JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nykyiset blogit

Vastasyntyneelle lapsoselle – erään joululaulun tarina

31.12.2024 10.00

Juttua muokattu:

31.12. 10:31
2024123110314020241231100000

Mika Mu­ta­nen

Vii­meis­ten vuo­sien ai­ka­na olen kuun­nel­lut pal­jon hen­gel­lis­tä mu­siik­kia. Eri­tyi­sen lä­hei­sek­si mi­nul­le on tul­lut Jo­hann Se­bas­ti­an Bac­hin mu­siik­ki, jos­ta sain voi­maa ja loh­tua su­ru­ai­ka­na­ni vai­mo­ni kuo­le­man jäl­keen ke­säl­lä 2018. Kuun­te­lin lä­hes kaik­ki 200 kan­taat­tia läpi, osan usei­ta ker­to­ja, ja ihas­tuin nii­hin. Tein par­haim­mis­ta kan­taa­teis­ta ja nii­den osis­ta it­sel­le­ni soit­to­lis­to­ja, joi­ta olen vuo­des­ta toi­seen kuun­nel­lut eri­lai­sis­sa elä­män­ti­lan­teis­sa ja mie­len­ti­lois­sa. Mie­lee­ni jäi myös Sep­po Ter­von blo­gi­kir­joi­tus Sy­vyy­des­tä lo­ka­kuul­ta 2018. Sii­nä hän ker­toi mie­len­kiin­toi­ses­ti Bac­hin kan­taa­teis­ta ja va­lai­si nii­den raa­ma­tul­lis­ta taus­taa.

Ja­no­sin tie­toa myös sä­vel­tä­jä­mes­ta­rin elä­mäs­tä. Han­kin kä­sii­ni John El­li­ot Gar­di­ne­rin kir­joit­ta­man Bac­hin elä­mäs­tä ker­to­van kir­jan Mu­siik­kia tai­vaan hol­veis­sa – J.S.Bach: muo­to­ku­va (2015). Sain sel­vil­le, et­tei hä­nen yk­si­tyi­se­lä­mäs­tään ole säi­ly­nyt ko­vin­kaan pal­jon tie­toa. Hän pu­huu meil­le mu­siik­kin­sa kaut­ta.

Bach sä­vel­si yli 1000 eri­lais­ta te­os­ta elä­män­sä ai­ka­na, jo­ten hän­tä voi pi­tää suu­ren­moi­se­na sä­vel­tä­jä­nä. Yli­voi­mai­nen osa hä­nen mu­sii­kis­taan oli tar­koi­tet­tu hen­gel­li­seen ja kir­kol­li­seen käyt­töön. Bach vie­ras­ti jul­ki­suut­ta ja pyr­ki mu­sii­kin avul­la to­teut­ta­maan kir­kol­lis­ta ju­ma­lan­pal­ve­lu­se­lä­mää. Pu­hut­te­le­vaa on, et­tä Bach ei sä­vel­tä­nyt yh­tään oop­pe­raa, joka oli jo hä­nen ai­ka­naan maal­lis­tu­nut ja ylä­luo­kan hie­nos­to­pii­rien suo­si­ma mu­sii­kin muo­to. Suu­ri per­he, toi­mi­mi­nen kir­kon kant­to­rin vi­ras­sa, vaa­ti­ma­ton ole­mus ja Bac­hin työs­sä nä­ky­vä us­kon­puh­dis­tuk­sen pe­rin­tö tu­le­vat lä­hel­le myös tä­män ajan kris­tit­tyä.

Mut­ta mikä on tä­män jou­lu­lau­lun ta­ri­na, jos­ta ot­sik­ko­ni ker­too? Jou­lun 2018 al­la kuun­te­lin Bac­hin jou­lu­kan­taat­te­ja. Nii­tä ovat eri­tyi­ses­ti kan­taa­tit BWV 122–125. Tun­ne­tuin näis­tä lie­nee kan­taat­ti 123 Liebs­ter Im­ma­nu­el, Her­zog der From­men, jon­ka ko­raa­li tun­ne­taan Suo­mes­sa Saa­vu Im­ma­nu­el -ni­mi­se­nä kau­nii­na jou­lu­lau­lu­na. Eni­ten mi­nua kui­ten­kin py­säyt­ti kan­taat­ti 122 Das neu­ge­bor­ne Kin­de­lein, joka voi­daan suo­men­taa ni­mel­lä Vas­ta­syn­ty­nyt lap­so­nen.

Kan­taat­ti 122 päät­tyy ko­raa­liin, joka ihas­tut­ti val­ta­vas­ti. Kuun­te­lin sen kym­me­niä ker­to­ja läpi ja ih­met­te­lin suu­res­ti, mik­si näin kau­nis­ta ko­raa­lia ei ole tie­tääk­se­ni suo­mek­si lau­let­tu tai kään­net­ty. Sel­vi­tin ne­tin avul­la, et­tä ko­raa­lin sa­nat on teh­nyt sak­sa­lai­nen sä­vel­tä­jä­pas­to­ri Cy­ri­a­kus Schnee­gaß vuon­na 1597. Il­mei­ses­ti myös sä­vel­mä on Schnee­ga­ßin kä­si­a­laa, vaik­ka asi­as­ta ei ole täyt­tä var­muut­ta.

Yri­tin in­nos­taa sak­san­tai­ta­jia suo­men­ta­maan ko­raa­lin ru­non, mut­ta kos­ka en saa­nut ke­tään in­nos­tet­tua kään­nös­työ­hön, pää­tin ryh­tyä toi­meen it­se. Kään­nös­työ­tä no­peut­ti Ka­jaa­nin rau­ha­nyh­dis­tyk­sen pii­ris­sä to­teu­tet­tu What­sApp-jou­lu­ka­len­te­ri, jol­la ke­rät­tiin ra­haa rau­ha­nyh­dis­tyk­sem­me työn hy­väk­si. Ide­oim­me Ee­va-vai­mo­ni kans­sa ka­len­te­rin luu­kun 17, jos­sa käy­tim­me tuo­ta yl­lä mai­nit­tua ko­raa­lia lam­ma­sai­hei­sen vi­de­on taus­tal­la.

Jou­lu­ka­len­te­rin esi­tys­tä var­ten ru­noi­lin ko­raa­liin kak­si en­sim­mäis­tä sä­keis­töä. Nii­den pe­rään lii­tin Schnee­ga­ßin ko­raa­lin vii­mei­sen sä­keis­tön suo­men­nok­sen. Al­la ole­vas­ta lin­kis­tä pää­set seu­raa­maan ad­vent­ti­ka­len­te­riin teh­dyn ko­raa­lin sa­nat ja sä­vel­lyk­sen. Vi­de­on on edi­toi­nut Alek­si Par­ta­nen.

https://www.yo­u­tu­be.com/shorts/yY6pHee1KAE

Pää­tin tä­män jäl­keen vie­lä suo­men­taa Cy­ri­a­kus Schnee­ga­ßin ko­raa­lin al­ku­pe­räi­set sak­sa­lai­set sa­nat. Bach käyt­ti kan­taa­tis­saan ko­raa­lin 1. ja 4. sä­keis­töä. Ko­raa­lin 3. sä­keis­tön sa­nat hei­jas­te­le­vat ajan hen­keä, jos­sa pe­lät­tiin is­la­mi­nus­kois­ten turk­ki­lais­ten hyök­käys­tä Sak­saan sekä paa­vin kirk­koa. Sama pel­ko tu­lee esil­le myös Mart­ti Lut­he­rin vir­res­sä 170 Ju­ma­la om­pi lin­nam­me. Olen nou­dat­ta­nut vir­ren 170 ta­paan hie­no­tun­teis­ta kään­nös­pe­ri­aa­tet­ta.

Das neu­ge­bor­ne Kin­de­lein

1. Das neu­ge­bor­ne Kin­de­lein, das Hert­ze Lie­be Je­su­lein, bringt aber­mal ein ne­wes Jahr der au­ßer­wehl­ten Chris­ten Schar.

2. Des freu­en sich die En­ge­lein, die ger­ne umb uns seyn, und sin­gen in den Lüften frey, daß Gott mit uns ver­sö­net sey.

3. Ist Gott ver­sönt und un­ser Freund, was kan uns thun der ar­ge Feind. rotz Teuf­fel, Welt und Höl­lenp­fort, das Je­su­lein ist un­ser Hort.

4. Es bringt das rech­te Ju­bel Jahr was trau­ern wir dann im­mer­dar, frisch auff, es ist ietz Sin­ges Zeit, das Je­su­lein wendt al­les Leid.

Cy­ri­a­kus Schnee­gaß 1597

Vas­ta­syn­ty­neel­le lap­so­sel­le

1. On lap­si pie­noi­nen syn­ty­nyt, tuo ra­kas Jee­sus meil­le nyt. Hän kris­ti­tyil­le, omil­leen, suo rie­mu­vuo­den lap­sil­leen.

2. Myös jou­kot tai­vaan en­ke­lien yh­ty­vät iloon ih­mis­ten: On Her­ra syn­tim­me so­vit­ta­nut, ja kaik­ki omak­seen pe­las­ta­nut.

3. Kun Ju­ma­la on toi­vom­me ja suo­jam­me ja tur­vam­me. On mah­ti Saa­ta­nan voi­tet­tu, ja por­tit hel­ve­tin jo sul­jet­tu.

4. On ai­ka ilon ja kii­tok­sen, kun syn­tyi poi­ka pie­noi­nen. Pois su­rut, mur­heet ka­do­ta saa, siis käy­kää kaik­ki ja rie­muit­kaa!

Suom. Mika Mu­ta­nen 2024

Siu­nat­tua uut­ta vuot­ta 2025!

MikaMutanen
Olen Oulussa syntynyt, Rovaniemellä kasvanut, Kajaanissa opiskellut ja Paltamoon kodin rakentanut opettaja ja yhdeksän lapsen isä. Asun vaimoni ja kahden nuorimman lapsen kanssa Mieslahden Kaskelassa, jossa on poltettu kylän viimeinen kaski 1900-luvun alussa. Täällä on kaikki mitä tarvitsen: perhe, kukkaniityt, perinneaidat, lampola, halkorante, kuusikkovaarat ja Oulujärven siintävät selät. Palautetta blogeista: mika.mutanen(a)gmail.com