Lennart Segerstrålen alttarimaalaus Elämän lähde.
Rovaniemen seurakunta
Lennart Segerstrålen alttarimaalaus Elämän lähde.
Rovaniemen seurakunta
Pääsiäinen on ollut minulle aina erityinen juhla. Lapsena ja nuorena asuin Rovaniemellä, jossa pidettiin hiljaisen viikon nuortenpäivät. Muistan jo 1970-luvulta ensimmäiset seurat, jotka olivat rauhanyhdistyksen lähellä Ounaskosken koululla. Myöhemmin seurapaikaksi vaihtui Korkalovaaran koulu, jonka liikuntasali ja katsomot täyttyivät nuorista seuravieraista.
Aiemmin uskovaisilla nuorilla oli tapana viettää pääsiäistä hiihtäen ja rentoutuen Lapin tuntureilla. Monille Rovaniemen hiljaisen viikon seurat kuuluivat matkaohjelmaan, ja parkkipaikoilla oli runsaasti busseja ja kaukaakin tulleiden seuravieraiden autoja.
Pääsiäisen ajan seurat jättivät sykähdyttäviä muistoja. Erityisen lämpimänä on jäänyt mieleeni pitkäperjantain ehtoollisen vietto, jolloin Rovaniemen pääkirkko täyttyi ääriään myöten. Muistan, miten pehmeä illan valo siivilöityi korkeista ikkunoista ja loi kirkkoon herkän tunnelman. Seurakansan voimakas laulu, sananjulistus ja kaunis liturgia jäivät unohtumattomina kokemuksina nuoren pojan mieleen. Uskon lahja tuntui ihanalta, ja taivas oli lähellä.
Rovaniemeltä muistan myös erään pitkäperjantain, jolloin kirkkoon tuli nuori tyttö heränneellä omallatunnolla. Sinä iltana hän sai kokea sydämessään suurta onnea, kun hänelle ammennettiin vettä elämän lähteestä. Hän alkoi iloita uskostaan kuin pieni lapsi ja säteili rauhaa ja onnea kaikkialla missä liikkui. Hänestä oli tullut valon lapsi.
He ovat voittaneet Karitsan veren kautta
Rovaniemen seurakunta
Mutta pitkäperjantaina syntynyt lintunen joutui muuttamaan pois jo keskellä kesää. Eräänä valoisana kesäyönä, kun Pohjolan aurinko häikäisi hänen silmänsä, Jumala kutsui hänet taivaan kotiin. Kukaan ei nähnyt, kun lintu rikkoi siipensä ja putosi mustalle asfaltille. Enkelit laskeutuivat hänen luokseen, ottivat syliinsä ja kantoivat hänen sielunsa tuhansien kesäpääskyjen maahan. Lintu sai elää vain keväästä kesään.
Sinun aurinkosi ei enää laske eikä kuu katoa, sillä Herra on sinun ainaisena valonasi. Sinun murhepäiviesi luku on täyttynyt. (Jes. 60:20).
Kun muutin Rovaniemeltä pois ja perustin perheen Kainuuseen, kävimme vielä muutaman vuoden ajan hiljaisen viikon seuroissa. Aina kun astuin sisään Rovaniemen kirkkoon, katseeni pysähtyi kirkon valtavan suureen alttaritauluun, jonka yksityiskohdat olivat piirtyneet mieleeni jo lapsuudessa. Vaikutuksen tekivät myös monet maalaukset kirkon seinillä, kuten kuva äidistä, isästä ja lapsesta, jotka heiluttavat palmunoksia kruunut päässään: He ovat voittaneet Karitsan veren kautta (Ilm. 12).
Kun perheemme kasvoi, emme enää päässeet hiljaisen viikon päiville. Kiirastorstain ja pitkäperjantain kohdalla oli nyt tyhjä paikka, ja tunsimme, että siitä puuttui paljon. Aloimme suunnitella omaa pääsiäistämme; sellaista, jossa korostuisi Kristuksen kärsimyksen ja ylösnousemuksen muistaminen. Halusimme pääsiäisjuhlan, joka jäisi kauniina muistona lastemme mieliin.
Vuonna 2003 aloitin pääsiäispaaston. Ei ole tavallista, että luterilaiset viettävät muuta kuin hengellistä paastoa. Martti Luther vastusti katolisia muotomenoja, mutta hän ei sinällään torjunut paastoa; kyllähän Jeesuskin puhui paastosta ja paastosi itsekin. Uskonpuhdistuksen aikoihin kirkon seremoniamenoista oli kuitenkin tullut uskomisen ansioita, kun niiden olisi pitänyt olla uskon hedelmiä (ks. Augsburgin tunnustuksen artikla XV, Kirkon säätämät tavat).
Vuosien saatossa paastosta on tullut minulle tärkeä, ja se on auttanut hiljentymään myös pääsiäisen kristilliseen sanomaan. Paastoni ei noudata mitään yleistä kaavaa, ja haluankin pitää sen erillään nykyajan muotipaastoista. Paremmaksi ihmiseksi ei sillä tule, mutta paasto tuo kiireiseen elämään levollisuutta ja rauhoittumista.
Perheessämme pääsiäisestä on tullut joulun veroinen juhla. Sillä ei kuitenkaan ole samaa painolastia kuin joululla, joka on kuorrutettu töisevillä perinteillä. Kiirastorstaina hiljennymme kuuntelemaan Matteus-passiota Yle Radio 1:ltä ja syömme illan aikana rahkapiirakkaa. Pitkäperjantaina pukeudumme tummiin vaatteisiin ja kokoonnumme yhteiselle aterialle nauttimaan lampaan fileepaistia, lähiruokaa omilta laitumilta. Laulamme kärsimysajan virsiä ja Siionin lauluja sekä käymme seuroissa. Tunnelma on harras ja syvällinen.
Pääsiäisaterialla nautitaan lammasta, pashaa ja muita pääsiäisherkkuja.
Eeva Mutanen
Lankalauantai on ollut perinteisesti työpäivä, jolloin teemme halkohommia. Illalla menemme Ristijärven kirkkoon Kajaanin rauhanyhdistyksen ja Paltamon seurakunnan yhteiseen pääsiäislaulutilaisuusuuteen. Tapahtumaan osallistuu paljon ihmisiä myös muualta, mikä ilahduttaa meitä Kainuun pienissä kunnissa asuvia uskovaisia.
Pääsiäisen pyhinä syömme juhlavasti lampaanlihaa ja nautimme päiväkahvilla alkuperäisen venäläisen reseptin mukaisesti puumuotissa tehtyä pashaa. Silloin kun lapset olivat pieniä, pääsiäisaamuna oli jännittävä herätä – olihan pääsiäiskukko käynyt yöllä munimassa lasten jalkopäähän ison värikkään pahvisen munan, jonka sisällä oli suklaata ja muita makeisia. Tämä vanha perinne on kulkenut isäni suvussa jo pitkään. Joskus lapset jopa kertoivat kuulleensa yöllä kukon askelia ja kiekumista!
Karitsointi lampolassa pääsiäisen aikaan.
Mika Mutanen
Erityisenä muistona on jäänyt mieleeni pääsiäinen vuonna 2016. Lampolassa oli alkanut karitsointi, joten riensin anivarhain yöpakkasen kovettamaa hankea pitkin lampolaan. Tuuli oli kääntynyt etelään, ja ensimmäiset mustarastaat olivat saapuneet pälvipaikoille. Juuri silloin pääsiäisaamun aurinko nousi idästä ja loi ensi säteensä Kaskelan rinteille. Yhtäkkiä kukko alkoi laulaa. Se kiekui pää kallellaan, punainen heltta pystyssä.
Ajatukseni lennähtivät Kaifaan palatsin pihalle, jossa piinattua ja veristä Jeesusta lähdettiin taluttamaan Pilatuksen luo. Silloinkin kukko lauloi, tuskaisesti huusi.
Kukko huutaa nytkin sinulle ja minulle. Jeesuksen katse on laupias. Sitä katsoessa kieltäjän mieli murtuu. Pietari purskahtaa katkeraan itkuun ja juoksee Jerusalemin tyhjille kujille. Älä itke Pietari parka, Jumalan Karitsa on ottanut pois sinunkin syntisi!
Punainen aurinko loi säteensä lampolan sisälle. Vastasyntyneet karitsat hyppivät emänsä selässä, kaikki oli tyyntä ja rauhallista. Pääsiäisaamun ilo tulvahti sydämeeni. Kaukana Pohjolassa, lumen ja jään keskellä, sain kokea pääsiäisaamun riemua.
Laulutilaisuus la 19.4. klo 18.00 Ristijärven kirkossa, tervetuloa.
Mika Mutanen
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys