Antti Uljas
Kuluneen kuukauden aikana useampi blogisti on kirjoittanut elämän koettelemuksista. Monesti elämässä kohdatut koettelemukset kasvattavat meitä, eivätkä aina suinkaan kivuttomasti. Koettelemuksia on myös päästävä purkamaan, jottei taakka kasva liian suureksi kantaa. Siinä suureksi avuksi ovat rinnalla kulkevat ystävät. Useinkaan ei kaivata viisaita sanoja. Jo se, että kuuntelee ja koettaa parhaansa mukaan elää rinnalla, on jo paljon.
Elämässä vuorottelevat aurinkoiset ja pilviset päivät. Useimmiten se pilvisyys on vaihtelevaa ja meidän oma mielemme tekee ratkaisun, onko päivämme voittopuolisesti aurinkoinen vai synkän pilvinen. Aina emme osaa nähdä ilon ja kiitollisuuden aiheita, en ainakaan minä.
Haluankin nyt kirjoittaa elämän iloisesta yllätyksestä. Helmikuussa vietettiin kaksosten päivää. Meidän perheeseemme syntyi noin viisi vuotta sitten kaksoset, toinen tyttö ja toinen poika. Perheemme kahdeksas ja yhdeksäs lapsi, vajaan tunnin ikäerolla.
Jo raskausaika oli hieman erilainen. Raskauspahoinvointi oli paljon pahempi kuin kertaakaan aiemmin ja paremman puoliskon hajuaisti oli lahjakkaan vainukoiran tasolla. Kahvin tuoksu oli yksi täysin sietämätön asia. Itse tykkään kahvista kovasti ja koetin keksiä keinoja, miten voisin keitellä itselleni aamu- ja iltakahvit. Vaimoni makoili makuuhuoneessamme yläkerrassa, vein huoneeseen tuulettimen, laitoin sen täysille ja suuntasin ovea kohti, jonka vielä suljin ja sitten iloisesti vihellellen kahvin keittoon. Nyt ei hajut millään voisi päästä huoneeseen. Turha luulo! Kahvin keitto oli keskeytettävä.
Ystäväni sijoitti asuntovaunun pihaamme reissutyönsä takia, joka toi hänet Kymenlaaksoon joksikin aikaa. Tämä ratkaisi samalla myös minun kahvin keittämisen pulman. Monena iltana talven aikana keittelimmekin hänen vaunussaan yhteiset iltakahvit ja juttelimme maailman menosta. Mukavia muistoja jäi tuolta ajalta.
Kaksosten synnyttyä oli minunkin ensimmäisten kuukausien aikana osallistuttava yösyöttöihin. Vauvoilla oli nälkä samaan aikaan ja ruokaa oli saatava heti eikä kohta. Minä syötin toista tuttipullosta ja toinen sai rintaa. Seuraavalla syötöllä sitten vaihdettiin lasta. Vauvat kasvoivat, ja kun molempien imetys samaan aikaan onnistui, minut irtisanottiin tehtävästä. Heräsin kyllä edelleen, mutta tarjolla oli enää vain sivustaseuraajan rooli.
Kaksosten ollessa noin puolen vuoden ikäisiä vaimoni oli lähdössä naisteniltaan. Ajattelimme nokkelina, että kumpikin ottaa yhden vauvan, niin on helpompi hoitaa. Virhe. Kaksoset olivat tahollaan aivan reppanoita, ensimmäistä kertaa elämässään yksin, ilman sisarustaan. Jatkossa pidimmekin heidät yhdessä ja se oli todellakin helpompi ratkaisu kaikkien kannalta.
Kiinteää syömään opettelevaa lasta syöttäneet muistavat sen vaiheen, kun syöminen on vielä hieman hakusessa. Lusikan kärjen verran suuhun saatua mössöä mutustellaan ja makustellaan tovi, samaan aikaan itse on jo seuraavan lusikan kanssa odottelemassa, joko se suu olisi tyhjä. Kaksosten kanssa tämä oli helpompaa, kun pystyi lähes ilman taukoja lusikoimaan ruokaa suihin, vuorotellen.
Kävelemään opittuaan nämä kaksi olivat varsin aikaansaava pari. Erään kerran keittiöstä kuului rapinaa ja sen jälkeen outoa ritinää. Kauppakassien tyhjennys oli jäänyt kesken ja kaksoset olivat levittäneet lattialle täyden riisimuropaketin ja niistähän lähti kiva ääni, kun hyppeli päällä kikatuksen säestämänä. Toisella kertaa ääni, joka aiheutti pikaisen siirtymisen keittiöön, oli lätsähdys. Pöydälle kiivennyt kaksikko oli testannut kananmunien kestävyyttä heittämällä muutaman lattialle. Tilanne seisahtui pieneksi hetkeksi, kun ilmestyin ovelle, mutta seuraava peliliike oli heittää koko kenno kerralla. Sain napattua pääosan kiinni ennen kuin sotkua tuli valtavasti lisää, mitä nyt muutama muna ilmalennon aikana karkasi kennosta lattialle.
Ainakin meidän lapsilla on taaperoiässä ollut vaihe, jolloin kaikenlaisten kaappien tyhjentäminen on ollut maailman mukavinta hommaa. Niin, ja kahdestaan sekin työ oli huomattavasti tehokkaampaa. Eipä aikaakaan, kun kaikki keittiön kaapit oli tyhjennetty lattialle. Yhteistyöllä myös ne isoimmat kattilat ja paistinpannut saa kaapista lattialle.
Kaksoset ovat kuin vanha aviopari, tuntevat toisensa läpeensä. Erään kerran kuuntelin heidän keskusteluaan, kun he katsoivat Padi-vuorollaan Pipsa possua. Siinä käytiin läpi värejä liikennevalojen kautta. Tuli vihreä valo, johon pikkuneiti tuumasi: ”Hö eikö se nää, ei toi ole vihreä, se on turkoosi”, johon pikkumies hetken päästä vastasi: ”Ihan sama, sitä paitsi se ON vihree”. Sisko katsoi veljeään tuimasti, toinen ei tuijotusta edes noteerannut. Tuima ilme suli, pikkuneiti kohautti olkapäitään ja taisi todeta, että turha vaiva, antaa olla ja sopu säilyi.
Erään kerran lapset olivat ystäväperheessä viikonlopun hoidossa. Kaksoset keksivät kyläillessään alkaa lällättelemään, että ”meilläpä on kaksoset, teillä ei ole.” Ylpeitäkin ovat itsestään. Erilaiset persoonat täydentävät toisiaan, toisaalta he ovat myös mestareita ärsyttämään toisiaan.
Jokainen lapsi on lahja. Kaksoset ovat erityinen lahja, joka on antanut paljon iloa koko perheelle. Tosin sen kyllä voin näin kokemuksesta sanoa, että toinen lapsi ei kyllä mene ”siinä samalla”. Pois en kuitenkaan tätä saamaamme lahjaa ja kokemusta ikinä antaisi.
Päätellen siitä, miten vaimoni seuraavan raskauden ultrassa pettymystä niellen katseli ultran kuvaa: ”Vain yksi vauva…”, on myös hän nauttinut tästä kokemuksesta. Myönnettävä on kuitenkin, että nykyinen hektinen elämä on huomattavasti helpompi sovitella yhden kuin kahden vauvan kanssa.
Kiitollinen olen tästä elämän lahjasta, kuten kaikista lapsistamme. Jokainen on yhtä tärkeä erilaisena, juuri omana itsenään, Jumalan luomana.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys