Pauli Mutanen
Tulin juuri sisään ulkoa kantamasta puita pannuhuoneeseen. Halkoja tarvitaankin paljon, sillä pitkän lauhan jakson jälkeen taivas on seljennyt ja pakkanen kiristymässä. Ensi yöksi on luvattu jopa 40 asteen pakkasia Lappiin. Tällä hetkellä Savukosken Tulppiossa lämpötila on -38,2. Näyttäisi siltä, että talven pakkasennätys saattaa rikkoutua ensi yönä. Myös meillä Kainuussa on hyytävän kylmää ja pohjoistuuli purevaa.
Kiinnitin halkoja kantaessani huomiota eteläiselle taivaalle, jossa on viiden päivän ikäinen kasvava kuunsirppi. Kummallakin puolen kuuta on useita planeettoja kauniissa rivissä yötaivaalla. Uutisen mukaan taivaalla on tällä hetkellä kuusi planeettaa sievässä ekliptika-nimisessä kaaressa. Sitä kutsutaan myös eläinradaksi, koska useat sen tähdistöt on nimetty jo muinaisista ajoista eläinten mukaan. Samaisen artikkelin mukaan helmikuun viimeisenä päivänä taivaalla tapahtuu oikea planeettojen paraati: kaikki seitsemän aurinkokuntamme planeettaa ovat yhtä aikaa näkyvissä tähtitaivaalla.
Pauli Mutanen
Joululomalla innostuin erään teologin ja tähtitieteen harrastajan kirjoittamasta kirjasta, jossa hän käsittelee tähtitaivaan ilmiöitä Kristuksen syntymän aikoihin. Tuntuu, että nämä taivaan merkit sopivat hämmästyttävän hyvin yhteen Matteuksen kuvaukseen Betlehemin tähdestä, joka johdatti idän tietäjät Jeesus-lapsen luo. Raamatussa onkin useassa kohdin mainittu, miten Jumala asettaa taivaalle merkkejä silloin, kun jotain suurta on tapahtumassa.
Viime lauantaina kävin tentissä, jonka eräs kirja käsitteli uskonnonfilosofiaa. Aihepiiri tuntui etukäteen luotaantyöntävältä, mutta löysin kirjasta paljon asioita, jotka hämmästyttivät – mutta myös vahvistivat – uskoani Jumalaan. Kirjassa käsiteltiin useita Jumalan olemassaoloon liittyviä todisteluja ja filosofisia argumentteja, joista osa on peräisin teologeilta jopa tuhannen vuoden takaa.
Mutta eniten minua kiinnostivat todistelut, jotka perustuvat aivan uusimpiin tieteellisiin tutkimustuloksiin. Nämä havainnot ovat saaneet jopa kovan linjan ateistifilosofit ja tiedesuuntautuneet skientistit epätietoisuuden tilaan, sillä niitä on vaikea selittää ilman Jumalan olemassaoloa. Käsittelen seuraavaksi yhtä niistä, eli niin kutsuttua kosmologista argumenttia, jonka eräs versio tunnetaan nimellä hienosäätöön perustuva suunnitteluargumentti (the argument from fine-tuning).
Hienosäätöön perustuva argumentti on kiehtova, koska siihen liittyvät yksityiskohdat perustuvat fyysikkojen laskelmiin. Näitä tutkimustuloksia ei voi kukaan luonnontieteen tutkija kieltää – eivät edes ateistit. Vuonna 1973 kuuluisat kosmologit Barry Collins ja Stephen Hawking kiinnittivät huomiota siihen, miten epätodennäköinen tapahtuma on ollut maailmankaikkeuden synty. Esimerkiksi tähdet ja galaksit eivät olisi muodostuneet, jos alkuräjähdyksen nopeus olisi ollut mitättömän verran pienempi tai suurempi. Edes Collins ja Hawking eivät kyenneet löytämään selitystä asialle.
Hienosäädön ydin on se, että pienetkin muutokset fysikaalisissa vakioissa johtavat suuriin muutoksiin maailmankaikkeuden tasolla. Teorian mukaan alkuräjähdyksen ensimmäisten sadasosasekuntien aikana maailmankaikkeus laajentui suunnattoman nopeasti. Jos laajentuminen olisi tapahtunut edes 1/10⁶⁰ hitaammin, maailmankaikkeus olisi sortunut takaisin kasaan. Tuo luku on siis desimaaliluku, jossa on pilkun jälkeen 59 nollaa ennen ykköstä. Vastaavasti pikkuriikkisen verran nopeampi alkuräjähdys olisi aiheuttanut sen, että hiukkaset eivät olisi ehtineet liittyä toisiinsa, jolloin aineen synty olisi ollut mahdotonta.
Pauli Mutanen
Toinen esimerkki liittyy atomiytimen rakenteeseen. Vetyatomia lukuun ottamatta kaikkien atomien ytimessä on kaksi tai useampi protoni. Näitä pitää yhdessä voima, joka tunnetaan nimellä vahva vuorovaikutus. Jos tämä vahva vuorovaikutus olisi 10 % pienempi nykyisestä, eivät protonit pysyisi yhdessä. Tämän seurauksena olisi olemassa vain vetyatomeja. Jos vuorovaikutus taas olisi 4 % nykyistä suurempi, maailmankaikkeuteen ei olisi muodostunut taivaankappaleita, kuten tähtiä. Ilman näitä tähtiä – joka meidän Aurinkommekin on – elämä olisi mahdotonta.
Maailmankaikkeuden muodostuminen ja elämän syntyminen on ollut äärettömän hienosäädetty tapahtuma. Sen todennäköisyys on sama, kuin että jossain päin universumia heitetty tikka osuisi kaukaisuuteen laitetun tikkataulun napakymppiin. Tämän perusteella ei ole ihme, että hienosäätöteoria on herättänyt monessa fyysikossa ja kosmologissa uskonnollisia ajatuksia. Samaan aikaan jotkut luonnontieteilijät ovat kuitenkin pyrkineet luopumaan alkuräjähdysteoriasta, koska se tarkoittaisi uskomista kaiken luojaan eli Jumalaan.
Nämä ateistiset tutkijat ovat keksineet tilalle hurjalta vaikuttavia selityksiä. Yksi niistä on multiversumiteoria, jonka mukaan maailmankaikkeuksia onkin olemassa mittaamattoman paljon yhtä aikaa. Me ihmiset satumme olemaan siinä versiossa, jossa materia ja elämä ovat kaikessa epätodennäköisyydessään syntyneet. Toisen teorian mukaan maailmankaikkeuksia muodostuu, laajenee ja tuhoutuu yksi toisensa jälkeen käsittämättömän pitkässä aikasarjassa. Vaikka näin olisikin, mikä näitä maailmankaikkeuksia suoltaa ulos valtavia määriä? Tämänkin selityksen takaa löytyy lopulta Jumalan kädenjälki.
Näissä teorioissa häkellyttää se, että niiden selittäminen on käytännössä mahdotonta filosofeille ja fyysikoille. Vaikka asiaa kääntelisi miten päin tahansa, maailmankaikkeuden syntyminen on niin suuri ihme, että sen ymmärtäminen on ihmisjärjelle mahdotonta. Joudumme myöntämään, että vaikka ihmisen viisaus on suuri ihme, se on vain käsittämättömän pieni häivähdys, vähemmän kuin 1/10⁶⁰, Kaikkivaltiaan Jumalan viisaudesta: "Minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo Herra. Sillä niin korkealla kuin taivas kaartuu maan yllä, niin korkealla ovat minun tieni teidän teittenne yläpuolella ja minun ajatukseni teidän ajatustenne yläpuolella." (Jes. 55: 8–9)
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys