittivät mieltäni.
Kaiken edellä mainitun lisäksi aikana, jolloin asiansa osaavat psykoterapeutit tuntuvat olevan kiven takana, sain heti kättelyssä kahdelta kotikaupunkini pitkänlinjan huippuosaajalta kartoituskäynnit. Näillä käynneillä katsotaan miten kemiat kohtaavat ja miten mahdollinen luottamus lähtee rakentumaan. Palaan siis ainakin joksikin aikaa terapiaan. Lisäksi on joukko ystäviä, jotka tukevat ja muistavat.
Koen saaneeni taas oppitunnin ja muistutuksen siitä, miten Jumalan huolenpito voi olla kovin moninaista. Se ei ole aina sitä, miten itse sen mielellämme näkisimme; energisyytenä, tehokkuutena ja asioina, jotka näyttävät ihmisen olevan ajallisesti cool. Kun kaikkea tätä itselleni annettua kertomaani ajattelen, on siinä pienelle ihmiselle niin paljon hyvyyttä suotuna, että ihan huikaisee. Kuitenkin oma toiveeni ja tavoitteeni olisi toipua taas mahdollisimman pian työkykyiseksi ja päästä tekemään työtäni, johon tunnen paloa. Sekään ei ole tosin omassa voimassani, vaan uskon Jumalan tietävän mikä on minulle parasta.
Ihminen, joka uupuu, tuntee usein huonommuutta ja itsensä jotenkin onnettomaksi reppanaksi. Mielestäni lääkärini kiteytti tähän liittyvän näkökulman osuvasti; ”Se, että sinulla on traumatausta, ei poista sitä tosiasiaa, että olet hyvä ja sitoutunut työntekijä”. Traumatausta voi aiheuttaa harvakseltaan sen, että aina joskus vanha tunnekokemus nousee pintaan ja aktivoituu.
Pohdin aika tarkkaan, avaanko itseäni ja asiaani kaikkien luettavaksi. Koen kuitenkin, ettei minulla ole asiassa mitään menetettävää. Toisaalta taas kertomalla omasta sisäisestä matkastani muille, voi se kenties antaa jotakin jollekulle samojen asioiden kanssa kipuilevalle tai kamppailevalle. Itselleni mieleni haasteet eivät ole diabetesta, syöpää, Chronin tautia tai muuta vastaavaa oiretta tai sairautta kummempi asia.
Kesä on antanut myös retkien ja luonnon lisäksi erinäisiä voimaannuttavia hetkiä elämään. Erityisesti haluan mainita kohtaamiset pienten lasten kanssa. Lapsen teeskentelemättömyys, vilpittömyys ja aitous on aseista riisuvaa. Kaikista heidän tekemistään kolttosistakin ja huurunhommista huolimatta, heidän kanssaan vuorovaikutus on yleensä mutkatonta ja selkeää. Lapsi hyväksyy minut juuri sellaisena kuin olen.
Kaikista suurin asia on kuitenkin, että saan käydä yölevolle hyvällä omallatunnolla. Se, että minäkin, omalta puoleltani kelvoton pötky, saan pyytää ja uskoa syntini anteeksi ja iloita vapaana Jumalan armosta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys