Elina Lumijärvi
On merkityksellistä juurtua johonkin. Esimerkiksi maantieteelliseen alueeseen, synnyinseutuun tai kotimaahan. Ihminen voi myös vesoa jostakin: suvusta, heimosta tai kansakunnasta. Jälkimmäisessä tapauksessa voinemme puhua myös polveutumisesta.
Kasvuympäristöön vaikuttaa ympäröivä luonto ja infrastruktuuri sekä sosiaalinen verkosto, jossa elämme ja toimimme. On mielenkiintoista kohdata erilaisista sukujuurista vesovia, tai toisin ilmaistuna erilaisista taustoista tulevia, ihmisiä. Hyvinkin erilaisia vesoja eli ihmisiä yhdistää ihmisyys, kyky tuntea, rakastaa, vihata ja niin edelleen.
Itse koen vesovani äitini puolen karjalaisesta suvusta. Kun luen 1900-luvun alkupuolelta Käkisalmen Sanomista ukkini perheen elämästä, koen käsittämättömän vahvasti löytäneeni heimoni ja perheeni. Perhe harrasti urheilua ja musiikkia, ja isoukki toimi paikallisen saunaseuran aktiivina. Lehdessä ilmoitettiin myös ehtolaisille järjestettävistä saksan ja ruotsin tunneista Mariankatu 43:ssa, jossa ukkini perhe asui Käkisalmessa. Tämä uutinen erityisesti elähdytti mieltäni. Kielipääni on surkea, ja löysin sille nyt perimästäni selityksen, sillä tuskinpa ehtoja olisi järjestetty talossa, ellei talon sukulaisneidoista joku olisi ollut ehtolaisten joukossa.
Lapsuuteni elin Itä-Lapissa, Sallassa. Oli tilaa elää, kun väestötiheys kunnassa on 0,58 asukasta neliökilometrillä. Itse kylä, jossa kotini sijaitsi, oli kohtalaisen ankea: ei suuria vesistöjä eikä päätähuimaavia maisemia. Huoneeni ikkunasta tosin näkyi Sallatunturi. Kevättalven varhaisina aamuina tunturin takaa nouseva aurinko värjäsi taivaan tulipunaiseksi, ja pimeinä talvi-iltoina tunturista näkyi laskettelurinteiden valot. Sallatunturin päältä avautui silmänkantamattomiin jatkuvaa erämaata. Reilut sata kilometriä Sallasta itärajaa pohjoiseen on upeat Karhutunturi ja Sorsatunturi. Jälkimmäisen huippu on Suomen puolella, mutta itärinteen puolivälissä kulkee rajavyöhyke, jonka toiselle puolelle ei ollut – eikä ole – asiaa.
Lapsuuteni perhe liikkui paljon luonnossa. Sieltä ammennettiin voimaa arkiseen elämään ja koettelemuksiin. Sisimmässäni kantamiini lapsuuden kokemuksiin ja kuviin liittyy hyvin vahvasti luonto. Muistan muun muassa, kuinka pakkasta oli paljon ja hiihdettiin Sallatunturin kupeessa olevaan Ruuhitunturiin. Isä hiihti kanssani hitaammin perässä, kun olin nuorin. Eväänä oli ennen leiritulien tekoa aina appelsiini, ja voin edelleen tuntea elävästi, kuinka sen mehu jäätyi sormiin.
Luonto juurrutti minut itseensä, isän ja äidin välityksellä. Retket olisi helppoa pukea hopeareunuksiin, ja niihin ne näin jälkikäteen muistellessa asettuvatkin. Huikeista luontoelämyksistä huolimatta oli usein kuitenkin kylmä. Oli kesä tai talvi, aina paleli, ja siksi pukeudun nyt puolivuosisataa vanhana aina niin, ettei palelisi. Nuotioleireissä riisuttiin monot ja villasukista nousi höyryä, kun ne tungettiin mahdollisimman lähelle nuotiota. Edelleen voin tuntea kihelmöinnin, mikä syntyi, kun veri lähti kiertämään jäätyneissä sormissa tai varpaissa.
Paluumatka ennen autolle saapumista tuntui hillasuolta tai tunturista palatessa usein ikuisuudelta. On selvää, että nuo retket ovat vaikuttaneet minuun. Uskon niiden synnyttäneen sinnikkyyttä ja tietynlaista härkäpäisyyttä itsessäni. Ei auttanut jäädä mättäälle märehtimään, ettei jaksa. Sinne olisi jäänyt, ellei olisi kannustettu jatkamaan tarpomista, kunnes päästiin perille.
Minusta on kiehtovaa ja mielenkiintoista ajatella juurtumista ja vesomista. Itse en koskaan kokenut juurtuvani kotiseudulleni, ja sen henkisen ilmapiirin koin jopa vieraaksi. Tunturimaisemasta vesoin, ja tunturiin tunnen edelleen magneetin lailla vetoa. Ei ole mahdollista lomailla tunturin juurella ja tehdä retkiä lähilaavuille. Tai ehkä on, mutta sisimpäni huutaa koko ajan ”tunturiin, tunturiin” kuin keväinen hanhiparvi. Mielenkiintoisen asiasta tekee mielestäni se, että jos vesoo jonkinlaisesta maisemasta, niin voi kokea olevansa juurillaan myös toisenlaisessa ympäristössä, jossa luonto tarjoaa samankaltaisia elementtejä. Esimerkiksi ulkosaaristossa luonto on karua, ja siellä näkee kauas. Yhtymä on ilmeinen Lapin luontoon.
Lapsuudessani oli kuitenkin luontoretkiä enemmän tappavan tylsiä päiviä, jolloin ei tapahtunut kerta kaikkiaan mitään. Iltaisin muistan usein tuijotelleeni olohuoneen ikkunasta Marjavaaraan päin. Joskus sain viisi vuotta vanhemman sisareni alkamaan autopeliä kanssani. Sisareni oli kyllä huomattavasti ulospäin suuntautuvampaa sorttia kuin itse olin, ja hänen kanssaan pelaaminen onnistui vain, jos hän sattui olemaan kotona. Autopelin avulla tapettiin aikaa. Otettiin joko merkki tai väri ja sitten kerättiin pisteitä, kun Kuusamontiellä, keskellä kylää, liikkui autoja.
Oli toki myös arjen työtä, isommat sisarukset kun olivat muuttaneet jo pois kotoa. Pianoa soitettiin paljon ja kuunneltiin musiikkia. Silti muistan monesti meinanneeni kuolla tylsyyteen. Mitä se aiheutti ihmiselle – minulle? Ei ainakaan mitään negatiivista. Aikuisenakin on ollut tylsiä hetkiä, toki huomattavasti vähemmän kuin lapsena, ja sehän itse asiassa on tuntunut vain hyvältä. Onneksi asia ei ole ollut toisin päin. Uskon, että juuri tylsyys on osaltaan kasvattanut luovuutta ja rikkaan sisäisen maailman. Tylsyys on tarkoittanut konkreettisesti myös kasvurauhaa vesalle.
Seuroja oli kotikylälläni kaksi kertaa vuodessa: helluntaina ja pyhäinpäivänä. Silloin tuli vierailevat puhujat pitäjään ja seurat kestivät kaksi päivää. Ne olivat juhlahetkiä. Kotipitäjässäni oli pieni uskovaisten joukko. En ole päässyt pyhäkouluihin ja raamattuluokkiin samalla tavalla kuin kaupungeissa asuvat nuoret. Mutta tuo pieni joukko, jonka keski-ikä oli lähempänä kahdeksaakymmentä kuin seitsemääkymmentä vuotta, oli rakas. Järjestettiin laulu- ja ompeluseuroja, joihin halusin aina. Joskus silläkin uhalla, että olisi pitänyt lukea kokeisiin.
Mitäkö noissa laulu- ja ompeluseuroissa tapahtui? Minä säestin pianolla, sähköuruilla tai harmonilla Siionin lauluja ja virsiä. Mummot ja papat veisasivat. Sillä tavalla minä sain juurtua nuoruudessani Jumalan valtakunnan asukkaaksi. Jumala voi kyllä pitää lapsistaan ja nuoristaan huolen ja juurruttaa valtakuntaansa, olivatpa asuinsijat millaisella seudulla hyvänsä
Kun istun nykyisellä kotipaikkakunnallani rauhanyhdistyksellä seuroissa, näen paljon juurivesoja. Kunpa saisivat vahvistua ja voimistua Jumalan armossa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys