Antti Uljas
Hyvä lukijani. Vaimoni kirjoitteli Päivämiehen blogistina kolme vuotta, ja hänen kokemuksensa rohkaisemana tulin lupautuneeksi tähän samaan tehtävään.
Mielessäni on monia ajatuksia, monia asioita, joista kertoa. Mutta mistä aloittaa?
Tämä teksti julkaistaan tammikuussa, mutta tätä kirjoittaessani eletään marras-joulukuun vaihdetta. Se on aika, joka vuosittain pysäyttää ajatuksiani ja palaan muistoissa taaksepäin. Ehkä kirjoitankin nyt siitä, kun ne asiat ovat itselläni mielen päällä. Kirjoitan siitäkin huolimatta, että rakas vaimoni on omasta näkökulmastaan tapahtuneista jo aiemmin kirjoittanut.
Noin viisi vuotta sitten meillä oli sunnuntaina vieraita. Ilta oli erityinen, sillä tarkoituksemme oli paljastaa, että meille on tulossa kaksoset ja vieläpä vauvojen sukupuolikin. Vaimoni oli leiponut kakun, jossa oli sinisiä ja vaaleanpunaisia kerroksia. Aika nopeasti lapset hoksasivat, että tulossa on kaksi vauvaa, tyttö ja poika.
Sinä iltana ihmettelin itsekseni, että miten tuo selkä on jotenkin jumissa. Maanantaiaamuna lähdin tavallista aikaisemmin töihin. Työpaikalla, ennen kuin työkaverit olivat tulleet töihin, iski valtava kipu, tipuin polvilleni silkasta kivusta. Monien vaiheiden jälkeen pääsin sairaalaan. Kipu oli niin kova, että jouduin keskittymään pelkästään hengittämiseen, että pysyin edes tajuissani. Puhumaan pystyin sana kerrallaan.
Päivystyksessä minua tutkittiin ja lopulta arveltiin, että kyseessä on jokin selkäkramppi. Sain tuiman kipulääkityksen, ja minut lähetettiin kotiin. Kipu hellitti, mutta muuten voimat oli loppu. Ruoka ei pysynyt sisällä, ja olin hyvin väsynyt. Luulin aluksi syynä olevan kipulääkkeet.
Muutama päivä meni, ja olo oli yhä vain heikompi. Piti lähteä uudelleen päivystykseen. Se oli itsenäisyyspäivä. Vaimoni vei minut. Itse en olisi jaksanut ajaa tuota alle kymmenen kilometrin matkaa.
Uusissa tutkimuksissa selvisi, että tulehdusarvot olivat aivan tapissa. Toinen lääkäri huomasi, että pitää ottaa TT-kuvat. Vaimoni täytyi tässä välissä lähteä kotiin, kun lapset olivat siellä keskenään. Näin, että häntä pelotti. Lohdutin häntä, että kyllä tästä selvitään, ei hätää.
Kuvissa selkäkivun syy sitten selvisi. Aortanrepeämä. Kuulin sen ja näin lääkärin kalpeista kasvoista, että nyt on oikeasti paha paikka. Tuossa tilanteessa, jossa tiedostin oman elämäni olevan veitsenterällä, mieleeni laskeutui rauha ja hyvin luottavainen olo: Taivaan Isä pitää minusta huolen, tästä selvitään! Ei ole vielä minun aikani.
Ambulanssikuljettajat pohtivat, että kumpi on nopeampi, Mediheli vai ambulanssi. Tulivat siihen tulokseen, että ambulanssilla mennään. Minut vietiin kiireellä Meilahden sairaalaan, jossa kirurgi oli jo ovella vastassa. Minut vietiin paareilla ambulanssista suoraan leikkaussaliin, jossa kaikki oli jo valmiina. Paljoa ei kyselty, kun tuli tippaa, letkua ynnä muuta. Joku kysyi sosiaaliturvatunnuksen, ja sitten minut nukutettiin.
Kun heräsin olin teho-osastolla, vieressä oli hoitaja ja rakas vaimoni. Olin kiinni laitteissa ja kaikista lääkkeistä melko pökkyrässä. Muistan sen ilon, että hengissä ollaan. Ensimmäisistä päivistä muistan lähinnä teholla läsnä olleet ihmiset: siskoni, joka työskenteli samassa sairaalassa sairaanhoitajana, vaimoni ja teho-osaston hoitajat. Voimat olivat niin vähissä, etten kyennyt edes kylkeä kääntämään. Sairaalan vuoteella ihminen on riisuttu kaikesta. Tulevat kaksoset ja meidän iso perhe herätti hoitajista ihmettelyä, ja siitä sai puheenpartta silloin, kun itsellä oli voimia puhua. Uskokin tuli ilmi.
Teho-osastolla kuolema oli läsnä koko ajan. Sen kuuli ja vaistosi. Silti ei pelottanut. Se rauha, joka mieleeni oli laskeutunut, säilyi. Taivaan Isä huolehti. En osaa kuvailla, mutta jotenkin sitä tunsi, kuinka meidän perhettä kannettiin rukouksin. Kotiin tuli sellaistakin apua, jota ei osattu edes toivoa.
Hiljalleen voimat palautuivat. Vieraita kävi. Vierailut piristivät. Minua ja perhettämme muistettiin. Tuli viestejä ja soittoja. Ne kaikki lämmittivät mieltä. Oli ihme, että olin elossa. Leikannut kirurgi kävi juttelemassa ja sanoi, että lähellä oli. Ehkä noin tunnin olisin vielä kestänyt ilman leikkausta. Taivaan Isä varjeli. Joku sanoi, että elin jatkoajalla. Itse en koe olevani jatkoajalla; minun matkani pään ei ollut tarkoitus olla siinä. Jumala yksin tietää, missä se on.
Minut siirrettiin teholta osastolle, ja pääsin jouluaaton aattona kotiin. Hyvä ystäväni nouti minut sairaalasta kotiin. Hän oli valmis uhraamaan oman vapaailtansa meidän auttamiseen. Siitäkin tuli hyvä mieli.
Muistan yhä sen tunteen, kun kävelimme sairaalan ovista ulos raikkaaseen talvisäähän. Tai minä lähinnä köpötin. Kunnossa en vielä ollut. Toipuminen alkoi hiljalleen. Aluksi jaksoin juuri ja juuri kävellä portaat yläkertaan. Oli pakko levätä ennen kuin jaksoi tulla takaisin alas. Nukuin paljon ja söin. Sairaalassa olin laihtunut niin paljon, että keinutuolissa ei voinut istua, kun se sattui selkään ja takamukseen.
Pääsin seuroihinkin. Sattui vielä niin, että minulla oli isäntävuoro. Moni ei minua tunnistanut, niin olin muuttunut. Vielä useampi kävi tervehtimässä. Tuli lämmin, tervetullut ja turvallinen olo, olin kotisiionin keskellä.
Kuntoutumistani seurattiin kontrollein, lääkärit olivat tyytyväisiä. Palasin takaisin töihin vain kaksi kuukautta tapahtuneesta. Meidän kaksoset syntyivät täysiaikaisina ja terveinä. Elämä palasi hiljalleen uomiinsa, omalta osaltani ei kuitenkaan aivan siihen samaan, tuttuun uomaan. Tapahtunut jätti omat jälkensä, muutakin kuin ne näkyvät arvet nahkaan.
Näin marras-joulukuun taitteessa nämä muistot vyöryvät mieleen. En ole oikein edes yrittänyt ymmärtää, miksi minulle kävi näin. Jokin tarkoitus tällä oli, mutta mikä? Ainakin minulle se opetti käytännössä elämän ja ihmisen voimien rajallisuuden. Sen, että kukaan meistä ei tiedä, koska se oma vuoro on lähteä täältä ajasta. Siksi on hyvä turvata evankeliumiin ja panna matkan vikoja ja virheitä pois.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys