Pixabay
Pixabay
Mika Karsikkaan Paavolan Rauhanyhdistyksen nuortenillassa 24.2.2024 pitämän alustuksen pohjalta koonnut Heli Säkkinen.
Kohdatuksi tuleminen on yksi ihmisen perustarpeista. Nykyarki vaikuttaa olevan kiireistä ja tuntuu, että aikaa kohtaamisille ei välttämättä helposti löydy. Aito kohtaaminen on pyyteetöntä; siinä ei tavoitella omaa etua eikä odoteta toiselta vastapalvelusta. Vilpittömästä kohtaamisesta kaikki osapuolet kuitenkin usein saavat jotain itselleen.
Kohtaaminen on mahdollisuus keskustella mieltä askarruttavista asioista ja oppia muilta ihmisiltä arkisista asioista ja elämästä yleensä. Siinä voi saada rohkaisua myös uskonasioihin liittyen. Vastuu kohtaamisesta on meillä kaikilla – niin kotona, koulussa, työssä, vapaa-aikana, rauhanyhdistyksen toiminnassa kuin sosiaalisessa mediassakin.
Ehdimmekö kohdata kotona?
Onko meillä aikaa pysähtyä kysymään ja kuuntelemaan, mitä lapsillemme, nuorillemme, vanhemmillemme, sisaruksillemme ja muille läheisillemme kuuluu? Älylaitteet haastavat jatkuvasti ajankäyttöämme. Haluammeko ja uskallammeko siirtää netti- ja somesisällöt sivuun ja niiden sijaan kohdata toisemme kiireettömästi, aidosti välittäen, kuunnellen ja keskustellen, kannustaen ja rohkaisten, kokonaisvaltaisesti toistemme rinnalla kulkien?
Nuoret kaipaavat keskusteluyhteyttä vanhempien kanssa, ja vanhemmat kaipaavat keskusteluja nuorten kanssa. Kunpa meillä olisi kotiympyröissä mahdollisuus keskustella kaikista mieltämme askarruttavista asioista ja kysymyksistä; kenelläkään nuorella ei pitäisi olla asioita, joista ei uskaltaisi kertoa omille vanhemmilleen.
Nuoret, tarttukaa rohkeasti vanhempianne hihasta ja kertokaa kuulumisianne. Kaikille hyviä keskustelunavauksia voivat olla kysymykset mitä sinulle kuuluu, miten sinulla menee tai miten olet jaksanut. Vanhemmat ovat esikuvia ja esimerkin näyttäjiä lapsilleen ja vanhemmat sisarukset nuoremmilleen. Pieniltä lapsilta saa usein vilpittömän ja aidon huomion pyytämättäkin.
Kun pystymme keskustelemaan kotona arkisista asioista, kuten koulu- ja työpäivästä, säännöistä, toimintatavoista, käyttäytymisestä tai kielenkäytöstä, ja pitämään keskusteluyhteyden avoimena, meidän on helpompi keskustella myös vaikeammalta tuntuvista asioista.
Joskus keskustelutilanteet voivat ajautua väittelyiksi. Eri mieltä voi kuitenkin olla myös sovussa; väittelylle ei tarvitse löytyä voittajaa. Huoltajilla on vastuunsa, ja toisinaan – vaikkapa kotiintuloajoissa – ”sanelupolitiikka” on perusteltua lapsen ja nuoren hyvinvoinnin ja turvallisuuden näkökulmasta. Uskomisen asioissa Raamattu kehottaa yksimielisyyteen.
Jumalan rakkaus – Täydellinen kohtaaminen
Jumala ei odota ihmisiltä vastapalvelusta. Hän tietää, että ihminen ei kykene omin avuin pääsemään taivaaseen. Jumala osoitti mittaamattoman suurta rakkautta antaessaan ainoan poikansa maan päälle sovittamaan kaikkien ihmisten synnit.
Täydellistä kohtaamista on saada olla Jumalan armohoidon alla, evankeliumin ja rukouksen voimaan luottaen. Evankeliumi synnyttää Jumalan lasten välille rakkauden ja halun pyytää ja antaa lankeemukset ja heikkoudet anteeksi. Elävän uskon omistajana on helpompi nähdä toiset ihmiset arvokkaina ja ajatella heistä hyvää.
Tekstit ovat osioita Karsikkaan alustuksesta. Laaja kokonaisuus on luettavissa tällä viikolla ilmestyvästä Päivämiehestä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys