Milla Kangas
Osaanko ja jaksanko tukea lasta ja nuorta uskonelämän hoitamisessa?
Tämä kysymys saattaa hiipiä monen kasvattajan mieleen. Maria Luhtaniemi kirjoittaa kristillisestä kasvatuksesta artikkelissaan Jumalan sanan kylvötyö – kenelle se kuuluu?, joka on julkaistu SRK:n vuosikirjassa 2017 Vanhurskas elää uskosta.
”Kristillinen kasvatustehtävä on annettu ensisijaisesti vanhemmille – meille lasta lähellä oleville. Meidän tehtävämme on kertoa lapsillemme hyvästä Jumalasta. Tämä kuvastaa tehtävän arvokkuutta, mutta myös läheisyyttä.”
Luhtaniemi pohdiskelee artikkelissaan rauhanyhdistysten työmuotojen olevan hyvänä tukena kodin kristilliselle kasvatukselle, mutta toisaalta lasten on hyvä kuulla evankeliumin turvallista sanomaa myös omilta läheisiltä. ”Erityisesti huomaan kysyväni, kuka siunaa jo osin omille teilleen ja ystäväpiireihin siirtynyttä nuortani”, Luhtaniemi kirjoittaa.
Tunteita sikin sokin
Lotta Laitisen kirjoittamassa kertomuksessa Koputus kuvataan, kuinka nuori voi kaivata tukea uskomiseen vanhemmilta. Kertomuksen Verna on suhtautunut usein torjuvasti äidin tullessa huoneeseen lukemaan yhteistä iltarukousta, ja niinpä äidin vierailut Vernan huoneessa ovat pikkuhiljaa loppuneet. Tämä tilanne saattaa olla tuttu monessa perheessä.
Nuori saattaa kuitenkin pohtia monia uskoon liittyviä kysymyksiä, joihin hän ei yksinään löydä vastausta. Keskustelu vanhempien kanssa ja evankeliumin kuuleminen voivat rauhoittaa ja helpottaa kyselevää nuorta, niin kuin kertomuksen Vernaakin.
”– Enkä minä siitä uskostakaan tiedä, kun tuntuu, että uskovaisen pitäisi olla kauhean rauhallinen ja hyväluonteinen, mutta minussa on ihan kaikkia tunteita sikin sokin. Olen minä yrittänyt kavereiden kanssa jotain puhua, mutta ei me osata. En minä edes tiedä mitä ne ajattelee, kun aina kaikilla on niin kiire seuroista pois. Ei siellä tajua mitään. Voin minä varmaan sanoa, että Jeesuksen nimessä ja veressä synnit anteeksi, mutta onko niissä mitään voimaa, kun ne kuulostaa vain sanoilta. Ei ne edes tunnu miltään ja kaikki muu tuntuu vaikka miltä. En minä tiedä miten sitä osaisi olla, kun pää on ihan kauhean sekaisin.
Jotenkin se puhetulva loppuu siihen.
Äiti laskee vihdoin käsissään keinuneet esineet tiskipöydälle. Hän pitää hetken silmiään kiinni ja avaa ne sitten.
– Saako sinua Verna siunata?
Verna nyökkää.
Äidin sanat tulevat samoina kuin kaikkina lapsuuden iltoina. Mutta nyt niissä on myös sama merkitys kuin lapsena. Ei mikään järkevä tai auki selitettävä, vaan hiljaisuuteen kätketty, kuin valoisa maisema tai puhdas vesi, joka vapauttaa, helpottaa ja rauhoittaa. Kuin silmiltä ja keuhkojen päältä nostettaisiin jotain raskasta pois.
Äiti puhuu vielä:
– Ei meistä kenestäkään tule täydellistä. Mutta ei meillä ole mitään hätää, kun meille on kokoajan annettu kaikki anteeksi, ihan kaikki tekemiset ja hankalat ajatukset. Haluatko sinä, että minä vielä tulen iltaisin?
– Jos joskus, Verna sanoo. – Ja jos minä sitten aina sanon, haluanko että tulet.
Äiti nyökkää. Hän kurottaa yläkaappiin, vetää sieltä levyn tummaa suklaata ja ojentaa sanaa sanomatta Vernalle. Verna ottaa sen ja tietää, mitä se äidin yksinkertaisella kielellä tarkoittaa: se on silitys.”
Kasvattaja Jumalan työtoverina
Sekä edellisessä Laitisen kertomuskatkelmassa että Luhtaniemen artikkelissa tulee esiin kasvattajien tärkeä työ nuoren uskonelämän tukemisessa. Luhtaniemi muistuttaa, että kasvattajilla on yhä sama tehtävä kuin Vanhan testamentin aikaankin: toimia Jumalan työtovereina kertoen Raamatun ajan tapahtumista ja siitä, miten Jumala on varjellut eri tilanteissa. Iltasiunauksella on Luhtaniemen mukaan merkittävä rooli kodin kylvötyössä:
”Kiireisen ajan keskellä on tärkeä pysähtyä. Iltasiunauksen yhteydessä on mahdollisuus viivähtää hetki lapsen vuoteen vierellä ja avata näin mahdollisuuksia kertoa ja kysellä mieltä askarruttavista asioista. On tärkeä opettaa, että Jumala on luvannut kuulla lastensa rukoukset. Tätä on kodin kylvötyö. Se vie parhaimmillaan taivaaseen asti, Jumalan voimalla.”
Maria Luhtaniemen artikkeli Jumalan sanan kylvötyö - kenelle se kuuluu? on julkaistu kirjassa Vanhurskas elää uskosta. Ajankohtaista 2017, SRK 2017.
Lotta Laitisen kertomus Koputus on julkaistu kirjassa Heidän kanssaan kulje. Kertomuksia nuorille, SRK 2018.
Tämä kirjoitus on julkaistu 7. lokakuuta ilmestyneessä Päivämies-lehdessä osana kasvatusaiheista aukeamaa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys