Muistan ajan, jolloin vanhempien ihmisten tärkein uutislähde oli radio ja he kuuntelivat uutisia joka päivä tarkalleen samaan aikaan. Silloin piti kaikkien olla hiirenhiljaa, ettei vaan mikään tärkeä uutinen hukkuisi lasten äänien alle. Töitä saatettiin jaksottaa niin, että uutisten aikaan oltiin kuulolla. Esimerkiksi heinäntekoaikaan ajoitettiin syömään tulo niin, että uutiset saattoi kuunnella samalla tauolla.
Nykyään tilanne on toinen. Uutisia tulee jo pelkästään radiosta niin tiuhaan tahtiin ja monelta asemalta, ettei niitä kaikkia ole mahdollista kuunnella. Lisäksi tietoa jakavat lukuisat sanomalehdet, televisio ja internet. Tietoa tulee niin paljon, että tuskin kenenkään ihmisen aivot riittävät kaiken sen käsittelyyn.
Millainen uutisen pitäisi olla? Internetissä oleva suomen kielen sanakirja valottaa uutiset-sanaa näin: "Uutinen on äskettäin tapahtunutta (yleisesti kiinnostavaa) asiaa koskeva tieto, kuvaus tai selostus." Paras tapa olisi kertoa uutinen mahdollisimman neutraalisti. On kuitenkin uutiskynnyksen ylittäviä asioita, jotka kaksi eri tahoa saattaa uutisoida asetellen sanansa täysin vastakkaisesti. Sama asia, mutta täysin erilaiset näkökulmat. Vaikka ihmiset odottavat oikeaa ja tarkkaa tietoa heitä kiinnostavista asioista, heidän on toisinaan mahdotonta tietää, mikä on oikea versio uutiskohteen tapahtumasta.
Uutisen vastaanottajissakin on eroja. Jos kerromme saman uutisen kymmenelle henkilölle ja he kertovat sen eteenpäin, niin luulenpa, ettei heidän kertomuksissaan ole kahta täysin samanlaista. Kertojan omat mielenkiinnon kohteet, elämänkokemukset ja senhetkinen tunnetila vaikuttavat siihen, millaisen painoarvon uutisen eri osat saavat. Silti jokainen heistä ajattelee kertovansa uutisen täysin oikein.
Uutisissa on yleensä myös yksi erikoinen ominaisuus, joka jaksaa hämmästyttää. Ne ovat enimmäkseen negatiivisia. Kolarit, maanjäristykset, tulvat, onnettomuudet, koronnostot ja etuuksien vähentämiset ylittävät uutiskynnyksen. Ihmiset haluavat ostaa lehden, jossa näistä asioista kirjoitetaan. Huono uutinen myy ja tuo uutisten välittäjälle tuloja.
Ihmisten keskinäiseen kanssakäymiseen siirtyvät helposti samat "huonojen uutisten" värittämät keskustelut. Kauhistelut, päivittelyt ja huonojen uutisten levitteleminen on varmasti tuttua meille jokaiselle. Se on inhimillistä, mutta se ei ole rakentavaa.
Pysähdytäänkö hetkeksi ja kuunnellaan, ennen kaikkea itseämme, millaisen uutiskuvan annamme kuulumisia vaihtaessamme? Voisimme huonojen uutisten kohdalla yrittää "vaihtaa kanavaa" ja kokeilla parempien uutisten kertomista. Samalla voisimme tarkastella niiden vaikutusta itseemme ja lähimmäisiimme. Sillä tavalla voisimme jakaa valoisaa mieltä meidän kaikkien iloksi syksyn alati pimeneviin ja lyheneviin päiviin.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys