Surullisillekin kertomuksille on joskus annettava aikaa. Ja vaikka ei antaisikaan, ne ottavat sijansa.
Muuan kertomus on noussut mieleeni aika ajoin vuosikymmenien saatossa. Luin sen kansakoulun neljännellä luokalla silloisesta lukukirjastani. Kertomus on mukaelma Riiassa vuonna 1880 syntyneen kirjailija Manfred Kyberin tekstistä.
Kertomuksen häkkilintu oli päässyt vain kerran elämässään lentämään etelään, ja se ikävöi yhä sinisten vuorten taakse. Kaukaiset vuoret näyttivät olevan lähellä. Ikävä toi ne lähelle. Lintu haaveili, että kunpa häkin ristikko olisi poissa! Kunpa ovi kerran unohtuisi auki, muutamalla siiveniskulla olisin vuorten luona, lintu ajatteli.
”Niin meni monta talvea ja monta kesää. Kului monta vuotta. Vuoret olivat vuoroin siniset ja vuoroin harmaat. Muuttolinnut tulivat etelästä ja palasivat etelään. Lintunen ristikon takana odotti yhä suurta hetkeä, hetkeä, jolloin ovi edes tuokioksi jäisi auki. Kerran se aivan erehdyksessä jäikin auki. Oli kirkas, päivänpaisteinen syyspäivä. Suuri hetki oli tullut.”
Lintu vapisi ilosta, pujahti ulos ja pyrähti lähimmän puun oksalle. Ihana luonto sai sen aivan hämmennyksiin. Se kokosi kaikki voimansa ja levitti siipensä lentääkseen sinisten vuorten taakse, mutta se ei päässyt kuin lähimmän puun oksalle. Siivet eivät enää kantaneetkaan, sillä pitkien vuosien aikana ne olivat käyneet liian heikoiksi. Se palasi masentuneena takaisin häkkiinsä.
”Taas muuttivat kurjet etelään. Syysilmassa soi niiden valittava ja kutsuva huuto. Mutta pian katosivat linnut sinisten vuorten taakse. Pieni lintu painoi päänsä siiven alle. Suuri hetki oli mennyt.”
Joskus mietityttää, miten monenlaisia tunteita meidän ihmisten on elämämme aikana koettava, hallitsemattomiakin, hämmentäviä, lopullisen tuntuisia, miltei kestämättömiä. On opeteltava luopumaan ja hyväksymään, pyytämään voimia jaksaa eteenpäin.
Monesti suurimpiin surun tunteisiin kietoutuu syyllisyys, ja se on kaikkein raskainta kestää. Siionin laulussa 359 puhutaan syyllisyyden taakasta, sen aiheuttamasta kivusta ja vaivasta, mutta samalla rohkaisevasti siitä, miten Vapahtaja antaa armonsa, rauhan ja lohdutuksen. ”Näen kuilun, mutta en putoa”, joku on sanonut.
Surun lisäksi meille annetaan ilon tunteitakin. Eräs ystäväni sai elämässään kokea yhtä aikaa monta suurta ilonaihetta. Lähetin hänelle viestinä jostain lukemani lauseen: ”Lohduta minua, olen niin onnellinen!” Hän koki tuon lauseen olevan omalla kohdallaan sillä hetkellä totisinta totta.
Iloa ja surua. Tarvitaan lohdutusta surussa mutta lohdutusta myös onnen hetkellä. Me ihmiset tarvitsemme toisiamme.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys