Maiju Raunismaa
Vedän syvään henkeä ja painan enteriä. Ensimmäinen postaukseni Linkediniin on nyt sitten julkaistu. Miten ihmeessä minä, 16 vuotta villasukissa ja lökäreissä kotona hiimaillut, olen nyt tässä, julkaisemassa jotakin Linkediniin, tuohon uraohjusten facebookiin. Suljen sovelluksen ja yritän tasata hengitystä.
Ajatus karkaa 16 vuoden taakse. Olin juuri saanut urakoitua medianomin tutkinnon. Valmistumisen kanssa samalla viikolla meillä oli häät. Vajaan vuoden ehdin olla töissä sanomalehdessä kuvaajana, ennen ensimmäistä äitiyslomaa. Olin tyytyväinen, että minulla oli ammatti. Onnellisena ja huolettomana jäin kotiin vauvan kanssa.
Kohta lapsia oli kaksi, neljä, kuusi. Vuodet toisensa perään alkoivat ja loppuivat, kauhealla vauhdilla. Elämä rullasi eteenpäin, isoimmat lapset olivat aloittaneet jo koulunkin. Rakennettiin omaa kotia. Haaveiltiin, että myöhemmin rakennetaan autotalli, johon tulisi myös valokuvausstudio. Sitten kun on rahaa. Jo opiskeluajoista lähtien olen kuvannut paljon, enimmäkseen häitä ja muita juhlia. Haaveilin, että alkaisin ihan oikeasti kuvaajaksi sitten, kun lapset vähän kasvavat.
Perheemme on kasvanut 10-henkiseksi. Kuvauspyyntöjä tulee tasaisen epätasaisesti. Nautin kuvauksista, ne tuovat hyvää vastapainoa kotiäitiyteen. Kuvien jälkikäsittelyyn ajan löytäminen suurperheen arjen keskellä on kuitenkin todella haastavaa. Joskus olenkin joutunut käsittelemään kuvia kuopusta imettäessä, vaikka se ei suinkaan ideaalitilanne ole. Leikki-ikäiset ovat osa-aikahoidossa. Pienimmän päiväunien aikaan on hetken aikaa työrauha. Ellei sitten satu olemaan jollakin neuvolaa, hammashoitolaa, puheterapiaa, oppimiskeskusteluja tai mitä näitä nyt kaikkia onkaan lapsiperheissä. Illasta ehkä ehtisi, kun lapset ovat nukkumassa, mutta iltasilmillä ei oikein enää kuvien sävyjen säätäminen suju.
Yhdeksännen lapsen ollessa noin puolivuotias maailman yleinen taloustilanne alkaa todella tuntua meidänkin perheessä. Eläminen on käynyt niin kalliiksi, että kaupassakäynti hirvittää. Vaan pakkohan sitä on perheelle ruokaa pöytään saada. Tähän asti mies on tuonut yrittäjän tuloillaan leivän pöytään ja minäkin kuvaustuloillani silloin tällöin pari sämpylää. Alkaa näyttää siltä, että minunkin pitäisi alkaa tienaamaan vähän vakituisemminkin, kunhan vanhempainvapaa loppuu.
Minulla iskee rimakauhu ja ihan suoranainen paniikki: miten ihmeessä minä pystyn mihinkään töihin aikuisten ihmisten maailmassa, kun vuosikaudet elämä pyörinyt raskauksien, synnytysten, imetysten ja pikkulapsi- ja suurperhearjessa? Osaanko mistään muusta edes puhua? En tunne työelämän kirjoittamattomia sääntöjä. Eihän minulla ole työelämään sopivia vaatteita ja nämä silmälasitkin… hmmm… lienevät jo kymmenen vuotta vanhat. Ammatti minulla toki on, mutta paljon on alalla tapahtunut kehitystä 16 vuoden aikana. Ja paljon olen unohtanutkin. Eihän kukaan edes palkkaa tämmöistä!
Pienimmän päivähoitoon laittaminenkin hirvittää. Varsinkin, kun pitäisi laittaa kaikki pienet johonkin tuntemattomaan päiväkotiin. Meidän lasten perhepäivähoitaja suunnitteli lopettavansa tämän kauden jälkeen, koska talosta nuorin lapsi lähtee eskariin.
Murehdin asiaa viikonlopun ajan. Kaikkien lohdutukset ja tarinat siitä, että vastaavissa tilanteissa asiat ovat vaan järjestyneet ja loksahdelleet paikoilleen, tuntuvat jopa naurettavilta. Oma tilanne tuntuu jotenkin niin monimutkaiselta, ettei se vaan voi mitenkään hyvin järjestyä. Jotenkin luottamus on aivan hukassa.
Maanantaina vien pienet päivähoitoon. Hoitaja kertoo, että jatkaakin perhepäivähoitajana vielä seuraavan kauden. Onpahan siinä eskarilaisellekin iltapäivähoito samassa. Ryhmään vapautuu samalla yksi paikka. Sanon saman tien, että meillä olisi siihen lapsi. Ihan ihmeellistä! Voiko tämmöistä edes tapahtua? Ja vielä meille, minulle? Pidän tätä vähän kuin merkkinä Jumalalta, jolla hän rohkaisee luottamaan, että asiat voivat järjestyä. Rohkeasti vain eteenpäin! Edelleen epäilyttää, voiko loputkin asiat jotenkin järjestyä, mutta onpahan edes yksi huoli vähempänä nyt, kun pienimmälle on hoitopaikka.
Keväällä, vanhempainvapaan loppuessa ilmoittaudun työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Yhtäkkiä tulee hassun huikea olo: ajatella, jos elämässä olisikin jotakin muutakin kuin vain tämä kotiarjen pyöritys. Niin rakkaita kuin nämä lapset ovatkin, niin onhan tämä tiski-pyykki-ruoka-läksy-rumba välillä ihan valtavan puuduttavaa ja epäpalkitsevaakin. Voisi olla erittäin virkistävää tehdä välillä jotain muutakin.
TE-palveluihin pitää tehdä selvitys satunnaisista kuvauskeikoistani. Koko kesä odotellaan selvityksen käsittelyä ja työttömyystukea. Laitan työhakemuksia lähes kaikkiin (vähälukuisiin) alani avoimena oleviin työpaikkoihin. Palkkatyö voisi olla hyvä ja tasainen tulonlähde. Osallistun Perhevapaalta työelämään -valmennukseen (suosittelen!). Opistolla järjestettävää Kantti-koulutustakin harkitsen, mutta se onkin jo täynnä (suositukset silti sillekin!). Kesän aikana käyn ostamassa joitakin uusia vaatteita ja saan jopa aikaiseksi hommata uudet silmälasit – jo oli aikakin. Projekti "Mamma työelämään" etenee siis askel kerrallaan, nauramme mieheni kanssa.
Olen haaveillut valokuvausyrittäjänä toimimisesta, mutta jotenkin ihmeesti nyt, kun sille olisi tilaisuus, en meinaisi uskaltaa. Pystyisinkö siihen? Osaanko kuvata riittävän hyvin? Miten markkinointi? Riittäisikö asiakkaita?
Heinäkuun lopulla tulee työttömyystuesta hylätty päätös. Työvoimaviranomainen on luokitellut minut kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Joopa joo, onhan minulla ollut 0–20 työtuntia kuukaudessa, onpas kyllä kokoaikaista. Kiukuttaa, harmittaa, turhauttaa, itkettää. Potkin ja paiskon risuja metsässä. Itken.
Lopulta sisuunnun. Jos kerran muka olen kokoaikainen yrittäjä, niin yritetään sitten yrittää. Pyydetään isot tytöt kotimieheksi ja lähdetään miehen kanssa kahdestaan illaksi melomaan. Tehdään lyhyen ja pitkän aikavälin suunnitelmaa työrintamalle. Lyhyen aikavälin suunnitelmaan kuuluu, että jatkan kuvauksia. Pitkän aikavälin suunnitelma on etäinen visio, josta ei tiedä, toteutuuko se koskaan, mutta katsotaan mihin suuntaan elämä kulkee.
Linkedin-postauksessa kyselen satunnaisesti vuokrattavaa tilaa studiokuvauksia varten. Oma studiotila olisi paras, mutta se ei vielä ehkä ole mahdollinen. Saman postauksen laitan myös kahteen Facebook-ryhmään. Tulee muutama tilatarjous, ihan varteenotettaviakin, ja yksi kuvauspyyntökin. Otan selvää suositelluista tiloista. Laitan kuvatarjouksia. Käyn asiakastapaamisessa, kuopus kainalossa mukana, koska hänen päivähoitonsa ei ole vielä alkanut. Suunnitellaan henkilökuvausta ja mahdollisesti yrityksen referenssikohdekuvauksia. Tunnen olevani hiukan norsu posliinikaupassa, mutta siltikin koen hoitaneeni tilanteen jopa hyvin.
Pienimmän päivähoitotaival alkaa. Reippaasti pieni sinne jää, mutta paljon on siellä itkeskellyt. Minusta tuntuu pahalta, vaikka tiedänkin, että pieni sinne tottuu ja tämä on tässä tilanteessa oikea ratkaisu meille. Onneksi hoitajan syli on kelvannut ja pieni on saanut jopa nukkua hoitajan sylissä osan unistaan. Ihanaa, kun hoitaja on ehtinyt ja halunnut priorisoida pieneen hoidon aloittajaan. Muutkin lapset ovat toki tulleet hoidettua, lelut ja tiskit vain ovat jääneet levälleen.
Kirjoittaminen keskeytyy, kun puhelin soi. Minua kysytään kuvaamaan. Lupaan laittaa tarjouspyynnön. Varovaisesti mieleen hiipii ajatus, ehkä tämä tästä jotenkin järjestyy vähitellen. Onhan tämä ollut melkoista tunnevuoristorataa, ja se varmasti jatkuukin. Yritän luottaa, että Jumalalla on tämä koko prosessi ja kaikki sen tulevatkin käänteet jo tiedossa. Päivä, hetki ja asia kerrallaan me otamme ne vastaan ja elämme todeksi.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys