Pysähdyn silloin tällöin kirkkopuistossa sankarihautojen ääreen lukemaan kaatuneiden kivilaattoja. Kun vertaan kaatuneiden ikää jonkun tuntemani nuoren miehen ikään, tajuan miten elämänsä alussa he ovat joutuneet lähtemään. On vaikea ajatella surun syvyyttä, mikä kodeissa on koettu. On myös käsittämätöntä, kuinka papit ovat jaksaneet viedä nuo raskaat viestit perille.
Sotamies Muolaassa 22-vuotiaana
Vänrikki Pitkässärannassa 23-vuotiaana
Luutnantti Viipurinlahdella 27-vuotiaana
Lentäjäluutnantti Kannaksella 32-vuotiaana
Sotamies Suomussalmella 23-vuotiaana
Alikersantti Laatokan-Karjalassa 23-vuotiaana
Jääkäri Kannaksella 22-vuotiaana
Sotamies Kuhmossa 20-vuotiaana
Alikersantti kaukopartiossa 27-vuotiaana
He kaikki, ja niin monet muut, kaatuivat talvisodassa. Ihan kohta, marraskuun viimeisenä päivänä talvisodan alkamisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta.
Miten paljon sota on aiheuttanut myös sellaista kärsimystä, jota on jouduttu kantamaan kymmeniä vuosia, hautaan asti, kenties vain oman mielen salatuissa kätköissä. Kuulin kerran erään veteraanin kärsineen koko elämänsä vaikeasta sotaneuroosista. Hän oli nähnyt viikoittain ahdistavan sotapainajaisen, josta oli herännyt hiestä märkänä ja tuskaisena. Kuinka syvästi sellainen onkaan syönyt elämänvoimia!
Isäni ei paljon puhunut lääkintämiehen tehtävistään, mutta yhden kohtaamisen hän joskus kertoi. Sotilas oli haavoittunut vaikeasti, hän oli menettänyt molemmat alaraajansa. Haavoittunut oli vaatinut:
– Anna pyssy! Ammun itseni.
Isä oli puhellut hänelle rauhoittavasti. Haavoittunut oli lopulta kysynyt, tuleeko hänestä enää minkäänlaista miestä. Keskustelua oli jatkettu, hän oli rauhoittunut ja pyytänyt tupakkaa.
Tapaus oli selvästi jäänyt isälle voimakkaasti mieleen ehkä monestakin syystä. Vaistosin, että järkytyksen lisäksi isään oli vaikuttanut se, että hän kykeni vahvistamaan haavoittuneen elämänuskoa tuolla kauhealla hetkellä. Se oli hänelle arvokas muisto, sen tajusin.
Sotavuosina jouduttiin todella raskaisiin tilanteisiin. Ihmiset kärsivät. Eläimet kärsivät. Koko luomakunta kärsi. Valmiit rakennukset ja rakenteet pommitettiin hajalle. Vaivalla rakennettu oli hetkessä raunioina.
Rauhanajan suunnaton arvo kirkastuu sota-ajan historiaa ja kirjallisuutta lukemalla. Presidentti Kyösti Kallio aloitti rukouksensa Nivalan kirkossa itsenäisyyspäivänä 1939, kun talvisotaa oli kulunut viikko: ”Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme Sinua: Herra, auta meitä hädässämme, äläkä anna meidän hukkua. Lahjoita kääntymys synnin ja laittomuuden teiltä, jotka johtavat kansamme tuhoon, Herra, armahda meitä.”
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys