Kullakin aikakaudella ovat omat kotikasvatuksen käytäntönsä. Digiaika on muuttanut vajaan kymmenen vuoden sisällä selvästi käytäntöjä myös kodeissa, ja erot kotien välillä ovat lisääntyneet. Aineellisia resursseja on nyt enemmän, mutta miten on käynyt vuorovaikutuksen? Nopeat muutokset haastavat osaamisen. Miten kohtaamme tuon haasteen?
Kari Vengasaho
Kari Vengasaho
Siionin Lähetyslehdessä ilmestyy tänä vuonna artikkelisarja Hengen hedelmistä. Mitä Hengen hedelmät ovat nykyään uskovaisen henkilökohtaisessa elämässä, perheessä, yhteiskunnassa sekä Jumalan seurakunnassa?
Eveliina Saukko
Eveliina Saukko
Sitoutuessaan ihminen osoittaa omistautumisellaan uskollisuutta henkilöä tai asiaa kohtaan. Tällöin voi tuntea asian tai toisen henkilön sydänäänet. Mitä se sitoutuminen oikein on? Kuulostaa jo sanana voimalliselta. Onko sitoutuminen vapaaehtoista vai pakollista? Ehkäpä se onkin enemmän kuin pelkkä ”kyllä”. Se on kuin solmua muistuttava side, joka yhdistää meidät esimerkiksi elämäntapaamme, ihmissuhteisiimme tai johonkin tavoitteeseen. Parhaimmillaan se on voimavara, vaikka voi vaatia uhrauksia ja ponnisteluja.
H.H.
H.H.
Jumala on ilmoittanut Sanassaan tahtonsa. Apostoli Johannes on ilmaissut tästä keskeisimmän evankeliumikirjassaan: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:16).
SRK:n kuva-arkisto/ Lasse Kokko
SRK:n kuva-arkisto/ Lasse Kokko
Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispat esittävät kirkolliskokouksen hyväksyttäväksi perinteisen avioliittokäsityksen rinnalle myös toisen, eli samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen. Tästä piispat päättivät maaliskuussa pitämässään ylimääräisessä piispainkokouksessa. Ainoastaan yksi piispa jätti asiasta eriävän mielipiteen.
A.K
A.K
Virsikirjasta ilmestyi uudistettu laitos vuonna 1986. Tärkeimpiä muokkauksen syitä oli virsien kieliasun nykyaikaistamisen tarve. Virsistä tahdottiin poistaa äänneasultaan tai taivutukseltaan vanhahtavat ja harvinaisiksi käyneet muodot. Tavoitteeksi asetettiin kieliasu, jota nykyajan ihminen voi ymmärtää. Virsien melodioitakin muokattiin tai vaihdettiin.
Pixabay
Pixabay
Mika Karsikkaan Paavolan Rauhanyhdistyksen nuortenillassa 24.2.2024 pitämän alustuksen pohjalta koonnut Heli Säkkinen.
A.-L. S
A.-L. S
Vuonna 2019 toteutetun kyselytutkimuksen tulosten perusteella kristinuskosta luopuminen on laaja ilmiö. Samoin tutkimus osoittaa, että henkisyys on syrjäyttämässä hengellisyyttä. Uudenlaisen henkisyyden leviäminen tapahtuu suurelta osin sosiaalisen median kautta. Muodostuu ”kuplia”, joissa samanmieliset ja -henkiset ihmiset ovat kanssakäymisissä keskenään, ja heillä on yhteinen todellisuuskäsitys.
Eveliina Saukko
Eveliina Saukko
Työ ei ole ihmisarvon mitta eikä sen mielekkyys tule rahan eteen raatamisesta. Luterilaisen perinteen näkökulmasta työ edistää yhteistä hyvää.
Kuva Suomen evankelisluterilaisen kirkon Koraalivirsikirjasta, joka hyväksyttiin 15. yleisessä kirkolliskokouksessa vuonna 1943.
Saara Kolehmainen
Kuva Suomen evankelisluterilaisen kirkon Koraalivirsikirjasta, joka hyväksyttiin 15. yleisessä kirkolliskokouksessa vuonna 1943.
Saara Kolehmainen
Syksyllä 1523 Martti Luther kirjoitti sanat hyvin tuntemaamme virteen 261: "Oi iloitkaa te kristityt". Se oli hänen ensimmäinen virtensä seurakunnan käyttöön. Siitä käynnistyi luterilainen virsiperinne. Kun me jumalanpalveluksessa, seuroissa ja muissa tilaisuuksissa laulamme, voimme muistaa, että luterilainen perinne alkoi 500 vuotta sitten.
H. V.
H. V.
Kautta aikain on pohdittu Jobin kirjan kysymyksiä: Mikä on pahan alkuperä? Kiinnostaako Jumalaa maalliset asiat? Välittääkö hän minun asioistani? Kaiken yli nousee kysymys: miksi hyvät ihmiset joutuvat kärsimään? Paras vastaus löytyy ristin tiestä, mutta Jobin kirjasta kannattaa tutkia hyvän ja pahan välistä taistelua.
SRK:n arkisto
SRK:n arkisto
Ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Terveyden, toimintakyvyn ja kognitiivisten kykyjen heikkenemisen lisäksi ikääntyvä kokee usein menetyksiä myös sosiaalisessa verkostossaan. Kivut, menetykset ja toiminnalliset rajoitukset voivat lisätä alakuloisuutta ja masennukseen sairastumisen riskiä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys