Vuosi on vaihtunut. Joulunaika on lapsiperheissä useimmiten varsin vauhdikasta, ainakin meillä se on.
Tänä vuonna siihen sisältyi ylimääräisiä stressitekijöitä ja painetta. Marras-joulukuun kiristin tahtia rakennuksella, tavoitteena oli päästä uuteen kotiin jouluksi. Lapset odottivat innolla muuttoa, sivukorvalla saattoi kuulla keskusteluja: ”En jaksa oottaa, että muutetaan! Uudessa kodissa on lämmin lattia. Siellä ei ole hiiriä…”
Tavoite toteutui. Joulukuun 20. päivä oli niin sanottu muuttosyyni. Saimme luvan muuttaa uuteen kotiin. Valmis se ei aivan vielä ole, muutamia kalusteita on asentamatta, mutta koskapa se omakotitalo täysin valmis olisi?
Niin kiitollinen mieli on ystävistä, jotka viimeisellä viikolla tulivat talkoisiin viimeisiä hommia tekemään, kerääntyivät naisväellä perjantai-iltana siivoamaan rakennuksen kodiksi ja viettämään ensimmäistä naisteniltaa. Ei kai se sellainen virallisesti ollut, mutta siltä se minusta näytti. Uskonystävät koolla juttelemassa tiestä ja matkasta. Samalla talo tuli siivotuksi lattiasta kattoon. Niin tehokasta siivoustiimiä saa kyllä hakemalla hakea.
Lauantaina koulujen joulujuhlien jälkeen miesväkeä ja naisiakin ilmestyi isolla joukolla vanhan kodin pihaan, ja tavarat alkoivat kulkea virtana kuorma-auton ja peräkärryjen uumeniin. Vain piano ja muutama muu isompi esine hidasti hetkeksi tuota tavaravirtaa. Muutamassa tunnissa talo oli tyhjä ja tavarat siirtyneet parin kilometrin päähän uuteen kotiimme. Ulko-ovikin asennettiin samalla vauhdilla paikalleen.
Yksin, omin voimin, emme urakasta olisi selvinneet. Ystävät halusivat auttaa meitä, vaikka heistä jokaisella olisi varmasti ollut riittämiin tekemistä kotonakin, etenkin näin joulun alla.
Sunnuntaiaamu oli seesteisen rauhallinen, vaikka joka paikka olikin täynnä laatikoita ja miltei kaikki tavarat hukassa. Lapsetkin olivat oikein hyvällä tuulella uudessa kodissa sikeästi nukutun yön jälkeen. Sunnuntaina lähdimme seuroihin pienellä porukalla: melkein kaksin, vain vauva mukana. Kroppa muistutteli tehdyistä töistä, mutta mieli rauhoittui Sanan kuuloon. Illalla esitin lapsille, että josko tehtäisiin lattialle vain iso torni banaanilaatikoista ja jouluvalot ympärille, tähti kasan päälle. Ajatus ei lapsille kelvannut, joten kuusi oli käytävä seuraavana päivänä kaatamassa.
Useampi kyläläinen kävi pyörähtämässä ja tuomassa perinteiset leipää, voita ja suolaa uuteen kotiin.
Vanha kotimme on nyt pimeänä, elämän äänet siirtyivät uuteen paikkaan. Yli satavuotias talo ei liene koskaan pitänyt sisällään niin paljon elämää kuin niinä reiluna kolmena vuotena, kun se sai olla kotimme. Hyvin se meitä palveli, kaksi vauvaakin ehti niinä vuosina syntyä. Pidettiin rippijuhlia, ristiäisiä ja monia synttäreitä.
Elämä jatkuu. Toisinaan olen miettinyt, miten ihmiset kylällämme näkevät meidän ja muiden uskovaisten perheiden elämän. Pariin vuosikymmeneen ei kylälle kukaan muu ole uutta taloa rakentanut kuin uskovaiset perheet. Kylän koulun oppilasmäärä onkin säilynyt varsin vakaana. Miten uskovaisilla perheillä on luottamusta ja rohkeutta rakentaa talo, kasvattaa lapsirikkaita perheitä? Nämä kaikki ylläpitävät elämää ja elinvoimaa niin kylällämme kuin muuallakin ympäri Suomea. Ihmetystä se ainakin on aiheuttanut, uteliaisuuttakin. Myös ihastelua ja arvostusta, joillakin negatiivisiakin ajatuksia.
Perimmäinen syy uskallukseemme lienee luottamus Jumalaan, siihen, että uskomme ja luotamme, että meistä pidetään huolta. Ajallisesti meillä on myös vahva turvaverkko, kotisiioni. Sieltä löytyy apua, kun sitä tarvitaan, kuten meidänkin siivous- ja muuttotalkoisiin.
Uskovaisina haluamme elää Jumalan sanan mukaisesti, tehdä työtä sen maan parhaaksi, jossa elämme ja ottaa lapset vastaan, jos Taivaan Isä antaa niitä perheisiin. Tällä on oma siunauksensa. Niin minä uskon.
Vaikka usein isänä koenkin oman vajavuuteni, tämä kaikki on täyttä elämää ja merkityksellistä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys