Mika Mutanen
Palokankaan kallioisella mäellä Kajaanissa seisoi viidenkymmenen vuoden ajan maamerkki, joka näytti olevan yhtä korkea kuin pitkäkin. Kesäkuun 1969 alussa käyttöön otettu rakennus oli Kainuun ylpeys, hyvin suunniteltu ja moderni keskussairaala. Vuosikymmenet kuluivat, ja lopulta rakennuksen aika tuli täyteen. Syksyllä 2021, kun viimeinen potilas oli saatettu uuteen sairaalaan ja hoitaja sulkenut oven, purkajat saapuivat rakennukseen porat ja konevasarat kädessään. Hetken näytti siltä, kuin mitään ei olisi tapahtunut, sillä he tekivät töitä rakennuksen sisällä.
Eräänä päivänä tornin viereen ajoi mahdottoman pitkällä puomilla varustettu kaivinkone, joka alkoi ylimmästä kerroksesta käsin purkaa kattoa, seiniä ja lattioita. Sen rautainen koura repi, murskasi ja paloitteli rakenteita niin, että vanha sairaalatorni oli lopulta kuin tykistökeskityksen kokenut rauniokasa. Seuraavana kesänä rakennuksen paikalla oli enää asfalttinen parkkipaikka ja vasta kylvetty nurmikenttä. Rakennuksen historia oli päättynyt, eikä mitään jäänyt jäljelle.
Purettuun potilastorniin liittyi paljon muistoja. Yhdeksän kertaa olin mennyt ensin yksin, sitten lisääntyvän lapsijoukon kanssa äidin ja vastasyntyneen luo. Ne olivat onnen ja riemun hetkiä. Uuden elämän ilo oli pian peittänyt vauvan odotukseen ja synnytykseen kuuluneen väsymyksen ja kivun.
Eräänä maaliskuisena päivänä kuusi vuotta sitten kävelin kuitenkin rakennusta kohti sydän pamppaillen. Olin tulossa sinne työterveyspalaverista, jossa oli sovittu, että palaan töihin kahden kuukauden sairausloman jälkeen. Palaverin lopuksi kerroin vaimoni terveydentilaan liittyvän huolen. Sovimme, että lääkäri jatkaa lomaani, jos uutiset ovat huonoja. Työuupumuksesta toipuneen paluu töihin ei olisi ollut silloin mahdollista.
Päivä jäi mieleeni myös siksi, että se oli syntymäpäiväni. Olin etukäteen sanonut vaimolleni, että en toivo lahjoja enkä juhlaa, koska meillä oli ollut suuri huoli hänen terveydestään. Silti sain aamulla kortin ja lahjan, SRK:n kirjan, jonka sisäkannessa oli liikuttava viesti: ”Rakkaudella 5.3.2018, Aino”.
Lähestyin nyt sairaalanmäkeä rukouksia mielessäni huutaen. Heti kun olin istuutunut odotushuoneeseen, hoitaja toi vaimoani pyörätuolissa työntäen. Ainon pää oli painuksissa ja silmät kyynelissä. Ymmärsin välittömästi, että taivaan enkelit olivat tuoneet viestin, jota olimme aavistelleet jo 24 vuotta. Se oli kuningas Hiskiaan viesti: ”Näin sanoo Herra: Toimita talosi; sillä sinä kuolet etkä enää parane” (Jes. 38:1).
Aino ei ollut mikään enteidennäkijä, mutta hänellä oli aavistus kohtalostaan. Siitä hän oli puhunut avioliiton alusta lähtien – hän joutuu lähtemään kesken pois. Ei hän sitä epäillyt, se oli kuin valmiiksi kirjoitettuna hänen sieluunsa. Herkissä elämäntilanteissa Ainolla oli tapana kirjoittaa runoja ja ajatelmia. Huhtikuussa 2004, kuudennen lapsen syntymän jälkeen, hän kirjoitti minulle kirjeen:
”Mika, jos joskus luet tätä kirjaa ja jos minua ei enää ole rinnallasi – vain Taivaan ikkunan takana teitä rakastamassa – vaimo- ja äitienkelinä – ajattele, että kirjoitukset ovat hetkellisiä purkauksia. – – Mika, kun minusta aika jättää, lue lapsilleni ja rakkailleni ne runot ja ajatukset, joita olen heille nimellä tai syntymäpäivämäärällä omistanut. Kerro heille, että äidinrakkaudesta ei ole kuin murto-osa niissä sanoissa, joita olen onnistunut kirjoittamaan. Jokainen lapsi on ollut äidille yhtä rakas. Äidinrakkaus on ääretön.”
Syöpä! Levinnyt syöpä! Se oli järkyttävin mahdollinen uutinen. Tulimme toisiamme lähelle ja juttelimme koko illan. Miten meidän käy? Miten meidän perheemme selviää? Tulevaisuus oli raskaiden pilvien peitossa. Ymmärsimme, että Aino lähtee pois. Rukoilimme, että saattomatkamme olisi mahdollisimman pitkä. Pyysimme myös ihmettä, koska sellaisiakin Jumala oli joskus antanut. Kun iltamyöhällä lähdin ajamaan kohti kotia, laitoin kuulumaan radiosta Siionin laulun: ”Kannamme, rakkahani, ain toinen toistamme luo armoistuimemme ja suojaan Herraamme. Näin matkalla ja tiellä uskossa rukoillen yhdessä olla saamme edessä Jeesuksen.” (SL 1976 209:2.) Tästä laulusta tuli yhteinen saattolaulumme.
Kotona lapset ja nuoret valvoivat. Miten äiti jaksaa? Yritin rauhoitella, sillä halusimme kertoa uutiset vasta, kun äiti palaa kotiin. Kun hän tuli, kokoonnuimme yhteen ja kerroimme tilanteen. Lapsille asian vakavuus selvisi ajan myötä, mutta nuorisolle tieto oli järkytys. Sukulaiset ja läheiset tulivat tueksi ja auttoivat paljon.
Kevään aikana sytostaattihoidot alkoivat tehota ja vointi parani. Aivan kuin taivaallinen työnjohtaja olisi määrännyt majanpurkajat keskeyttämään työnsä. Huhtikuussa Aino jaksoi tehdä kävelylenkkejä kylätien päähän asti. Kevät oli avioliittomme parasta aikaa, se oli yhteinen kokemuksemme. Muistelimme menneitä, puhuimme ja nauroimme. Valitimme heikkouksiamme aviopuolisoina ja hoidimme välejämme evankeliumilla. Olo oli puhdas ja lämmin.
Myös kevät oli aurinkoinen ja kaunis. Lumi, jota oli vielä huhtikuussa paljon, hävisi toukokuun alkuun mennessä kokonaan. Ilmat lämpenivät, routa suli ja maa heräsi kasvuun. Koivikkoon puhkesivat hiirenkorvat, raidat kukkivat ja kuningatarkimalaiset lensivät. Äitienpäivän aikoihin – se oli Ainon viimeinen äitienpäivä – Mieslahden rinteet peittyivät tuhansiin valkovuokkoihin.
Kesäkuun alussa oli vanhimman poikamme Paulin ylioppilasjuhlat. Luonto oli kauneimmillaan, ja pihan omenapuutkin pukeutuivat valkoisiin kukkamekkoihin. Juhlien aikana käytiin keskusteluja elämästä ja kuolemasta ystävien kanssa. Useimmat kuulivat Ainon sairaudesta ensimmäisen kerran. He ihmettelivät: ”Ethän sinä voi olla vakavasti sairas, olet niin virkeän ja valoisan oloinen!” Aino olikin puhelias ja loisti auringon valoa koko päivän ajan. Ihan kuin Jumala olisi antanut hänelle tilaisuuden hyvästellä ystävänsä.
Elämän suvi päättyi, sillä jo seuraavana päivänä alkoivat ruumiissa puhaltaa kylmät tuulet. Keuhkoveritulppa. Majanpurkajat palasivat töihin sankoin joukoin, eivätkä ne enää välittäneet lääkäreiden myrkyistä. Ruumista purettiin kerros kerrokselta ensin sisältä, sitten ulkoa.
Raamatun kuningas Hiskia rukoili Herraa katkerasti itkien ja kuolemaansa surren. Tapahtui ihme, hän sai viisitoista vuotta jatkoaikaa. Jumala antoi siitä merkin: Ahaksen Säijärin varjo siirtyi kymmenen juonta taaksepäin. (Jes. 38.) Ainon aurinkokellossa varjo ei pysähtynyt, vaan kulki vääjäämättä kohti määränpäätä. Lisäaikaa meilläkin rukoiltiin, mutta Jumala näki toisin.
Kesäkuussa järjestettiin asioita: laadittiin testamentti ja suunniteltiin perheen muut ajalliset toimet. Toimita talosi, sinä et parane... Koitti luonnollisen kesän valoisin aika, juhannus. Meillä valvottiin, mutta kesän valoisista öistä ei jaksettu iloita. Kivut yltyivät, uni pakeni. Aino makasi pehmeässä lepotuolissa, jonka ystävät olivat tuoneet. Hieroin kipuja vähemmäksi, välillä toin kostutettuja pyyhkeitä ja tarjoilin lääkkeitä.
Kesäyö oli lämmin ja autereinen. Avoimesta ikkunasta puhalsi leppeä tuulenvire, joka liikutti silkinkeveitä verhoja edestakaisin. Jossain vaaran rinteillä mustarastas soitti haikeasti huilullaan. Yhtäkkiä kivuista kärsivä parahti: ”Miksi kaikki ei voi olla kuten ennen!” Epätoivo pisti tikarilla reiän omaankin sydämeeni. Miksi Jumala otti terveyden pois yhdeksän lapsen äidiltä? Miksi äiti lähtee, kun perheessä äitiä eniten tarvittaisiin? Mieli oli täynnä kysymyksiä, mutta ei yhtään vastausta. Oli hiljaista, mutta sisin huusi tuskaa: Miksi Jumala, miksi!
Jumala vastasi, tuli ihan viereen. Kaksi voimakasta trumpettia alkoi soida kesäyössä. Niiden äänet kiirivät vaaran rinteitä pitkin ja tulivat avoimesta ikkunasta huoneeseen. Kurkia! Niistä Hiskiakin puhui epätoivon hetkellä. Kurjet toivat Jumalan viestin kärsimysten keskelle.
Tapahtui sellaista, jota järki ei enää käsittänyt: Huone täyttyy taivaallisella valolla ja rauhalla. Suru vaihtuu iloksi, epätoivo toivoksi. Ruumiin kivut haihtuvat, olo on autuaallinen. Purskahdamme onnelliseen itkuun. Kiitos hyvä Jumala! Olet ollut meille hyvä ja pitänyt meitä kuin kukkaa kämmenellä. Olemme Jumalan lellipentuja. Taivas tulee lähelle, kotiranta näkyy jo selvästi. Hyvä on Herra! Hyvä on Herra!
Äiti, olethan meidän kanssamme vielä jouluna? Ei äiti ollut, hänen joulunsa alkoi jo keskellä suvea.
Tekstiä muokattu 4.4.2024
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys