Nuorena sitä nukkui vaikka maailma olisi murentunut ympäriltä. Kiinalaisen, 1700-luvulla eläneen Ÿuan Mein runossa sanotaan: ”...mutta sitten muistan nuoruuteni, muistan miten silloin kuorsaukseni jyrisi kuin ukkonen ja miten nukuin aamut kuin salaman lyömä.” Ikä tuo tullessaan muutoksia. Stressaantuneena unet katkeavat helposti aamuyöllä ikioman ajatusriihen puintiin.
Vastikään lukemani uutistiedon mukaan Suomessa 1,2 miljoonaa ihmistä asuu yksin. Ehkä joku toinenkin valvoo yksin kanssani. Mutta senkään ajatteleminen ei paljoa lohduta. Elämä kaikissa vivahteissaan on omakohtaista. Varsinkin yöllä, kun päivän äänet ja kuvat puuttuvat, kaikki voi yhtäkkiä tuntua käsittämättömän raskaalta. Ihan kuin iso kivi kiikkuisi pään yläpuolella, ja kiveen olisi pakattuna huolia, syyllisyyttä, epäonnistumisia, laiminlyöntejä, alakuloa ja uhkakuvia. Värit katoavat. Lähitulevaisuus autioituu. Menneisyys nousee esiin elävänä ja selväpiirteisenä, tuntee joutuneensa kuin painajaismaiseen käräjäsaliin.
Kokee epäonnistuneensa suurin piirtein joka asiassa. Kun oikein pääsee synkissä ajatuksissaan vauhtiin, tuloksena on tragikoominen sekamelska. Aikoinaan on yrittänyt monessa tehtävässä miltei yli voimiensa, mutta nyt tuntuu, että jopa monet kuolemat, lähiomaisista lemmikkieläimiin, johtuvat omasta taitamattomuudesta. Sekin nousee painolastiksi, ettei yksineläjänä ole pystynyt ilahduttamaan vanhempiaan lastenlapsilla.
Raha-asiatkin huolettavat. Kun on elänyt sunnittelemattomasti, velkaa tulee riittämään hamaan hautaan asti. Eikä hautaankaan pääse omillaan, jos ei joku ensin realisoi asuntoa ja omaisuutta. Ja kuka sen tekisi? Omalla kohdallani saan todella heittää romukoppaan kuvitelman RIKKAASTA vanhastapiiasta!
Entäs sitten, kun kunto tästäkin huononee? Kun ei kuule eikä näe, kaikki aistit tylsyvät, eikä pysy edes kunnolla pystyssä. Liimattalan suviseuroissa sain kokea esimakua tulevasta: ensi töikseni kompastuin ison teltan naruun. Nuorena juostiin pikkutelttojen ympärillä ja pompittiin narujen yli kuin kengurut – nyt ei töppönen juuri maasta irti nouse.
Töitä olisi joka puolella enemmän kuin voimia. Maallakin entisessä kotitalossa lattiat vajoavat ja kallistelevat. Jo äitivainaalla rollaattori karkasi pirtin toiseen laitaan omia aikojaan. Maalit rapisevat. Saunan seinästä menee nyrkki läpi. Oi voi. Saa sanoa kuin se iäkäs sisar, joka vuosikymmenten päästä oli tullut katsoamaan ennen niin uhkeaa kotitaloaan. Hän oli seistä pönöttänyt kartanolla takki levällään, katsellut rähjääntynyttä talonrötisköä ja lausahtanut Siionin laulun sanoin: ”Se kaikki sulta tänne jää, kuule sä rakas ystävä.”
Mutta raskaimpiin murheisiin eivät omat sanat yllä. Tuskaan siitä, että niin moni rakas ihminen elää vailla uskon antamaa turvaa. On parasta nousta ylös, vaikka vain katselemaan ikkunasta. Onhan maailma vielä ennallaan, yötaivas, tähdet, aamunkajo. On eilistä uskoa sen verran, että pääsee alkuun: "Rakas Jumala, auta!" ”Auta minua ja Liettuan mummoa!” viestitti eräs ystäväni Vilnasta katsellessaan kirkon penkissä kyyhöttävää mummorukkaa.
Ilmansuunnat ovat kohdallaan edustaen ikiaikaista pysyvyyttä. Jos olisi kevättalven iltayö, Orion loistaisi etelässä huikeassa kauneudessaan, kuvion keskellä vinottain suorassa rivissä kolme tähteä: Orionin vyö. Vyön alapuolella Orionin kaasusumu, ”ikkuna taivaan kirkkauteen”, niin kuin ennen eläneet ovat luonnehtineet. Ei, todellinen ikkuna taivaan kirkkauteen ei kuitenkaan ole tuolla. Se on lähellä, täällä maan päällä.
Aamulla maailma normalisoituu. Yöllinen jyhkeä kohtalonomaisuus haalenee. Jäteauto piippaa peruuttaessaan naapurin pihalle. Työhönmenoliikenne herää. Kahvinkeitin kurahtelee. On mukava avata lehti: politiikka kiinnostaa. Ja moni muu asia. Ei olisi yöllä millään uskonut, että niillä olisi tuon taivaallista merkitystä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys