Reagoin Päivämiehen ilmoitukseen, jossa etsittiin uusia blogisteja. Lähetin näytteille kymmenen vuotta vanhan tekstin. Samalla ajattelin, että kaikenlaisia tyyppejä sitä blogisteiksi yrittää. Yllätyksekseni tulin valituksi.
Samanaikaisesti kun olisi pitänyt ruveta ensimmäistä blogitekstiä kyhäämään, hajosi tietokone. Osamaksullahan uuden saa, ei siinä mitään. Mutta ennen kuin olin tutustunut uuteen läppäriin, ilmestyi sen päälle lojumaan vieras kissa. Olin aiemmin luvannut eräälle Amerikkaan matkustavalle pariskunnalle, että otan kuukaudeksi hoitoon heidän riehakkaan, nuoren kissansa.
Viikot vierivät. Kissa hautoi läppäriä. Itse en koskenut siihen sormellanikaan. Amerikan matkaajat palasivat, ja kissa haettiin kotiinsa. Samalla tuli eteen blogitekstin palautuspäivämäärä. Nyt kirjoittamaan! Käärin hihani, siitä se lähtisi.
Mutta ei lähtenyt. Lauantaipäivä kului. Tuli ennen näkemätön rimakauhu. Ruudulle ilmestyivät vain ja ainoastaan sanat: Olen 65-vuotias. Laskuri näytti harakanvarpaistani koostuvan 16 merkkiä välilyönteineen. Juutuin kaulaa myöten tuohon kohtalokkaaseen lauseeseen. Muuta ei syntynyt; revi nyt siitä.
Hyväkö lie vai paha, että olen 65-vuotias, ajattelin, ei se ainakaan omaa syytäni ole. Tarkemmin ajateltunahan se on oikeastaan hieno juttu. Saisin olla kiitollinen. Suomessa kuoltiin vielä 50-luvulla muun muassa tuberkuloosiin.
65-vuotias on syntynyt suunnilleen kahdeksan vuotta sotien loppumisen jälkeen jälleenrakennuksen vasarain paukkeessa. Muuta metakkaa ei silloin niin kauheasti ole vielä onneksi ollutkaan. Lapsena hän on kuunnellut naapurin isäntien piipputupakansavun seasta kantautuvia puheita käsittämättömästä väsymyksestä, kun kaveri oli nukahtanut suolle kesken matkan ja siitä, miten toiset olivat huutaneet:
– Nouse hyvä mies ylös, vihollinen tulloo!
Hän on vaistonnut isän ajoittaisen melankolisuuden kuuluvan yhteen noiden puheiden kanssa.
Muistoissa on pankkoreen jalasten kirskunta pakkastiellä, uunin vieressä kuivuvien länkien tuoksu, navetan ovesta tuleva lannan haju ja lehmien hönkimä lämmin höyry. Lyhdyn valossa on kuljettu hakemaan postia, pirtin pöydälle on levitetty saapuneet joulukortit:
– Kato äiti, nämä on kaikki tännään tullu!
65-vuotias on kokenut maaltapaon vuosikymmenet. Talot ovat jääneet kylmilleen, saunat lahonneet, navetan katot pudonneet sisään, heinälatojen lattian läpi on alkanut lopulta kasvaa koivuvesakkoa. Maahan kiinnittynyt ja vuodenaikojen mukaan rytmittynyt elämisen selkäranka on murtunut ja rusentunut.
Joskus entisten aikojen muisteleminen tuntuu haikealta. Useimmiten se on valtava voimavara. Tyytyminen siihen, mitä on ja mitä ei ole, tuo levollisen mielen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys