JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nykyiset blogit

Pääsiäismuistoja Rovaniemeltä ja Kainuusta

4.4.2025 6.10

Juttua muokattu:

4.4. 10:54
2025040410545720250404061000
Lennart Segerstrålen alttarimaalaus Elämän lähde.

Lennart Segerstrålen alttarimaalaus Elämän lähde.

Rovaniemen seurakunta

Lennart Segerstrålen alttarimaalaus Elämän lähde.

Lennart Segerstrålen alttarimaalaus Elämän lähde.

Rovaniemen seurakunta

Pää­si­äi­nen on ol­lut mi­nul­le ai­na eri­tyi­nen juh­la. Lap­se­na ja nuo­re­na asuin Ro­va­nie­mel­lä, jos­sa pi­det­tiin hil­jai­sen vii­kon nuor­ten­päi­vät. Muis­tan jo 1970-lu­vul­ta en­sim­mäi­set seu­rat, jot­ka oli­vat rau­ha­nyh­dis­tyk­sen lä­hel­lä Ou­nas­kos­ken kou­lul­la. Myö­hem­min seu­ra­pai­kak­si vaih­tui Kor­ka­lo­vaa­ran kou­lu, jon­ka lii­kun­ta­sa­li ja kat­so­mot täyt­tyi­vät nuo­ris­ta seu­ra­vie­rais­ta.

Ai­em­min us­ko­vai­sil­la nuo­ril­la oli ta­pa­na viet­tää pää­si­äis­tä hiih­tä­en ja ren­tou­tu­en La­pin tun­tu­reil­la. Mo­nil­le Ro­va­nie­men hil­jai­sen vii­kon seu­rat kuu­lui­vat mat­ka­oh­jel­maan, ja park­ki­pai­koil­la oli run­saas­ti bus­se­ja ja kau­kaa­kin tul­lei­den seu­ra­vie­rai­den au­to­ja.

Pää­si­äi­sen ajan seu­rat jät­ti­vät sy­käh­dyt­tä­viä muis­to­ja. Eri­tyi­sen läm­pi­mä­nä on jää­nyt mie­lee­ni pit­kä­per­jan­tain eh­tool­li­sen viet­to, jol­loin Ro­va­nie­men pää­kirk­ko täyt­tyi ää­ri­ään myö­ten. Muis­tan, mi­ten peh­meä il­lan valo sii­vi­löi­tyi kor­keis­ta ik­ku­nois­ta ja loi kirk­koon her­kän tun­nel­man. Seu­ra­kan­san voi­ma­kas lau­lu, sa­nan­ju­lis­tus ja kau­nis li­tur­gia jäi­vät unoh­tu­mat­to­mi­na ko­ke­muk­si­na nuo­ren po­jan mie­leen. Us­kon lah­ja tun­tui iha­nal­ta, ja tai­vas oli lä­hel­lä.

Ro­va­nie­mel­tä muis­tan myös erään pit­kä­per­jan­tain, jol­loin kirk­koon tuli nuo­ri tyt­tö he­rän­neel­lä omal­la­tun­nol­la. Sinä il­ta­na hän sai ko­kea sy­dä­mes­sään suur­ta on­nea, kun hä­nel­le am­men­net­tiin vet­tä elä­män läh­tees­tä. Hän al­koi iloi­ta us­kos­taan kuin pie­ni lap­si ja sä­tei­li rau­haa ja on­nea kaik­ki­al­la mis­sä liik­kui. Hä­nes­tä oli tul­lut va­lon lap­si.

 He ovat voittaneet Karitsan veren kautta

He ovat voittaneet Karitsan veren kautta

Rovaniemen seurakunta

Mut­ta pit­kä­per­jan­tai­na syn­ty­nyt lin­tu­nen jou­tui muut­ta­maan pois jo kes­kel­lä ke­sää. Erää­nä va­loi­sa­na ke­säy­ö­nä, kun Poh­jo­lan au­rin­ko häi­käi­si hä­nen sil­män­sä, Ju­ma­la kut­sui hä­net tai­vaan ko­tiin. Ku­kaan ei näh­nyt, kun lin­tu rik­koi sii­pen­sä ja pu­to­si mus­tal­le as­fal­til­le. En­ke­lit las­keu­tui­vat hä­nen luok­seen, ot­ti­vat sy­liin­sä ja kan­toi­vat hä­nen sie­lun­sa tu­han­sien ke­sä­pääs­ky­jen maa­han. Lin­tu sai elää vain ke­vääs­tä ke­sään.

Si­nun au­rin­ko­si ei enää las­ke ei­kä kuu ka­toa, sil­lä Her­ra on si­nun ai­nai­se­na va­lo­na­si. Si­nun mur­he­päi­vie­si luku on täyt­ty­nyt. (Jes. 60:20).

Kun muu­tin Ro­va­nie­mel­tä pois ja pe­rus­tin per­heen Kai­nuu­seen, kä­vim­me vie­lä muu­ta­man vuo­den ajan hil­jai­sen vii­kon seu­rois­sa. Ai­na kun as­tuin si­sään Ro­va­nie­men kirk­koon, kat­see­ni py­säh­tyi kir­kon val­ta­van suu­reen alt­ta­ri­tau­luun, jon­ka yk­si­tyis­koh­dat oli­vat piir­ty­neet mie­lee­ni jo lap­suu­des­sa. Vai­ku­tuk­sen te­ki­vät myös mo­net maa­lauk­set kir­kon sei­nil­lä, ku­ten kuva äi­dis­tä, isäs­tä ja lap­ses­ta, jot­ka hei­lut­ta­vat pal­mu­nok­sia kruu­nut pääs­sään: He ovat voit­ta­neet Ka­rit­san ve­ren kaut­ta (Ilm. 12).

Kun per­heem­me kas­voi, em­me enää pääs­seet hil­jai­sen vii­kon päi­vil­le. Kii­ras­tors­tain ja pit­kä­per­jan­tain koh­dal­la oli nyt tyh­jä paik­ka, ja tun­sim­me, et­tä sii­tä puut­tui pal­jon. Aloim­me suun­ni­tel­la omaa pää­si­äis­täm­me; sel­lais­ta, jos­sa ko­ros­tui­si Kris­tuk­sen kär­si­myk­sen ja ylös­nou­se­muk­sen muis­ta­mi­nen. Ha­lu­sim­me pää­si­äis­juh­lan, joka jäi­si kau­nii­na muis­to­na las­tem­me mie­liin.

Vuon­na 2003 aloi­tin pää­si­äis­paas­ton. Ei ole ta­val­lis­ta, et­tä lu­te­ri­lai­set viet­tä­vät muu­ta kuin hen­gel­lis­tä paas­toa. Mart­ti Lut­her vas­tus­ti ka­to­li­sia muo­to­me­no­ja, mut­ta hän ei si­näl­lään tor­ju­nut paas­toa; kyl­lä­hän Jee­sus­kin pu­hui paas­tos­ta ja paas­to­si it­se­kin. Us­kon­puh­dis­tuk­sen ai­koi­hin kir­kon se­re­mo­ni­a­me­nois­ta oli kui­ten­kin tul­lut us­ko­mi­sen an­si­oi­ta, kun nii­den oli­si pi­tä­nyt ol­la us­kon he­del­miä (ks. Augs­bur­gin tun­nus­tuk­sen ar­tik­la XV, Kir­kon sää­tä­mät ta­vat).

Vuo­sien saa­tos­sa paas­tos­ta on tul­lut mi­nul­le tär­keä, ja se on aut­ta­nut hil­jen­ty­mään myös pää­si­äi­sen kris­til­li­seen sa­no­maan. Paas­to­ni ei nou­da­ta mi­tään yleis­tä kaa­vaa, ja ha­lu­an­kin pi­tää sen eril­lään ny­ky­a­jan muo­ti­paas­tois­ta. Pa­rem­mak­si ih­mi­sek­si ei sil­lä tule, mut­ta paas­to tuo kii­rei­seen elä­mään le­vol­li­suut­ta ja rau­hoit­tu­mis­ta.

Per­hees­säm­me pää­si­äi­ses­tä on tul­lut jou­lun ve­roi­nen juh­la. Sil­lä ei kui­ten­kaan ole sa­maa pai­no­las­tia kuin jou­lul­la, joka on kuor­ru­tet­tu töi­se­vil­lä pe­rin­teil­lä. Kii­ras­tors­tai­na hil­jen­nym­me kuun­te­le­maan Mat­teus-pas­si­o­ta Yle Ra­dio 1:ltä ja syöm­me il­lan ai­ka­na rah­ka­pii­rak­kaa. Pit­kä­per­jan­tai­na pu­keu­dum­me tum­miin vaat­tei­siin ja ko­koon­num­me yh­tei­sel­le ate­ri­al­le naut­ti­maan lam­paan fi­lee­pais­tia, lä­hi­ruo­kaa omil­ta lai­tu­mil­ta. Lau­lam­me kär­si­my­sa­jan vir­siä ja Sii­o­nin lau­lu­ja sekä käym­me seu­rois­sa. Tun­nel­ma on har­ras ja sy­väl­li­nen.

Pääsiäisaterialla nautitaan lammasta, pashaa ja muita pääsiäisherkkuja.

Pääsiäisaterialla nautitaan lammasta, pashaa ja muita pääsiäisherkkuja.

Eeva Mutanen

Lan­ka­lau­an­tai on ol­lut pe­rin­tei­ses­ti työ­päi­vä, jol­loin teem­me hal­ko­hom­mia. Il­lal­la me­nem­me Ris­ti­jär­ven kirk­koon Ka­jaa­nin rau­ha­nyh­dis­tyk­sen ja Pal­ta­mon seu­ra­kun­nan yh­tei­seen pää­si­äis­lau­lu­ti­lai­suu­suu­teen. Ta­pah­tu­maan osal­lis­tuu pal­jon ih­mi­siä myös muu­al­ta, mikä ilah­dut­taa mei­tä Kai­nuun pie­nis­sä kun­nis­sa asu­via us­ko­vai­sia.

Pää­si­äi­sen py­hi­nä syöm­me juh­la­vas­ti lam­paan­li­haa ja nau­tim­me päi­vä­kah­vil­la al­ku­pe­räi­sen ve­nä­läi­sen re­sep­tin mu­kai­ses­ti puu­muo­tis­sa teh­tyä pas­haa. Sil­loin kun lap­set oli­vat pie­niä, pää­si­äi­saa­mu­na oli jän­nit­tä­vä he­rä­tä – oli­han pää­si­äis­kuk­ko käy­nyt yöl­lä mu­ni­mas­sa las­ten jal­ko­pää­hän ison vä­rik­kään pah­vi­sen mu­nan, jon­ka si­säl­lä oli suk­laa­ta ja mui­ta ma­kei­sia. Tämä van­ha pe­rin­ne on kul­ke­nut isä­ni su­vus­sa jo pit­kään. Jos­kus lap­set jopa ker­toi­vat kuul­leen­sa yöl­lä ku­kon as­ke­lia ja kie­ku­mis­ta!

Karitsointi lampolassa pääsiäisen aikaan.

Karitsointi lampolassa pääsiäisen aikaan.

Mika Mutanen

Eri­tyi­se­nä muis­to­na on jää­nyt mie­lee­ni pää­si­äi­nen vuon­na 2016. Lam­po­las­sa oli al­ka­nut ka­rit­soin­ti, jo­ten rien­sin ani­var­hain yö­pak­ka­sen ko­vet­ta­maa han­kea pit­kin lam­po­laan. Tuu­li oli kään­ty­nyt ete­lään, ja en­sim­mäi­set mus­ta­ras­taat oli­vat saa­pu­neet päl­vi­pai­koil­le. Juu­ri sil­loin pää­si­äi­saa­mun au­rin­ko nou­si idäs­tä ja loi en­si sä­teen­sä Kas­ke­lan rin­teil­le. Yh­täk­kiä kuk­ko al­koi lau­laa. Se kie­kui pää kal­lel­laan, pu­nai­nen helt­ta pys­tys­sä.

Aja­tuk­se­ni len­näh­ti­vät Kai­faan pa­lat­sin pi­hal­le, jos­sa pii­nat­tua ja ve­ris­tä Jee­sus­ta läh­det­tiin ta­lut­ta­maan Pi­la­tuk­sen luo. Sil­loin­kin kuk­ko lau­loi, tus­kai­ses­ti huu­si.

Kuk­ko huu­taa nyt­kin si­nul­le ja mi­nul­le. Jee­suk­sen kat­se on lau­pi­as. Sitä kat­so­es­sa kiel­tä­jän mie­li mur­tuu. Pie­ta­ri purs­kah­taa kat­ke­raan it­kuun ja juok­see Je­ru­sa­le­min tyh­jil­le ku­jil­le. Älä it­ke Pie­ta­ri par­ka, Ju­ma­lan Ka­rit­sa on ot­ta­nut pois si­nun­kin syn­ti­si!

Pu­nai­nen au­rin­ko loi sä­teen­sä lam­po­lan si­säl­le. Vas­ta­syn­ty­neet ka­rit­sat hyp­pi­vät emän­sä se­läs­sä, kaik­ki oli tyyn­tä ja rau­hal­lis­ta. Pää­si­äi­saa­mun ilo tul­vah­ti sy­dä­mee­ni. Kau­ka­na Poh­jo­las­sa, lu­men ja jään kes­kel­lä, sain ko­kea pää­si­äi­saa­mun rie­mua.

Laulutilaisuus la 19.4. klo 18.00 Ristijärven kirkossa, tervetuloa.

Laulutilaisuus la 19.4. klo 18.00 Ristijärven kirkossa, tervetuloa.

Mika Mutanen

MikaMutanen
Olen Oulussa syntynyt, Rovaniemellä kasvanut, Kajaanissa opiskellut ja Paltamoon kodin rakentanut opettaja ja yhdeksän lapsen isä. Asun vaimoni ja kahden nuorimman lapsen kanssa Mieslahden Kaskelassa, jossa on poltettu kylän viimeinen kaski 1900-luvun alussa. Täällä on kaikki mitä tarvitsen: perhe, kukkaniityt, perinneaidat, lampola, halkorante, kuusikkovaarat ja Oulujärven siintävät selät. Palautetta blogeista: mika.mutanen(a)gmail.com