Elina Lumijärvi
Kuvat: Elina Lumijärveltä ja Johanna Lumijärveltä
Elettiin varhaista kevättä armon vuonna 2010, jolloin meidän perheessä oli kahdeksan lasta ja elämä puuhakasta. Vanhin täytti tuona keväänä 14 vuotta, ja nuorin oli juuri syntynyt. Viimeisen kymmenen vuoden ajan oli kunnostettu vanhaa taloa oikein pieteetillä rossipohjaa myöten.
Työssä käytiin myös kodin ulkopuolella. Varsinkin puolisoni työ oli tuolloin kohtuullisen kuormittavaa. Kehossa ja mielessä tunsi, että oltiin aika puhki. Emme olleet ymmärtäneet kyllä ääneen pyytää elämään muutosta, mutta ehkä hiljaisen huokauksen lailla sellainen oli lähtenyt – toive hyppäämisestä hetkeksi sivuun elämän hektisyydestä.
Edellisenä syksynä olimme päätyneet syyslomalle Utön saarelle koko perheellä. Ihmettelimme, miksi emme olleet tienneet kyseisen saaren olemassaolosta aikaisemmin muuten kuin radiotoimittajan lukiessa säätiedotuksia merenkulkijoille. Kokemus oli siinä määrin vaikuttava, että viikon aikana saari jätti jokaiseen meistä jäljen.
Syyslomalle saareen tullessamme kävelimme tihkusateessa otsalamppujen valossa perjantai-iltana ennen puolta yötä Utön laiturilta, johon yhteysalus Eivor oli hetkeä aikaisemmin kiinnittynyt. Työnsimme matkatavaroita maitokärryissä kohti majapaikkaa, ja ilmassa tuoksui meri. Oli kovin pimeää, mutta pimeyden halkaisi muutaman sekunnin välein ilman halkova, 49 kilometrin kantamalle säteensä heittävä majakanvalo. Pimeydessä kuului meren ääni, vaikka ei myrskynnyt.
Utön kylätiellä ei kulje autoja, mutta tapasimme tiellä muutamia valtavia rupisammakoita, joiden ääntely myös kuului selvästi. Seuraavana päivänä löysimme kylänraitilta liikennemerkin, jossa varoitettiin ajamasta rupikonnien päälle.
Lomaviikon viimeisenä iltana olimme majakkaesittelyssä. Siellä todettiin saaren koulun tulevaisuuden olevan niin sanotusti vaakalaudalla. Majakkaesittelyä pitävä opas loi merkitsevän katseen jälkikasvuumme. Jälkeenpäin hän kertoi aistineensa sen, miten vahvasti saari oli meihin vaikuttanut.
Tunnejälki oli siis jäänyt isompien ja pienempien sydämiin, ja loman jälkeen oli päätetty palata joskus uudelleen saareen. Elämän realiteetit olivat kuitenkin sellaiset, että emme olleet tottuneet rakentelemaan epärealistisia kuvitelmia mahdollisuuksista muuttaa radikaalisti elämänsuuntaa.
Taivaan Isä oli nähtävästi katsellut meitä ja elämäämme. Keväällä ennen pääsiäistä saimme viestin Utöstä. Viestissä kerrottiin, että saaressa olisi kaupanhoitajan toimi auki elokuusta alkaen. Lisäksi siinä ilmaistiin, että saaressa kyseiseen toimeen pyrkivän henkilön eduksi katsottaisiin kouluikäiset lapset, jotta koulun toiminta pystyttäisiin turvaamaan jatkossa.
Ensiksi viesti lähinnä huvitti, mutta hyvin pian katsoimme mieheni kanssa toisiamme ja totesimme, että juuri nyt olisi vielä mahdollista ottaa irtiotto, kun vanhin lapsista on vielä kaksi vuotta peruskoulussa.
Loppu on historiaa. Käytännön asia toisensa jälkeen loksahti paikoilleen, ja tuntui kuin meitä olisi työnnetty lähtöön.
Mieheni haki vuorotteluvapaata, ja se hänelle myönnettiin. Helatorstaina minä istuin työhaastattelussa vauvan ja mieheni kera Utössä ja tulin valituksi Utö Handelin kaupanhoitajaksi. Työhaastattelu keskittyi pitkälti persoonaan ja meihin ihmisinä ja perheenä. Tärkeää oli se, ettei saareen lähdetty ratkomaan ristiriitoja tai vaikeuksia. Meidän haluttiin myös ymmärtävän, että Utöstä on pitkä matka Helsinkiin Stockmannin jouluvaloihin. Minun pärjäämistäni he eivät epäilleet, vaan tokaisivat, että jos olet pärjännyt Lapissa Sallassa, niin pärjäät täälläkin.
Elokuussa perheemme kaikki tavarat muutamaa suurinta huonekalua lukuun ottamatta oli muutettu Suomen eteläisimpään pisteeseen, pieneen saareen keskelle Itämerta. Saari on autoton ja pinta alaltaan 81 hehtaaria. Vuosina 2010–2012 saaressa oli noin 30 ympärivuotista asukasta, joista kolmasosa oli meidän perhettä.
Saaressa asui tuolloin vielä jokunen vanhuuden ikään ehtinyt alkuperäinen saarelainen. Koimme heidän läsnäolonsa aivan erityisenä asiana noina vuosina. Suurin osa heistä ei kyennyt enää olemaan talven yli saaressa, mutta he tulivat varhain keväällä jälkipolven avustamina kotikonnuille ja lähtivät talveksi mantereelle. Muutamat heistä kuitenkin viettivät talvensakin Utössä saarelaisten yhteisöllisyyden turvin.
Saaressa ei ole ylenpalttista asuntotarjontaa, ja olimmekin valmistautuneet vaatimattomiin ja epäkäytännöllisiinkin oloihin. Ihan sattumoisin kävi kuitenkin niin, että aikanaan Merenkulkuhallituksen virkistyskäytössä ollut saaren siistein ja toimivin talo päätettiin laittaa vuokralle ja sitä tarjottiin meille. Asia oli ihmeellinen ja tuntui suurenmoiselta johdatukselta.
Blogin seuraava osa ilmestyy perjantaina 6.10.2023.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys